Porezne obveze kod kupovine nekretnine u Hrvatskoj

Porezne obveze kod kupovine nekretnine u Hrvatskoj

Porezne obveze kod kupovine nekretnine u Hrvatskoj

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj sa sobom nosi i određene porezne obaveze, a one ovise o nekoliko čimbenika, između ostalog i o tome radi li se o nekretnini u kojoj do sada nitko nije živio. O tome koje su obaveze kod plaćanja poreza na promet nekretnina, ali i koji se sve čimbenici trebaju uzeti u obzir, čitajte u nastavku.

Nova ili korištena nekretnina?

Kada su u pitanju porezne obaveze kod kupovine nekretnina, prva je pitanje je li nekretnina nova (tj., je li bila nastanjena) ili nije.

Ako kupujete novu nekretninu (tj. onu koja nije bila nastanjena) od obveznika PDV-a, tada ste dužni platiti PDV (25 %) na isporuku građevine (ili dijela građevine), uključujući zemljište na kojem se građevina nalazi. Isto se odnosi i na kupovinu korištene građevine sa zemljištem unutar dvije godine ako je isporučitelj građevine obveznik PDV-a. U ovom slučaju ne trebate platiti porez na promet nekretnina.

Ako kupujete nekretninu koja ne spada u prethodnu kategoriju, tada ste pri kupnji nekretnine dužni platiti porez na promet nekretnina po stopi od 3 % u odnosu na tržišnu vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze. Zahvaljujući tome što se ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjerava kod javnog bilježnika, isprave o stjecanju nekretnine upravo oni, javni bilježnici, dostavljaju u nadležnu poreznu upravu, koja zatim izdaje privremeno porezno rješenje. Stjecatelj nekretnine dužan je u roku od 15 dana od dana dostave poreznog rješenja platiti utvrđeni iznos poreza.

Slanje u poreznu upravu

U slučaju da ispravu o stjecanju nekretnine nije ovjerio javni bilježnik, već da ju je izdao sud ili neko drugo službeno tijelo, tada je stjecatelj nekretnine dužan osobno prijaviti promet nekretninama u poreznu upravu u mjestu gdje se nekretnina nalazi.

Tko je oslobođen poreza na promet nekretnina?

Poreza na promet nekretnina oslobođene su razne kategorije građana, i to u slučaju:

● Darovanja i nasljeđivanja bez naknade od strane bračnog i izvanbračnog druga, potomaka i predaka u uspravnoj liniji

● Razdiobe zajedničkog vlasništva u slučaju razvoda

● Zaštićenih najmoprimaca

● Stanarskog prava

● Ostalo.

Podrobne informacije o tome tko je sve oslobođen poreza na promet nekretnina i pod kojim uvjetima nalaze se na stranicama Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/Gradani/Stranice/Nekretnine/Vodi%c4%8d-za-stjecatelja-nekretnine.aspx

Kupovina prve nekretnine više nije olakšica

Iako je dugo vremena postojala odredba i o tome da su plaćanja poreza na promet nekretnina oslobođeni kupci „prve nekretnine“, ta je odredba ukinuta, te danas država pomaže mladima (do 45 godina starosti) na druge načine, na primjer, otplatom dijela stambenog kredita.

Bez obzira na to kupujete li tek svoju prvu nekretninu ili pak drugu, treću ili neku nakon toga, dobar je savjet prije potpisivanja provjeriti važeće porezne obaveze kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Što u slučaju zamjene nekretnine?

U slučaju da ste se odlučili za zamjenu nekretnine, tada prema Zakonu o porezu na promet nekretninama, obveznik poreza na promet nekretnina pri zamjeni nekretnina je svaki sudionik u zamjeni, i za vrijednost nekretnine koju stječe, što znači da iako ste u tom postupku istovremeno i kupac i prodavatelj, dužni ste platiti porez na promet nekretnina u iznosu od tri posto na nekretninu koju kupujete.

Budući da se porezni propisi u Hrvatskoj mijenjaju relativno često i još pogotovo ako se ne usuđujete sami ih tumačiti, uvijek možete zatražiti pomoć od poreznog savjetnika ili pri kupoprodaji nekretnine koristiti usluge agenta za prodaju nekretnina ili specijalizirane agencije koji će vas uputiti u sve obaveze koje imate u tom postupku. Na ovaj ćete način ipak biti sigurni da ste upoznati sa svim obavezama.


Tražite nekretninu u Hrvatskoj?
Pogledajte našu ponudu vila, kuća, stanova, zemljišta i poslovnih prostora