Zašto ulagati u nekretnine?

Šime Unić
Zašto ulagati u nekretnine?

Usprkos privremenom, kratkotrajnom padu cijena nekretnina pri početku pandemije, cijene nekretnina nastavile su rasti, što je trend koji se uočava već od završetka krize iz 2008. godine. Primjerice, od početka 2019. godine do početka 2021., cijene stanova u Zagrebu su porasle za 8,73%, a cijene kuća za 8,36%.

Sličan se trend bilježi i u Splitu gdje je cijena kvadrata kuće u istom razdoblju narasla za 4,93%, a stanova za 6,85%. Jedina iznimka je Dubrovnik u kojem su cijene nekretnina pale, premda on i dalje ostaje daleko najskuplji grad u ovom pogledu: kvadrat stana u Dubrovniku košta u prosjeku 3.628 EUR, u Splitu 2.987 EUR, a u Zagrebu 2.159 EUR.

Ovo možda zvuče kao loše vijesti – ali nisu. Stručnjaci predviđaju da će se ovaj uzlazni trend cijena nekretnina nastaviti. Što prije investirate u nekretninu, to ćete proći jeftinije, a dugoročno moći više zaraditi.

Zašto ulagati u nekretnine

Postoji razlog zbog kojeg mnogi ljudi odbijaju prodati svoju djedovinu. Nekretnine – bilo građevine ili zemljišta – su tradicionalno poznate kao jedna od najsigurnijih investicija. No, zbog čega je tome tako?


Protok novca

Nekretnina je utjelovljeni novac – sve što uložite u nju će joj povisiti cijenu. Ako uložite više novca, moći ćete osigurati veći protok novca u vidu:

  • poreznih ušteda
  • viših cijena najamnine prostora
  • korištenjem nekretnine kao zalog za dobivanje kredita (pri čemu značajnu ulogu igra procjena vrijednosti nekretnine)
  • kapitalnog dobitka u slučaju da se odlučite na prodaju nekretnine.

Financijska stabilnost

Ulaganje u nekretninu podrazumijeva trenutnu “žrtvu”, odnosno investiranje novca u nešto čemu će kvaliteta i cijena s vremenom rasti. Ovo pruži veću financijsku stabilnost onome tko posjeduje nekretninu i omogućuje mu da se odupre (često nepredvidivim) gospodarskim promjenama uzrokovanima, primjerice, vremenskim nepogodama ili pandemijama kakve su nas zadesile u posljednje vrijeme.


Porast cijena nekretnina

Kako smo istaknuli na početku članka, trend rasta cijena nekretnina pruža osjećaj stabilnosti i sigurnog ulaganja. Razlog ovog porasta je naprosto zakon ponude i potražnje – broj nekretnina je ograničen, a potražnja veća i stoga cijene rastu.

Moguće je na primjeru Dubrovnika, gdje su cijene nekretnina privremeno pale, potvrditi ovu zakonitost. No, ovo služi i za podsjetiti da potražnja nije u svim gradovima ili regijama ista i da će, sukladno tome, negdje cijene nekretnina rasti, a negdje padati.

Nekretnine u Hrvatskoj


Pametnije je od stavljanja novca na štednju

Ako ste ikad odlučili staviti novac na štednju i vidjeli kamatne stope, vjerojatno ste ih čitali s razočaranjem. Naime, kamatnu stopu na štednju će jako brzo pojesti vrijeme i inflacija tako da izađe na isto držite li novac na štednji ili na tekućem računu.

Ulaganje u nekretninu čija će vrijednost s vremenom rasti dugoročno je puno isplativija jer inflacija neće tako lako “pojesti” nekretninu. Uostalom, dok novac na štednji tu naprosto stoji (i često ga ne možete ni podići sa štednje bez da izgubite ono malo kamata što ste ostvarili), nekretninu možete u međuvremenu stalno koristiti.


Nekretnine nisu mrtvi kapital

Ako ih znate iskoristiti, nekretnine mogu biti sjajan izvor pasivnog prihoda. Primjerice, nekretninu možete dati u najam, što će Vam donositi sjajan prihod iz mjeseca u mjeseca.

Pitanje je samo kome i na koji način iznajmiti nekretninu. Ako ciljate na bolju zaradu u kraće vremena (ali uz nešto više truda), turistički najam je dobra opcija. Ako pak želite relativno stabilna, stalnija primanja od najma nekretnine tijekom cijele godine, najam uz ugovor stalnim najmoprimcima je opcija za Vas.


Nekretnine su iskoristive

Osim što ih je moguće iznajmljivati, nekretnine su nadasve praktične jer ih možete koristiti i za vlastite potrebe, bilo da koristite zemljište za gradnju ili poljoprivredu (i pretvorite čak i to u biznis!) ili naprosto za živjeti u njoj (tijekom cijele godine ili samo za ljetovanja i zimovanja).

Potencijal nekretnina u studentskim gradovima kao što su Zagreb, Split i Rijeka također je velik. Možda imate ili ćete imati jednog dana djecu koja će tamo otići na studij i kojima će te nekretnine koristiti. I tada ćete uvelike uštedjeti na plaćanju rente.

I da kupujete nekretninu samo za sebe, imajte na umu da svaka kuna koju uložite u nekretninu ostaje Vama, bilo da plaćate kredit na nju, ulažete u preuređenje ili čak gradnju. Ako biste išli na opciju najma, taj novac bi išao Vašem najmodavcu. Nakon nekoliko godina kada biste se odlučili iseliti, sav taj novac bi za Vas bio nepostojan. A alternativno ste mogli imati preuređeni stan ili otplaćeni solidan dio kredita.

Kuća s bazenom

Neovisno o vrsti nekretnine koju gledate, nudimo Vam širok dijapazon opcija u gradovima diljem Dalmacije. S ovom regijom nećete faliti; ako tražite kuću za preseliti se, izbora ima, a život će Vam zasigurno biti ugodan. Za ljetovanje je Dalmacija svjetski poznata kao fantastična destinacija (pogotovo ako gledate nekretninu na otocima).

Opcija za poljoprivredu također ima na pretek ako potražite neka od dostupnih poljoprivrednih zemljišta gdje ćete moći u svome miru uzgajati domaće masline i vinovu lozu.

Posljednji članci