Što vidjeti u Dalmaciji?

Šime Unić
Što vidjeti u Dalmaciji?

Dalmacija, čije ime potječe od Ilirskog plemena Delmati koji su naselili područje u 7. stoljeću, proteže se uzduž Jadranskog mora. Osim glavnih gradova (Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika), u nju spadaju gotovo svi jadranski otoci osim onih kvarnerskih.

Gradovi, podjednako kao i otoci, iz godine u godinu se razvijaju i privlače brojne turiste, ali i stanovnike. Osim urbanizacije, ovome doprinosi prekrasna mediteranska klima i zdrava mediteranska kuhinja te brojne kulturne i prirodne blagodati koje ova regija sadrži.


Sjeverna Dalmacija

Sjeverna Dalmacija obuhvaća većinu hrvatskih otoka, ali i neke povijesne centre Dalmacije poput Zadra, Nina i Knina. Prepuna je prirodnih blagodati. Izdvajaju se planina Velebit, brijezi iznad Knina, Nacionalni park Kornati te NP Krka.

Otoci, blage uvale i plaže (poput Sabunike blizu Zadra i plaže Sakarun na Dugom otoku) ostavljaju bez daha te privlače kupače, jedriličare i nautičare.


Srednja Dalmacija

Turistički centri kao što su Trogir, Split, Omiš i Makarska, ali i brojni naseljeni otoci poput Hvara i Brača, čine srednju Dalmaciju popularnim ljetovalištem.

Bajkovite plaže mogu se naći svugdje, od kojih je veliki broj nagrađivan ili se ponosi Plavom zastavom. Izdvajamo plažu Punta Rata u Brelima koja je 2003. uvrštena među 10 najljepših plaža na svijetu te Zlatni Rat na Braču i Zrće na Pagu.

Trogir Hrvatska

Srednja se Dalmacija također može pohvaliti nekolicinom spomenika koji su uvršteni na UNESCO-vu listu Svjetske kulture baštine poput Dioklecijanove palače u Splitu i stare gradske jezgre Trogira.

Ljubitelji prirode uživat će u Parku prirode Biokovo i brojnim drugim primorskim planinama kao što su Kozjak, Mosor, Omiška Dinara i Rilić.


Južna Dalmacija

Zanimljiva povijest južne Dalmacije odrazila se u podjeli Dubrovačko-neretvanske županije Neumskim koridorom koji pripada Bosni i Hercegovini. Poput ostatka Dalmacije, i ovaj dio je tijekom povijesti bio napadan od strane Rimljana, Osmanlija, Venecije i Habsburgovaca. Ipak, Dubrovnik je uspio zahvaljujući diplomaciji i sjajnoj obrani zadržati svoju neovisnost kao Dubrovačka Republika. 

Ova subregija nudi golemo bogatstvo na malom području: plodne vinograde, pašnjake, dolinu Neretve (koja godišnje iznjedri nebrojene tone voća), i cijeli niz plaža. To je, naravno, uz njenu bogatu i fascinantnu povijest koja je ostala zabilježena u obliku renesansnih ljetnikovaca te fortifikacijskih i sakralnih struktura unutar i oko Dubrovnika.


Najpoznatiji gradovi Dalmacije

Gledajući samo obalno područje, Dalmacija se može dičiti nekim povijesnim i kulturnim središtima kao što su Zadar, Šibenik, Trogir, Split i Dubrovnik.

Svaki je poseban na svoj način i nudi jedinstvene atrakcije, premda se od svakog od njih može brzo i lako doći do gotovo bilo kojeg otoka koji je povezan brodskim linijama s kopnom.


Split i njegove znamenitosti

Iznikao iz slavne Dioklecijanove palače koja je građena od 295. – 305. godine, ovaj grad u sebi sadrži povijesne slojeve od antike, srednjeg vijeka, preko gotičkih i renesansnih palača, baroknih zidina, novovjekovnih tržnica i modernih spomenika.

Split

Ovaj je grad prerastao iz ljetnikovca-vojarne u kulturno i turističko središte. UNESCO je još 1979. odlučio staviti Dioklecijanovu palaču pod svoju zaštitu, posebice zbog toga što je palača jedinstveni živući primjer svoje vrste na svijetu, a prerasla iz ljetnikovca u nastanjeni grad koji nudi veliku ponudu nekretnina.

Uz zidine, kule i podrume Dioklecijanove palače, možete popiti kavu na Peristilu (središnjem trgu Palače) i gledati na Dioklecijanov mauzolej koji je u 7. stoljeću pretvoren u Katedralu Blažene Djevice Marije sa zvonikom sv. Duje. Odmoriti se možete bilo kada na jednom od gradskih trgova koji obiluju suncem i kafićima. Izdvajamo Prokurative (Trg Republike), Pjacu (Narodni trg) te Voćni trg (Trg braće Radić).

Premda se na Voćnom trgu više ne prodaje voće kao nekad, kupovinu možete obaviti na starom pazaru, a svježu ribu naći na peškariji. Uz toliko svježih namirnica, ne začuđuje vrsna gastronomska ponuda! U Splitu uvijek imate što vidjeti. Osim baštine ima izložbi, kazališnih predstava, koncerata, a posljednjih godina i Ultra Europe Festival.

