Najljepši dalmatinski otoci

Šime Unić
Najljepši dalmatinski otoci

Nije lako odrediti koji su najljepši otoci u Dalmaciji jer ih ima preko 1200. Krški procesi tijekom tisućljeća učinili su dalmatinsku obalu jednom od najrazvedenijih na svijetu tako da danas otoci, poluotoci i zaljevi čine 74% istočne jadranske obale. 

Sudarom Afričke i Euroazijske tektonske ploče prije otprilike 30 milijuna godina, formirani su Dinaridi, a dio ploča ostao je pod onim što danas nazivamo Jadranskim morem. 

Više milijuna godina nakon ovog događaja, za ledenog doba, razina mora bila je oko sto metara niža nego što je danas. Skoro je cijeli sjeverni dio Jadrana bio suh, a otoci spojeni s kopnom. Tada su otoci bili dio planinskog lanca Dinarida, što se i danas vidi na karti kada se usporedi pružanje planina i otoka od sjeverozapada prema jugoistoku. 

Završetkom ledenog doba i podizanjem razine mora, ove planine pretvorile su se u otoke u čijoj ljepoti danas uživamo. Bilo je teško, ali uspjeli smo suziti izbor na naših pet omiljenih. 


Dugi otok

Ovaj otok prikladnog naziva najveći je otok (dužine 45 km!) u skupini sjevernodalmatinskih otoka. Oni željni izazova mogu ići na jugoistočnu stranu otoka koja je kršna i prepuna litica te razgledati očaravajući Park prirode Telašćicu. Na oprečnoj strani otoka se možete odmarati na pješčanim plažama među kojima je najpopularnija Sakarun.

Po otoku možete putovati autom ili biciklom te uživati u brojnim vidicima i dobroj hrani, prisustvovati lokalnim feštama, ići na trekkinga, igrati paint ball u masliniku Saljsko polje ili posjetiti preko petnaest arheoloških nalazišta. 

Dugi otok

Uz sve ovo, možete obići više kulturnih lokaliteta kao što je romantična kapelica sv. Nikole i poznati svjetionik Veli Rat koji je sa svoja 42 m visine najviši svjetionik na Jadranu. Toplo preporučujemo uspeti se na njega (naknada je simbolična) jer je pogled fantastičan! Zanimljivo je da se dio svjetionika iznajmljuje. Ako Vam ovaj smještaj ne odgovara, možete potražiti druge nekretnine za najam ili čak na prodaji na Dugom otoku


Park prirode Telašćica

Zasigurno je jedna od glavnih atrakcija Dugog otoka. Pruža se na 70,5 km2 ako se uključi okolno more te 13 otočića. Raznolikost ovog parka prirode ne staje tu. U njemu se udomaćilo preko 400 biljnih vrsta (uz neke rijetke i endemske), 250 vrsta podmorskih biljaka te 300 životinjskih vrsta.

Neki od najfascinantnijih su svjetski poznati crveni koralj i neobična spužva-mesojed. Ne smije se zaboraviti slano jezero Mir koje privlači turiste zbog ljekovitog mulja i koje je stanište endemične vrste jegulje. Nadalje, na strmacu koji se uzdiže 200 m iznad mora naći ćete brojne ptice, između ostalog sivog i eleonorinog sokola. 

Podno ovih strmica, nalazi se zaljev Telašćica koji je hvaljen kao jedna od najvećih, najljepših i najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu. 

U ovom parku prirode naći ćete još brojne atrakcije: nekolicinu arheoloških nalazišta, organizirane ture, vodene sportove, biciklizam, krstarenje i bogatu gastronomsku ponudu. 

Ovdje ima i poslovnih prilika jer je usred Telašćice trenutno na prodaji poslovni prostor, konkretno bivši restoran čiji položaj ne može biti bolji nego što je – tik uz rivu, uz privezište za brodove. 


Plaža Sakarun

Na sjeverozapadnom kraju Dugog otoka nalazi se pješčana plaža Sakarun koja se doima kao skoro oprečna liticama Telašćice. Ovdje je temperatura mora uvijek savršena za kupanje pošto se plaža nalazi u dubokoj uvali. Zbog topline, prirodne ljepote te bistrine mora, privlači brojne posjetitelje.

Ali ne brinite, ima mjesta za svih! Uvala se proteže duljinom od 800 m, a plitko more omogućuje najmlađima bezbrižno kupanje. Sklonite se od sunca u borovini, unajmite suncobran i ležaljku ili se osvježite u jednom od kafića i restorana na plaži. 

