Dalmacija – vrijeme zimi

Šime Unić
Dalmacija – vrijeme zimi

Dalmacija je poznata po svojim dugim i toplim ljetima i plažama koje mame turiste iz cijeloga svijeta. No, što se događa zimi? Kakve su vremenske prilike tada?

Zahvaljujući mediteranskoj klimi, zime u ovom dijelu Hrvatske prilično su blage u usporedbi s unutrašnjosti zemlje, dok je snijeg na samoj obali prava rijetkost.

No, to ne znači da nema nikakvih problema – olujni udari bure i juga mogu nanijeti veliku štetu i prekinuti veze s otocima.


Temperature zraka zimi

Temperature zraka zimi u Dalmaciji rijetko padaju ispod nule, ali snažni naleti bure mogu stvoriti snažan dojam hladnoće. Mnogi će reći da im se čini da je u takvim situacijama temperatura nekoliko stupnjeva niža od stvarne.

Najhladniji mjesec u godini je siječanj, kada se srednja temperatura zraka zadržava u rasponu od 5°C do 10°C. Otprilike isto vrijedi i za veljaču, dok je prosinac za nijansu topliji.

Kada se pogledaju ostale temperature u Hrvatskoj, posebice u unutrašnjosti, klima u Splitu i ostalim dalmatinskim gradovima značajno je toplija. To nekretnine u Dalmaciji čini atraktivnijima i za život, ali i za odmor jer tamo uvijek možete pobjeći od hladnoće i snijega.

trenutci poslije kise


Padaline tijekom zime

Snijeg je u Dalmaciji vrlo rijedak, a čak i kada padne najvjerojatnije se neće zadržati dovoljno dugo da stvori probleme. Još i danas se pamti snijeg u Splitu 2012. godine koji je paralizirao grad, prva takva nepogoda nakon mnogo godina.

Zbog toga je kiša najčešći oblik padaline tijekom zime, a nju često prati i jugo. No, nije rijetkost ni da u Dalmaciji zimi padne tuča.

kisa u daljini


Vjetrovi u Dalmaciji

Kada su vjetrovi u pitanju, više-manje svi u Hrvatskoj znaju za dva najpoznatija: jugo i buru. Radi se o vjetrovima koji su dijametralno suprotni kada je u pitanju vrijeme koje donose, i jedan i drugi mogu doseći orkansku snagu.


Bura

Bura je vjetar koji puše s obale na more, odnosno sa sjevera ili sjeveroistoka prema jugu ili jugozapadu. Radi se o suhom, ali hladnom vjetru koji sa sobom donosi lijepo vrijeme pa mnogi Dalmatinci kažu da bura "pročisti" zrak, a i biometerološke prilike su puno povoljnije tijekom ovakvih perioda. Bura najčešće puše danima, ponekad i dva ili tri tjedna, a u pravilu je jača noću nego danju, iako i danju može doseći olujne udare.

olujna bura


Jugo

S druge strane, jugo puše s mora prema kopnu i sa sobom donosi oblačno vrijeme koje je često praćeno kišom i visokom razinom vlage u zraku. Takvo vrijeme naziva se južina i često nepovoljno djeluje na ljude jer osobe osjetljivije na promjene vremena pate od sniženog tlaka i nedostatka energije. Temperature zraka su osjetno više u ovakvim periodima.

Za razliku od bure, jugo najčešće puše jednolično i u prosjeku je slabiji vjetar, iako i ono može potrajati danima ili čak i tjednima.


Zaključak

Kad se sve zbroji i oduzme, klima u Dalmaciji prilično je ugodna za život, prvenstveno zbog činjenice da su snijeg i vrlo niske temperature jako rijetki. Mediteranska klima odlikuje se blagim zimama koje su u prosjeku puno ugodnije od onih u unutrašnjosti kontinenta, da ne govorimo o sjeveru Europe.

Ipak, ni dalmatinske zime nisu bez svojih izazova koji najčešće dolaze u obliku juga ili bure, ali ako želite izbjeći velike hladnoće tijekom bilo kojeg od zimskih mjeseci, Dalmacija je idealno mjesto za to.

Posljednji članci