Za one koji traže mira od gradske vreve, moguće ga je pronaći u jednom od crkvi od kojih izdvajamo sv. Franu iz 13. stoljeća na zapadnom dijelu Rive, crkvu sv. Trojice iz 11. st. pokraj gradskog stadiona Poljud te neke od skrivenih crkvica u starom gradskom Varošu ili u park-šumi Marjan. Brdo Marjana nudi svježi zrak, staze za trčanje, planinarenje, biciklizam i teretanu na otvorenom. A ako Vam se ne gužva po pješčanim plažama poput Bačvica i Firula, na Marjanu ćete naći skrivene šljunčane plaže.


Zadar i najpoznatije znamenitosti

Fascinira da cijeli povijesni dio Zadra stane na jedan poluotok čija povijest seže još u 9. st. pr. Kr. kada ga naseljavaju Iliri. Od tada je prošao brojne transformacije, svaka od kojih je ostavila nekog traga u obliku kulturnih dobara koji se mogu vidjeti s prozora gotovo svake kuće u ZadruRimljani su, osnujući ovdje koloniju Iadera, podigli Forum u 1. st. pr. Kr. kojeg je krasilo više hramova.

U 9. st. je na Forumu izgrađena crkva sv. Donata u bizantskom stilu. Usprkos monumentalnosti, sv. Donat nije katedrala. Prava katedrala je ona sv. Stošije koja je izvorno podignuta u 4. stoljeću, a današnji oblik dobila nakon više preinaka u 12./13. stoljeću.

Kratko nakon ovoga, Venecijanci su zauzeli Zadar, pretvorili ga u jednu od važnijih luka na Jadranu i podigli gradske zidine koje su grad kasnije štitile od napada Turaka. Ovaj je fortifikacijski splet također uvršten na popis Svjetske baštine. 

Zadar Hrvatska

Uz luku Foša, možete ući u grad kroz slavna Kopnena vrata, a potom prošetati duž Kalelarge (Široke ulice) koja je opjevana zbog svoje ljepote.

Premda se ovaj popis zadarske baštine može nastaviti gotovo u nedogled, vrijedi spomenuti i neke atrakcije novijeg datuma kao što su Morske orgulje (splet cijevi koje sviraju valovi) te Pozdrav suncu (solarni paneli koji noću proizvode pravi svjetleći spektakl).


Dubrovnik - što sve vidjeti?

Nezaobilazne Dubrovačke zidine čini ovaj grad jednim od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, ali i jednim od gradova s najcjenjenijim nekretninamaZidine dugačke 1.940 metara građene u 13. stoljeću danas je moguće obići cijelom duljinom i uživati u pogledu na pučinu i sami gradski centar. Sa zidina ćete vidjeti baroknu katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, slavnu crkvu sv. Vlaha, zaštitnika grada, koja je današnji oblik poprimila početkom 18. stoljeća nakon što je ranija građevina stradala u požaru.

Iz sv. Vlaha izađete ravno na Trg od Luže na kojem se nalaze sjajni primjeri arhitekture kao što je Knežev dvor, Luža sa zvonikom, Palača Sponza, ali i mitski Orlandov stup koji je podignut 1417. U spomen viteza Rolanda iz vojske Karla Velikog koji je prema predaji obranio grad od saracenskih gusara. 

Svaki veći dalmatinski grad ima svoju “glavnu ulicu” negdje oko centra. Ono što je Marmontova ulica ili pak Riva za Split, a Kalelarga za Trogir, to je Stradun za Dubrovnik.

Dubrovnik HrvatskaOtoci Dalmacije

Zajedničko gotovo svim dalmatinskim otocima je opušteni mentalitet i bijeg od gradske vreve. Brač je među ostalim poznat po Zlatnom ratu koji dočekuje na tisuće kupača po sezoni, a mjesta kao što su Bol, Supetar i Milna posljednjih godina prerastaju u prave urbane centre s bogatom ponudom nekretnina za najam i prodaju.

Hvar, poznat kao najsunčaniji otok Dalmacije, omiljena je turistička destinacija zbog svojih plaža i noćnog života, a zbog količine mira koje pruža izvan turističke sezone, postaje popularan i na tržištu nekretnina.

Naspram Hvara i Brača, Šolta je znatno mirnija. Iako veća mjesta na otoku poput Rogača, Nečujma, Stomorske i Maslinice nude zanimljive programe ljeti, otok je i dalje spokojan, posebice ako odete u unutrašnjost. Možda će Vas upravo ovo ozračje privući da pogledate nekretninu na Šolti.

Bogat baštinom i nizom crkvica i samostana, jedan se otok u zadarskom arhipelagu izdvaja. Mislimo na Pašman. Još mirniji od Šolte, ovaj otok nudi tišinu i prekrasni pogled iz svake kuće na mirnu pučinu.

Otok Brač

Kao odgovor na postavljeno pitanje, što vidjeti u Dalmaciji?
Cijelo bogatstvo toga. Krenite na turu i otkrijte koji Vam se grad ili otok najviše dopada. Iako neće biti lako odlučiti.

Posljednji članci