Najbolje plaže na Lastovu

Šime Unić
Najbolje plaže na Lastovu

Lastovo, otok kristalno čistog, zelenkasto-plavog mora, upravo zbog svog plavetnila svake godine privlači velik broj turista željnih odmora.

Prepun divljih skrivenih plaža i uvala, ukrašenih borovom šumom, Lastovo Vam nudi dugačak popis mjesta na kojima jednostavno možete pobjeći od ljetne gužve, sakriti se u hlad i zaboraviti na svakodnevne probleme.

Lastovske su plaže uglavnom stjenovite i prirodno kamenite, a na Vama je odabrati onu pravu za Vas!


Skrivena Luka

Kako i sam naziv govori, Skrivena Luka je uvučena uvala s južne strane otoka Lastova.

Svojim je položajem zaštićena od vjetrova i udara s otvorenog mora, zbog čega je moreplovci i nautičari često koriste kao sklonište tijekom oluje i vremenskih nepogoda.

Ukrašena stijenama, ova plaža nudi dalekosežne poglede na ostatak Jadranskog mora i otoke!

Prođete li kroz borovu šumu sjevernom stranom od svjetionika, doći ćete do ulaza u more.

Najljepša i najveća uvala Lastova danas je poznato turističko mjesto, zbog kojeg mnogi posjetioci dolaze makar na jednodnevan izlet iz Dubrovnika ili Splita!

skrivena luka lastovo


Saplun

Hladovit i šumovit otočić Saplun specifičan je upravo po svom sastavu. Za razliku od ostalih otoka udaljenih od kopna, na ovom otočiću možete pronaći pijesak.

Saplun je dio lastovskog arhipelaga, a ujedno je i omiljeno mjesto za nautičare. Za zaljubljenike u mir i osamljenost, otočić je idealno mjesto na kojem možete uživati u borovoj šumi i pješčanoj uvali do mile volje.


Pasadur

Zapadnu stranu otoka Lastova zauzima naselje Pasadur, mostićem povezano sa Prežbom, susjednim otočićem.

Kao i Skrivena Luka, Pasadur je na idealnom položaju, zaštićenom od udara mora i vjetra! Osim što zbog te činjenice privlači nautičare koji se ovdje skrivaju po lošem vremenu, ljepotu i jedinstvenost plaže prepoznali su i ostali posjetioci.

Danas je, zato, Pasadur poznato kupalište i šetalište, u čijoj blizini također možete pronaći i druge prekrasne plaže i uvale, poput uvale Borova i Jurjeve luke.

pasadur na lastovu


Uvala Lučica

Sačinjeno od svega 30-ak kuća, naselje Lučica administrativno pripada mjestu Lastovo.

Lučica je povijesni lokalitet, a nalazi se na manje od kilometar udaljenosti od centra otoka. Do Lučice možete prošetati kroz borovu šumu ili asfaltnom cestom.

S kućicama za pohranu ribarske opreme i pribora koje se u njemu nalaze predstavlja izvorno ribarsko naselje.

Zbog povijesne važnosti u ovom naselju postoje stroga pravila mediteranske arhitekture oko izgradnje i renovacije.

Kamena riva u Lučici gleda na Korčulu, a zbog svoje uvučenosti i male površine, idealna je za kupanje, bez straha od onečišćenja ili glisera.

uvala lucica na lastovu


Uvala Zaklopatica

Konačno, prava ronilačka atrakcija za sve ljubitelje podmorja - Zaklopatica! Ronilački centar Ankora vodi Vas u istraživanje bogatog podvodnog lastovskog svijeta.

Zbog dna prepunog špilja te zbog bogatog biljnog i životinjskog svijeta, otočić Bijelac i otočić Tajan među najpopularnijim su mjestima za ronjenje u Europi!

Zahvaljujući činjenici da je udaljen od kopna i okrenut prema otvorenom moru, Lastovo je otok koji pruža jedinstvenu priliku za iskušavanje u novim stvarima i maksimalno uživanje u životu.

Bilo da se želite povući u osamu i upijati atmosferu u hladovini ili, pak, želite posjetiti neku od poznatih plaža prepunih ljudi, na Lastovu možete lako pronaći oboje!

Posljednji članci