Kako doći do šibenskih otoka?

Šime Unić
Kako doći do šibenskih otoka?

Ako ste završili s razgledavanjem i divljenjem Šibeniku, plažama, znamenitostima i kućama na šibenskom području, vrijeme je da se uputite u nezaboravnu avanturu po šibenskom arhipelagu.

Mnogobrojni otoci ostavit će Vas bez teksta, a da bismo Vam olakšali odluku i planiranje izleta, donosimo Vam vozni red za neke od najpoznatijih otoka u šibenskom području.


Trajektom do Kaprija

Do otoka Kaprija možete stići na vrlo jednostavan način. Brodskom je linijom povezan sa Šibenikom i drugim okolnim otocima, a vozni red Vam omogućuje odabir baš onog termina koji je po Vašoj volji.

Jadrolinija i Miatours su prijevoznici koji će Vas odvesti u ruke ovom otoku, a vrijeme potrebno za dolazak ovisi o voznoj ruti prijevoznika.

Dok neke linije voze direktno do otoka, neke obilaze i susjedne otoke poput Obonjana i Zlarina, zbog čega putovanje može trajati nešto duže.

Cijene prijevoza se kreću oko 20 kn, a učestalost linije ovisi o periodu godinu u kojem putujete.

U samoj sezoni (4.6. - 3.10.) prijevoznici voze direktnu liniju u 9:00 te 20:00h, dok preko Zlarina i Obonjana voze u 11:30 i 16:30.

Van sezone postoji linija u 9:00, 11:30 i 17:00h, ali termini ovise i o danu putovanja (primjerice, petkom kreće u 18h umjesto u 17h).


Trajektom do Žirja

S obzirom na njegov smještaj, Žirje je najčešće posljednje pristanište brodske linije iz Šibenika koja (prije dolaska na Žirje) vozi na Zlarin, Kaprije ili Obonjan.

Žirje je najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga, što znači da će Vaš izlet na Žirje značiti napuštanje buke, galame i gužve.

Također, ova činjenica upućuje i na to da će samo putovanje do Žirja trajati nešto duže, otprilike jedan do dva sata.

Do otoka, dakle, voze Jadrolinija i Miatours, i to u terminima 9:00, 11:30 i 17:00 van sezone, a s terminima u 9:00, 11:30, 16:30 te 20:00h u vrijeme trajanja sezone.

Cijena karte za prijevoz do Žirja se kreće od 20 do 30 kn, ovisno o prijevozniku te o tome je li linija direktna.

Po dolasku u Žirje, naići ćete na otočane koji su već navikli živjeti u malo drukčijim uvjetima, tek s jednim dućanom s najpotrebnijim namirnicama.

trajektom do zirja


Trajektom do Prvića

Do otoka Prvića možete doći legendarnim jadrolinijskim brodom Tijatom ili katamaranom Lara.

Zbog svoje blizine kopnu postoji učestala brodska linija do Prvića koja kreće ili iz Vodica prema Šibeniku ili obrnuto.

Brod staje u oba mjesta na otoku, Prvić Šepurinama te Prvić Luci, a na putu za Šibenik ćete imati prilike barem iz trajekta pozdraviti i otok Zlarin.

U zimskom periodu, periodu van sezone, brod iz Vodica kreće u 4:45, 12:00 te 18:00h, dok je polazak iz Šibenika u 6:00, 9:30, 13:30, 15:30 te 19:30.

Kao što se vidi iz priloženog, brod vozi kroz cijeli dan, što znači da otok možete posjetiti (ako Vam okolnosti ne dopuštaju drukčije) barem na par sati.

Tijekom sezone brod iz Vodica kreće u 11:15, 13:55, 18:00 te 21:00h, dok iz Šibenika vrijedi gotovo isti vozni red kao i po zimi, osim što prva linija u danu kreće u 5:30 (umjesto u 6h).

Putovanje iz Vodica do Prvić Šepurine traje svega 10-ak minuta (20-ak do Prvić Luke), dok iz Šibenika traje nepunih sat vremena.

Karta za brod košta nešto manje od 20 kn.

Otok je idealan za izlete s obitelji i prijateljima, u kojima ćete moći uživati na plaži ili probati tradicionalna dalmatinska jela u jednom od brojnih restorana.

trajektom do prvica


Trajektom na Krapanj

Krapanj se nalazi tik do šibenske Brodarice, zbog čega kroz cijeli dan ima mnoštvo brodskih linija s kojima možete brzo i jeftino stići na otok.

Linija koja povezuje Brodaricu i Krapanj vozi od 6:25h ujutro, sve do 22:00 van sezone, odnosno 00:00 u sezoni. Učestalost voznog reda je svakih sat vremena, ponekad i češće.

trajektom na krapanj

Posljednji članci