Sakarun - Dugi otok


Špilja Golubinka - čudo prirode

Na jugozapadnom dijelu otoka nalazi se tajnovita špilja Golubinka. Poznata je po bogatoj fauni koja u njoj obitava; u njoj je izbrojano 50 vrsta morskih spužvi i udomljuje oko 3000 šišmiša! Osim životinjskog svijeta, moći ćete uživati u prekrasnim svjetlosnim igrama kad sunčeve zrake prođu kroz pukotine i odbiju se o površinu mora.


Otok Pag

Pag je na glasu kao najrazvedeniji otok na Jadranu i, naspram Dugog rata, karakterizira ga slaba pokrivenost vegetacijom (otok je čak 86% ogoljen!). Rezultat je blještavi kamenjarski pejzaž. Do otoka je moguće doći sa sjevera, brodom iz luke Prizna, a s juga je Paškim mostom spojen s obalom.

Da obala i pejzaž nisu takvi kakvi jesu, Pag ne bi krasile sljedeće dvije ljepote.

Otok Pag


Sveti Vid - pogled koji oduzima dah

Na 348m nadmorske visine, Sveti Vid je najviši vrh Paga. Na njega se isplati popeti samo radi pogleda jer se pred Vama prostire cijeli otok, Paški zaljev i solana, i susjedni otoci Rab, Lošinj, Silba, Olib i Maun. Na vrhu Vas čeka i crkvica sv. Vida iz 14. stoljeća.

Put do vrha može biti onoliko lagan ili težak koliko sebi zadate; možete ići označenom planinarskom stazom od Dubrave ili Kolana, a ako želite biti opušteni, prilaz automobilom moguć je iz Šimuna.


Najljepše plaže

Možda upravo zbog ogoljelog terena, na Pagu se nalaze brojne prekrasne plaže, što stjenovite, što pješčane, a neke mješovite. Većina plaža na Pagu savršena je za obiteljske posjete i dječju zabavu.

Plaža Ručica kombinacija je pijeska i šljunka. Lagan ulaz je čini super izborom za obitelji s djecom.

Plaža Planjka (poznata i kao Trinćel) još je jedna pješčana plaža, u blizini Stare Novalje. Naspram Ručice, ima znatno više atrakcija poput tobogana, trampolina, dječjih igrališta, morskih vožnji, sportskih aktivnosti, ugostiteljskih objekata, itd. Zbog čistog mora i pijeska, krasi je Plava zastava. Sve ovo je čini još jednim omiljenim izborom za obitelji s djecom.

Zbog čistoće mora, lakoće prilaza i širokog izbora ugostiteljskih objekata, pješčana plaža Caska blizu Zrća također je odličan izbor za obitelji s djecom.

pjescana plaza caska

Jadra, samo 20ak minuta pješke udaljena od Novalje, jedna je od rijetkih šljunčanih plaža koje izdvajamo. Međutim, i ona je jako popularna među širokim spektrom posjetitelji, pa tako i obitelji s djecom, jer su joj ulazi u more uređeni, a iznad nje se nalazi sunčalište posuto pijeskom. Veći dio plaže sjajan je upravo za obitelji, a jedan dio odvojen je kao plaža za pse. Ističe se na njoj izdvojena nudistička plaža.

Plaža Plat stjenovita je, ali čim uđete u more zagazite u mekani pijesak. Odličan je izbor za prijateljska i obiteljska okupljanja, čak i ako imate psa. Zabava je na njoj zagarantirana uz kanue i pedaline!

Kao posljednju atrakciju na Pagu ističemo poznatu šljunčanu plažu Beritnicu koja je udaljena 12 km od Novalje. Ova oaza je znatno više zavučena od ostalih plaža. Moguće joj je prići čamcem ili pješice (20ak minuta od Metajne). Za aktivne tipove je odličan izbor jer se iznad nje odmah nalazi penjalište Stogaj, a u veljači/ožujku se tu održava trail run Life on Mars.


Brač - što sve posjetiti?

Brač je najdostupniji otok s ovog popisa i najbliži kopnu, a posjet se svakako isplati! Zbog dobre povezanosti s kopnom i brojnih blagodati, Brač postaje sve popularniji pa je nekretninu na njemu sve teže naći. Međutim, povremeno se naiđe na pokoji dragulj poput ovog zemljišta na južnoj strani Brača koji ima prilaz šljunčanoj plaži i božanstveni pogled na obližnje otoke.

