Običaj Poklada na Lastovu

Šime Unić
Običaj Poklada na Lastovu

Pokladni običaji na Lastovu sežu u daleku prošlost. Način na koji se Poklad danas obilježava potječe iz 15. stoljeća, no neki povijesni izvori spominju pokladne običaje i više od stotinu godina ranije. U svakom slučaju, radi se o iznimno vrijednoj baštini koju je prepoznalo i Ministarstvo kulture dodijelivši lastovskom Pokladu status nematerijalnog kulturnog dobra.

Stoga, nađete li se u prilici posjetiti otok i grad Lastovo u doba Poklada, nipošto ju nemojte propustiti jer ćete biti bogatiji za jedno predivno iskustvo. Uz lastovske fumare, to je najveća kulturna specifičnost otoka.


Karnevalska tradicija

Poklad na Lastovu počinje dva dana prije Pepelnice, a cijeli proces sastoji se od niza sitnih običaja koji se i dan-danas poštuju. Najprije se u ponedjeljak prije Čiste srijede izrađuje Poklad, lutka od sijena i grančica koja će se na kraju svečanosti ritualno spaliti, a Pokladari idu od kuće do kuće gdje ih domaćini dočekuju s jajima za njihov trud.

Na Pokladni utorak svečanosti počinju u 11 sati kada zvono na lokalnoj crkvi označava početak slavlja. Poklad je smješten na magarca, a povorka koja se iza njega stvara ide od kuće do kuće gdje Pokladari izvode svoj poznati ples s mačevima, a sve sa sigurne udaljenosti promatraju zamaskirane žene.

Poklada se zatim podiže na brdo na zapadnoj strani grada Lastova i spušta po užetu dugom 300 metara. Svaki put kad se Poklad spusti, Pokladari ga dočekuju isukanim mačevima, a ovaj ritual se ponavlja tri puta. Tada se sve premješta u župnu crkvu gdje kreće ples s maskiranim ženama.

Slavlje potom prekida Admiral koji objavljuje da je Poklad osuđen na smrt, Pokladari ga spaljuju, a zvono crkve označava završetak slavlja.

brdo na lastovu


Simbolika Poklada na Lastovu

Prema legendi, Poklad je na Lastovu nastao nakon što su Mauri neuspješno pokušali zauzeti otok u 15. stoljeću. Oni su na Lastovo poslali svog glasnika koji je zatražio predaju, ali nakon što je oluja potopila maursko brodovlje, stanovnici su glasnika vodili na magarcu neko vrijeme i zatim ga spustili s obližnjeg brda niz dugo uže. Naravno, Poklad danas simbolizira tog glasnika.

Međutim, Poklad na Lastovu može se promatrati i kao ritual pročišćenja od svih grijeha iz prošle godine, a problemi pri spuštanju Poklada niz uže mogu značiti i loš urod i tešku predstojeću godinu. Bilo kako bilo, svi mještani u ovom događaju sudjeluju s velikim ponosom, a neki se čak i vraćaju iz inozemstva kako bi bili dijelom predstave.


Kako do Lastova?

Lastovo je brodskim linijama povezano sa nekoliko odredišta, prvenstveno Splitom i Vela Lukom, ali može se doći i do Hvara.

Posjetitelji imaju izbor između katamarana koji je brži, ali ne nudi mogućnost putovanja automobilom, i standardnog trajekta. Katamaran plovi iz luke Ubli na Lastovu prema Splitu preko Vele Luke i Hvara, dok trajekt preskače pristajanje na Hvaru.

Što se trajanja plovidbe tiče, katamaranom ste iz Splita na Lastovu za oko tri sata (iz Vele Luke za manje od sat vremena), dok se trajektom put produžuje na gotovo pet i pol sati. S obzirom na to, ako tražite nekretnine na moru u kojima ćete imati svoj mir, možete biti sigurni da je Lastovo savršen izbor.

kako do lastova

Posljednji članci