Fumari na Lastovu

Šime Unić
Fumari na Lastovu

Otok Lastovo svakom posjetitelju može mnogo toga ponuditi. Prvenstveno se to odnosi na praktički netaknutu prirodu jer lokacija Lastova je idealna ako tražite svoj mir i opušteno uživanje u svemu što Jadran tradicionalno pruža: kristalno čisto more, pregršt sunca i čarobnih uvala, odlična hrana i vrhunsko vino. Zapravo cijelo Lastovsko otočje proglašeno je parkom prirode, što dovoljno govori o ljepoti koju ćete doživjeti ovdje.

Zbog toga su nekretnine na Lastovu i obližnjim otocima odličan izbor za sve koji traže svoju oazu mira na moru.

No, na glavnom otoku arhipelaga razvio se i zanimljiv arhitektonski detalj poznat kao lastovski fumar, a priča koja stoji iza ovog fenomena svjedoči o domišljatosti i kreativnosti otočana, ali i njihovom odličnom smislu za humor.

Fumar je zapravo drugi naziv za dimnjak, a tijekom stoljeća su se stanovnici ovog prekrasnog otoka (prvenstveno grada Lastova) počeli natjecati u tome tko će sagraditi ljepšeg i raskošnijeg. Nije sasvim jasno kada je ova tradicija začeta niti odakle potječe jer ju različiti izvori smještaju od 18. pa sve do 15. stoljeća, ali sigurno je da su lastovski fumari prisutni već jako dugo. I još uvijek su tu.

Lastovljani se te tradicije pridržavaju i danas tako da je fumar iznimno važan detalj na koji se mora obratiti pozornost kada se gradi kuća, a nakon tolikih godina osmisliti nešto jedinstveno postao je pravi izazov.

Ukrasi jako variraju i nema nikakvih pravila osim da se fumar mora istaknuti što je više moguće, što znači da možete naići čak i na životinjske rogove na nekima od njih. Zapravo, rogovi imaju čak i specifičnu zadaću da otjeraju uroke i zlu sreću, ali najčešće su zapravo suptilna poruka napornim susjedima o tome što vlasnik kuće misli o njima.

Naravno, na odgovore se obično nije trebalo dugo čekati, pa je cijelo Lastovo vrlo brzo postalo prekriveno raznim zanimljivim dimnjacima koji su izrasli u simbol grada i otoka. Jednostavno, bilo je važno izraziti se i istaknuti svoju kuću, a ako bi time susjedi postali ljubomorni, tim bolje.

Međutim, uz rogove postoje i mnogi drugi zanimljivi ukrasi – vodorige, tornjevi nalik na minarete, razne šare... šetnja gradom dovest će vas do mnogo iznimno kreativnih primjeraka lastovskog fumara. Stoga, dok istražujete otok, a posebice grad Lastovo, zastanite koji put i pogledom potražite dimnjak. Otkrit ćete nešto novo svaki put jer ne postoje dva jednaka primjerka.

fumar na lastovu

No, fumari nisu jedino vrijedno što lastovska kultura ima za ponuditi. Tu je i jako zanimljivi običaj poklada na Lastovu koji se temelji na maurskom napadu na Korčulu i ostale otoke iz 15. stoljeća. Međutim, tradicija obilježavanja poklada seže još dalje u prošlost, barem do početka 14. stoljeća kada se pokladno slavlje na otoku prvi put spominje.

Dakle, Lastovo je puno više od sunca, mora i lijepih plaža. Ovo je otok duge povijesti i bogate baštine koja krije nekoliko jedinstvenih elemenata uz koje će šetnja kamenim ulicama biti još impresivnija. Stoga, ako tražite mjesto za svoj ljetni odmor na kojem ćete se odmoriti od gradske vreve i napuniti baterije okruženi netaknutom prirodom, ne postoji bolji izbor od Lastova. Ovdje se nudi uživanje u pravom smislu riječi.

Posljednji članci