Važnost eksterijera nekretnine

Šime Unić
Važnost eksterijera nekretnine

“'Cause we are living in a material world” idu riječi slavne Madonnine pjesme. Gesla poput ovog svjedoče tome da živimo u svijetu u kojem je vanjski izgled izuzetno važan. Da tome nije tako, kozmetička industrija ne bi postojala i ne bi se toliko pridavalo pozornosti produkt dizajnu.

Isto pravilo vrijedi i na tržištu nekretnine. Terra Dalmatica već preko 15 godina uspješno posluje u području prometa nekretnina. U tom razdoblju, uočili smo vrlo jasan trend – nekretnine koje su bolje uređene izvana privlače više potencijalnih kupaca i time imaju veću šansu da se brže prodaju. Uostalom, izgled nekretnine i uopće njeno stanje, utjecat će na njenu procjenu vrijednosti.

Koje smo lekcije naučili u ovih petnaest godina iskustva? Predstavit ćemo ih ovdje ukratko.


Ponekad valja suditi knjigu po njenim koricama

Ako je fasada zgrade oronula, ako je krov oštećen, vanjske cijevi začepljene lišćem, prozori oštećeni i vrt neuredan, ukupni dojam kojeg građevina ostavlja na potencijalnog kupca jest onaj nebrige, nemara, zapuštenosti i – velikog uloga koji će biti potreban da bi se kuća dovela u prihvatljivo stanje za život.

Sa stanovima je nešto lakše jer se fasada zgrade popravlja iz sredstava za Stanoupravu. No, ovo je poseban faktor kada su u pitanju kuće na tržištu nekretnina.

Eksterijer kuće


Arhitektonski dizajn kuće

Premda se preferencije razlikuju – neki će preferirati tradicionalnu gradnju, neki starije kuće sa secesijskim detaljima, neki sasvim modernu, minimalističku arhitekturu – dizajn mora biti kvalitetan i ujednačen, a bilo bi optimalno i da se uklapa u okoliš.

Ako je dotična kuća jedina moderna kuća okružena tradicionalnom gradnjom, eventualno čak i starijim spomenicima ili kulturnim dobrima, to zna djelovati poput prsta u oko.  Vanjski izgled kuće u odnosu na njenu okolinu itekako je bitan, a govori i o naravi četvrti u kojoj se kuća nalazi, što također uvelike utječe na njenu konačnu procijenjenu vrijednost.

Arhitektonski dizajn


Fasada kuće

Opet – o ukusima se ne treba raspravljati. Neki će htjeti sasvim čistu bijelu fasadu, a drugi obojenu s akcentima oko prozora i vrata.

Pri biranju boje fasade, bitno je imati na umu:
  • Vaš ukus i stil interijera.
  • Okolne građevine.
Kao i u ranijem primjeru, kuća koja svojom bojom ili materijalom drastično odskače od okolnih narušava izgled cijelog urbanog ambijenta.

Vrtovi, balkoni, lođe i terase

Svaka od ovih stavki povećava vrijednost nekretnine, ali je ujedno čini privlačnijom za kupce. Oni među nama koji su imali tu sreću živjeti u stanu ili kući s nekim takvim vanjskim prostorom, posebno su tijekom pandemije mogli osjetiti koliki je to blagoslov. Imati pristup barem nekakvom prostoru na svježem zraku, u vlastitom miru, gdje možete upiti malo sunca čini golemu razliku u kvaliteti života.

O važnosti uređenja vrta govori činjenica da postoji posebna disciplina koja se time bavi – vrtna arhitektura (poznata još kao vrtna umjetnost).
Iz ovoga proizlazi da nije baš svejedno kako Vaš vrt, balkon, lođa ili terasa izgledaju. Usahle biljke, namještaj od drva koji je istrunuo, nesređeni travnjak i puknute pločice mogu drastično narušiti ugođaj ovih prostora koji bi trebali biti mjesta za odmor i razonodu.

Dodatna stavka u sklopu eksterijera koja bitno povisuje vrijednost nekretnine je bazen. Kuće s bazenom popularnije su i u turizmu, a ako uz to imaju i vrt u kojem se djeca mogu igrati, a odrasli roštiljati kada je vani sunčano, to je tek dobitna kombinacija.

Kuća s bazenom

Ne treba doduše ni ići u krajnost s uređenjem eksterijera i zelenih površina kuće. Više biljaka znači više zalijevanja, više travnjaka više košenja, a više namještaja više troškova zamjene, popravka i održavanja. Pokušajte pronaći ravnotežu.

Pitanje je to pronalaska zlatne sredine između plaćanja u novčanom smislu i plaćanja u vidu smanjene kvalitete života. Ako će Vam ležaljka na balkonu i pokoja lončanica učiniti život toliko ljepših ili veliki vrt donijeti više sretnih trenutaka nego što će vas financijski koštati, isplati se obratiti pozornost na eksterijer nekretnine.

Posljednji članci