Nacionalni parkovi Dalmacije

Šime Unić
Nacionalni parkovi Dalmacije

Prirodna ljepota Dalmacije poznata je diljem svijeta, kao i čistoća njenog mora i zraka. Velik dio ove dobre reputacije Dalmacija može zahvaliti nacionalnim parkovima koji se u njoj nalazi – od osam nacionalnih parkova u cijeloj Hrvatskoj, šest ih se nalazi upravo u Dalmaciji! I to ne računajući jedanaest parkova prirode od kojih je šest u Dalmaciji. 

Nacionalni parkovi koje ovdje izdvajamo su: NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Kornati, NP Krka i NP Mljet. Premda bi se o svakom od njih moglo pisati poseban članak, želimo Vas uputiti u onaj uži izbor koje smatramo da zaslužuju posebnu pozornost.


Nacionalni park Krka

NP Krka proteže se preko 50 km uz Krku i obuhvaća njen gornji i srednji tok. Kreće 2 km nizvodno od Knina i sve do Skradina te uključuje donji tok Čikole (obuhvaća ušće i 3,5 km kanjona). Park ulazi u područje okolnih gradova Knina, Drniša, Skradina i Šibenika.

Do parka je lako doći iz obližnjih gradova jer Vas putem navodi mnoštvo znakova. Zbog ljepote prirodnog okoliša, u posljednje je vrijeme porastao interes za nekretninama u obližnjem Šibeniku, Skradinu i drugim mjestima u okolici Šibenika.

Park uključuje ukupno sedam vodopada koji su nastali taloženjem sedre. Na mjestima ćete moći uživati u užurbanoj rijeci koja teče dubokim kanjonima, na drugima gledati u mirnu površinu jezera.


Skradinski buk

U blizini parka se nalazi povijesni gradić Skradin po kojem je Skradinski buk – jedan od najljepših vodopada u ovom sklopu – dobio svoje ime. Najveći je sedreni slap u čitavoj Europi visine 45,7 m! Veći je dio mlađi od 10.000 godina, ali se u blizini današnjeg vodotoka nalazi sedra stara čak 125.000 godina!

skradinski buk


Razlozi za izlet na Krku

Izgled do Krke idealan je jednodnevni izlet iz Šibenika (20 minuta autom), Zadra (1 sat) i Splita (90 minuta). Ljeti ćete moći uživati u rashlađenju, a u ostalim godišnjim dobima u drugim čarima – jesenjem lišću ili bujanju bilja. Cijene su izvan sezone također znatno niže, a djeci do 7 godina je ulaz uvijek besplatan.

Park je prilagođen posjetama tako da ćete u njemu naći mnoštvo sadržaja: kafiće, restorane, vidikovce, stare mlinove, izlete brodom, i tako dalje. Više o mogućnostima posjeta, cijenama i atrakcijama možete naći na službenoj stranici NP Krka.


Nacionalni park Mljet

NP Mljet nalazi se na zapadnom dijelu jednog od najljepših otoka na Jadranu. Poseban oblik može zahvaliti dvama dubokim “jezerima”, to jest dubokim uvalama uskog izlaza prema otvorenom moru. Osim prirodnih ljepota i iznimno velike količine zelenila (naziva ga se “zelenim otokom”), u NP Mljetu ćete naći cijeli niz kulturnih znamenitosti.

np mljet


Znamenitosti otoka Mljeta 

Kulturne i povijesne znamenitosti na Mljetu otkrivaju cijelu njegovu povijesti. Sačuvane ilirske gradine (utvrde) i gomile (grobovi) svjedoče naseljenosti otoka još u 2. Tisućljeću prije Krista. O tome da su Rimljani naseljavali ovaj otok svjedoče brojni ostaci razasuti po njemu.

Situacije u srednjem vijeku je znatno drukčija pa od stočarske i zemljoradničke populacije, otok se u 12. stoljeću poklanja benediktincima iz Apulije u Italiji koji tu grade samostan i crkvu Uzašašća Blažene Djevice Marije (na otočiću u Velikom jezeru). Osim ovoga, na Mljetu možete vidjeti renesansnu palaču ispod Babinog Polja i brojne druge vrijedne povijesne ostatke.

