Luksuzno uređenje interijera

Šime Unić
Luksuzno uređenje interijera

Kupili ste novi stan, kuću ili vikendicu i sada je na redu uređenje interijera? Želite luksuzan stil koji će očarati vaše goste i savršeno izraziti vašu osobnost? Zvuči lagano, ali ovakav pothvat može biti i svojevrstan izazov.

Uređenje interijera znači da ćete morati obratiti pažnju na mnoge detalje koji se međusobno moraju nadopunjavati i tvoriti skladnu cjelinu kako bi dojam luksuza bio potpun. U velikoj nekretnini takvih detalja ima napretek, a ako je eksterijer raskošan, sigurno nećete htjeti razočarati goste jednom kada uđu.

No, prije svega je potrebno imati ideju što želite napraviti sa svojim interijerom i koji stil ćete odabrati. A ako vam je potrebna inspiracija, ovdje vam donosimo neke zanimljive ideje za uređenje interijera.


Prirodno svjetlo

Jedan od najvažnijih resursa koje možete koristiti kod luksuznog uređenja doma je prirodna svjetlost. Ako vaša nekretnina ima velike staklene površine, naglasite prostranost svijetlim bojama.

No, pazite da ne pretjerate - monotoniju je dobro razbiti tamnijim detaljima. Radne površine u kuhinji, stolovi, naslonjači i slično odlično će se uklopiti u svjetliju unutrašnjost ako odskaču crnom ili smeđom bojom. Ova prekrasna kuća u okolici Šibenika izvrstan je primjer luksuznog i ukusnog uređenja prostora.

Prostorije u kojima je puno prirodnog svjetla također ne bi trebale biti pretrpane namještajem i detaljima. U ovakvim slučajevima dobro je razmišljati minimalistički i voditi se mišlju da je manje zapravo više.

Nekoliko knjiga na policama i pokoja vaza dat će prostoru na zanimljivosti bez stvaranja osjećaja zagušenosti, a takvu policu dobro je staviti na mjesto koje bi u suprotnom ostalo prazno.

Prirodno svjetlo


Planiranje

Pothvate poput ovog potrebno je pažljivo isplanirati jer, kao što smo već rekli, na mnogo toga treba obratiti pozornost. No, kada je planiranje u pitanju, dvije prostorije se u svakom domu izdvajaju po važnosti i njih je potrebno dobro promisliti, a to su dnevna i spavaća soba.

U dnevnoj sobi važno je obratiti pozornost na funkcionalnost rasporeda elemenata jednako kao i na njihovu estetsku vrijednost. Počnite od većih stvari poput kutnih garnitura ili naslonjača koje ćete proporcionalno rasporediti po prostoru koji vam je na raspolaganju.

Takve stvari dobro je postaviti na način koji će poticati interakciju među svima u sobi, a štednja na takvom namještaju bila bi velika greška. Kupujte velike, kvalitetne komade jer će se ta kvaliteta na njima itekako vidjeti, a i prostor će biti bolje ispunjen.

Dobra ideja je fokusirati se na neki jedinstveni element dnevnog boravka i naglasiti ga. Primjerice, kamin možete dodatno ukrasiti, a staklene zidove ostaviti nedirnute da ostave dojam na svakoga tko uđe u sobu.

Spavaće sobe, s druge strane, jako ovise o materijalima koje u njima koristite, a odgovarajućim teksturama možete naglasiti komfor i toplinu koje ta soba pruža. Raskošni tepih, baršunasti jastuci ili nježni prekrivači mogu u potpunosti promijeniti doživljaj sobe. Visoko uzglavlje kreveta također će dati dojam luksuza, a neće zauzeti mnogo mjesta.

I u spavaćoj sobi dobra organizacija je vrlo važna. Prostor mora biti prozračan i omogućavati nesmetano kretanje, pa je dobro urediti ga s tek nekoliko (kvalitetnih) komada namještaja.

Planiranje uredenja interijera


Detalji

Detalji od metala poput zlata, srebra, bakra pa čak i mjedi mogu imati fantastičan utjecaj na ukupni izgled interijera, posebice ako se kombiniraju s nekim mekanim materijalima poput baršuna ili svile. Na taj način dobiva se jedinstven kontrast koji će sasvim sigurno privući pozornost gostiju.

Elementi od mramora ili oniksa evociraju luksuz sami po sebi, ali takve je stvari najbolje upotrijebiti kao fokalne točke prostora u kojem se nalaze. Obratite pozornost na svjetlost koja do njih dopire i teksture koje ih okružuju i moći ćete stvoriti jedinstveno mjesto u sobi koje će se uvijek isticati. Dovoljan je jedan takav detalj da se cijela soba podigne na luksuzniju razinu.

Umjetnička djela također mogu imati veliku ulogu u luksuznom uređivanju interijera, ali ona bi trebala biti šećer koji dolazi na kraju. I ovdje je bolje uložiti u jednu skuplju umjetninu nego postaviti mnoštvo manje vrijednih stvari po cijelom prostoru. Odlučite li se ipak za više umjetnina, razmislite o posvećivanju jednog cijelog zida koji će na taj način vašim gostima moći reći nešto o vama.

detalji interijera


Svaka nekretnina može biti luksuzna

Luksuzno uređenje interijera može se izvesti u bilo kakvoj nekretnini, bez obzira radi li se o malenom stanu u centru velikog grada, vikendici na moru ili kući u manjem gradu ili selu. Najvažnije je da znate što želite i planirate u skladu s time.

A ako ste naumili kupiti nekretninu u Dalmaciji, pogledajte ponudu koju je za vas pripremila Terra Dalmatica i pronaći ćete pregršt kandidata za luksuzno preuređenje, ali i nekretnine koje su već na takav način uređene. Za bilo kakvu informaciju o svima njima, stojim vam na raspolaganju!

Posljednji članci