Ako Vas zanimaju kulturna dobra, na Braču vrijedi obići obrambene zidine ilirskog naselja iz 3. stoljeća u Škripu (najstarijem naselju na otoku), rimski kaštel Radojković u kojem se danas nalazi Muzej otoka Brača, baroknu crkvu sv. Marije u Nerežišćima, crkvu sve. Petra i Pavla također u Nerežišćima iz čijeg krova raste bor, itd.

Za ljubitelje prirode su tu kamenolomi u okolici Pučišća iz kojih je vađen brački kamen od kojeg je građena Dioklecijanova palača u obližnjem Splitu i Bijela kuća u Washingtonu! U Zmajevoj špilji se u 15. stoljeću nalazio hram svećenika glagoljaša, istih onih koji su 1551. godine osnovali pustinjački samostan Blacu. Uz ovo postoje i brojna druga prirodna dobra.


Vidova gora

Na 778m nadmorske visine, Vidova gora je najviši vrh svih jadranskih otoka.

Uspon počinje na asfaltnoj cesti koja kreće na visoravni Kneževravan kraj Nerežišća. Alternativa je krenuti iz Bola, ali je ova ruta znatno teža, ali i ljepša. Dobro označene i održavane planinarske staze s te strane počinju od crkve Gospe od Karmela i kroz krševiti teren Vas vode do samog vrha.

Strmi planinarski uspon isplati se kad oko sebe vidite jadransku pučinu i obližnje otoke Hvar, Šoltu i Vis, a s kopnene strane planine Mosor i Biokovo. Uz to Vas dočekaju ostaci ilirske gradine i starohrvatske kapelice te, da se okrijepite, konoba!


Plaža Zlatni rat

Ova šljunčana plaža privlači brojne turiste i proglašena je jednom od 10 najljepših plaža na svijetu! Povoljni vjetar i morska struja čine je popularnom destinacijom za jedriličare. Poznati vrh Zlatnog rata neprestano se savija pod utjecajem morskih struja pa drukčije izgleda prilikom svakog posjeta!

Sakarun Strand


Hvar

Hvar također iz godine u godinu postaje sve popularnija destinacija tako da se ljudi bore kako bi našli apartman za iznajmiti ili pak nekretninu koju mogu kupiti na Hvaru.

Zašto? Uz izuzetno bogat društveni (i noćni) život, na Hvaru možete vidjeti tvrđavu Forticu iz 16. stoljeća, hvarsku katedralu sv. Stjepana, hvarsko kazalište, franjevački samostan iz 15. stoljeća, benediktinski samostan iz 17. stoljeća i starogradsko polje čija povijest seže još od antike. Okupajte se na jednoj od brojnih pješčanih plaža oko Jelse, počastite se vožnjom kroz polja lavande kraj Gdinja ili napravite izlet brodom do Paklenskih otoka.

hvar


Paklinski otoci

Ova skupina od 20-ak otočića nalazi se neposredno ispred grada Hvara i danas se poznato hvarsko turističko izletište. Uz miris vrištine koja prekriva ove otoke (naspram lavande koja miriše po cijelom Hvaru), brojne restorane, barove i izletišta, ovi otoci privlače brojne posjetitelje i vrve životom. Poznati su i po nudističkim plažama, ali i jedriličarskim uvalama poput Vinogradisca na otoku Svetog Klementa.

paklinski otoci


Šolta

Nešto mirniji od ostalih otoka koje smo spomenuli, Šolta je omiljena destinacija za one koji traže odmor.

Bilo da posjećujete glavnu luku Rogač, “gluhu” uvalu u Nečujmu (nazvanu po specifičnoj akustici) ili uvalu u Stomorskoj, pratit će Vas čisto more, simpatične kamene kućice te brodice koje plove uokolo. Šolta je prepuna skrivenih šarmantnih dijelova poput uvale Maslinica i drugih malenih uvala koje krase ovaj otok. Ako Vam ovaj ambijent zvuči privlačno, možete potražiti i nekretninu na Šolti kako biste uživali u mirnom ambijentu bilo kada.

solta

Ako poželite otići na ljetovanje na jedan od ovih otoka te iznajmiti apartman ili kuću, nećete pogriješiti. Dosta onih koji ih posjete nastave ovu tradiciju iz godine u godinu jer se naprosto zaljube u ove otoke, a mnogi čak u konačnici kupe nekretninu kako bi mogli dolaziti kad im se prohtije. Ako se nađete u ovoj posljednjoj kategoriji, možete pogledati dostupne nekretnine na stranici Terra Dalmatice.


Posljednji članci