Do Mljeta se može doći redovnim brodskim linijama, a na njemu čak možete organizirati smještaj. Na službenoj mrežnoj stranici NP Mljet možete vidjeti puni cjenik i sve druge informacije o mogućnostima posjeta.


Nacionalni park Kornati

NP Kornati obuhvaća otočje Kornati koje se sastoji od 140 otoka, otočića i grebena, što čini ovo otočje najrazvedenijom skupinom otoka u cijelom Sredozemlju. I to sve na površini od samo 69 km2. Otoci su uglavnom nenaseljeni, a najnaseljeniji je ujedno i najveći otok u ovom nizu – Kornati – s ukupno malo preko 20 stanovnika. Otoke najviše naseljavaju ili pak obrađuju zemlju stanovnici obližnjeg Murtera.

U interesantnom ambijentu ovih otoka prevladava pašnjak-kamenjar dok samo sjeveroistočna strana otoka Kornati obiluje crnikom premda ćete naići na brojne masline, smokve, vinovu loze i stala agruma. Otoci obiluju i ovcama a mora je bogato ribama.

np kornati


Najzanimljivije lokacije na Kornatima

S obzirom na broj otoka u sklopu NP Kornati, teško je izdvojiti sve znamenitosti, ali evo samo nekoliko koje se isplati posjetiti:

  • Ilirske gradine i grobni humci na otoku Kornati
  • četverokutna utvrda na brdu Toreti na Kornatu
  • Srednjovjekovna crkvica sv. Marije i druga starokršćanska crkva također na Kornatu
  • Ostaci antičke rimske vile u tjesnacu Maloj Proversi
  • tragovi rimske villae rusticae na Trtuši na Kornatu
  • skladišta soli na Lavsi
  • ribnjak na Svršati te ribarske kućice i ostaci crkve iz 16. st. na Piškeri, i tako dalje.


Kako doći do Kornata?

Kako biste došli do Kornata prvo morate doći do Murtera. To je najlakše autobusom. Direktne linije voze iz Zagreba i Biograda na Moru.

Automobilom možete stići magistralom ili autoputom A1 (Zagreb - Split). Izlazi se u Pirovcu i nastavlja cestom D59 i D121 prema Murteru. Od Murtera dalje hvatate brod.

Brodske ture periodično se, osim iz Murtera, organiziraju iz Zadra i Šibenika, a više o polascima tura i cijenama možete naći na stranici NP Kornati.


Nacionalni park Paklenica

Lociran na južnom dijelu Velebita, najveće planine u Hrvatskoj, ne čudi da su najpoznatije atrakcije ovog nacionalnog parka i neki od najvećih vrhova ove planine. NP Paklenica obuhvaća klance Velike i Male Paklenice, više špilja i mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta koje se nalazi na svakom koraku.

np paklenica


Planinarske staze na Paklenici

Sama činjenica da se NP Paklenica nalazi na Velebitu govori o njenoj popularnosti među planinarima i alpinistima. Ovaj park obuhvaća najpopularnije alpinističko odredište u Hrvatskoj - strmi Anića kuk.

Ako Vam penjanje nije omiljeno, ne brinite. NP Paklenica prošarana je kilometrima označenih planinarskih staza (procjenjuje se između 150 i 200 km!) te uključuje planinarski dom i planinarsku kuću Lugarnicu. Svi su putevi markirani i označeni tablama tako da znate prema kojem vrhu idete.

Ako želite na vrijeme isplanirati svoju turu po Paklenici, predlažemo da posjetite službenu mrežnu stranicu NP Paklenice gdje se uz kartu parka nalaze podaci o planinarenju i penjanju u njemu.


Ako se odlučite posjetiti ikoji od ovih parkova, želimo napomenuti i da su jako pristupačni; cijene su izuzetno povoljne s obzirom na blagodati koje pružaju. Ulaznice za svaki od ovih parkova mogu se kupiti na njihovim službenim mrežnim stranicama ili fizički na ulazu. Uz to, radno vrijeme im je dugo tako da možete otići praktički kad Vam god srce poželi. A vjerujemo kad jednom odete da ćete htjeti ići i puno češće!

Posljednji članci