Kako se umiroviti u Hrvatskoj - vodič za strance?

Šime Unić
Kako se umiroviti u Hrvatskoj - vodič za strance?

Hrvatska nije „rezervirana“ samo za njezine državljane nego i strancima nudi mogućnost umirovljenja. Ako se želite umiroviti ovdje, morate najprije poduzeti određene korake i ispuniti zadane uvjete.

Umirovljenje u Hrvatskoj postaje sve popularnija opcija među strancima koji traže sunčanu i mirnu destinaciju za svoje zlatne godine. Predivna obala, bogata kulturna baština i pristupačan način života čine Hrvatsku privlačnom destinacijom. U ovom vodiču donosimo osnovne informacije koje će vam pomoći da bolje shvatite sustav umirovljenja u Hrvatskoj. Osim toga podijelit ćemo nekoliko važnih savjeta i navesti važne stvari o kojima također trebate voditi računa.

Kako ishoditi boravišnu dozvolu?

Najvažnija stavka koju stranci trebaju uzeti u obzir ako se žele umiroviti u Hrvatskoj odnosi se na dobivanje boravišne dozvole. Postoji više vrsta boravišnih dozvola koje možete razmotriti, ovisno o vašim specifičnim okolnostima.

Dakle, za umirovljenje će vam biti potreban privremeni ili stalni boravišni status. Obratite se nadležnim tijelima poput Ministarstva unutarnjih poslova radi dobivanja svih potrebnih informacija i pokretanje postupaka za dobivanje boravišne dozvole.

Pregled sustava mirovina u Hrvatskoj

Prije nego što započnete svoje planove za umirovljenje u Hrvatskoj, važno je razumjeti kako funkcionira sustav umirovljena u državi. Hrvatska ima kombinirani sustav mirovina koji se odnosi na obveznu državnu mirovinu te dobrovoljne mirovinske fondove. Prvi i drugi stup mirovinskog fonda je obvezan za sve zaposlene u zemlji. Strani državljani mogu ostvariti pravo na mirovinu ako su uplaćivali u mirovinski sustav republike ili su osigurani putem bilateralnih sporazuma o socijalnom osiguranju.

Porezni sustav RH

Porezni sustav u Hrvatskoj igra važnu ulogu kod stranaca koji planiraju umirovljenje u zemlji. Hrvatska nudi povoljne porezne uvjete za umirovljenike, uključujući nisku stopu poreza na dohodak za mirovine. Važno je konzultirati se s poreznim stručnjacima kako biste razumjeli sve svoje porezne obveze i prava kako biste izbjegli moguće porezne probleme u budućnosti.

Najvažniji savjeti o umirovljenju u Hrvatskoj

Provjerite svoje uvjete za umirovljenje

Prvo što trebate učiniti je provjeriti zadovoljavate li dobnu granicu umirovljenja prema hrvatskim zakonima. Trenutno je minimalna dob za umirovljenje u Hrvatskoj 65 godina za muškarce i 63 godine za žene. Međutim, postoje i drugi uvjeti koji se mogu primjenjivati poput minimalnog broja godina staža.

Osigurajte svoje zdravstveno osiguranje

Kako biste se umirovili u Hrvatskoj, morate imati zdravstveno osiguranje. Ako dolazite iz zemlje koja je članica Europske unije ili države s kojom Hrvatska ima sklopljen sporazum o socijalnom osiguranju, možete prenijeti svoje zdravstveno osiguranje u Hrvatsku. Ako dolazite iz zemlje izvan EU, trebali biste istražiti postoje li kakvi bilateralni sporazumi o zdravstvenom osiguranju između vaše zemlje i Hrvatske.

Istraživanje lokacije i kupnja nekretnine

Hrvatska je zemlja s prekrasnom obalom, zanimljivim povijesnim gradovima i prirodnim ljepotama. Prije nego što se odlučite ovdje umiroviti, istražite regije, ali i gradove u Hrvatskoj kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara. Uzmite u obzir klimatske uvjete, troškove života, blizinu mora i tako dalje.

Dakle, jedna od važnijih stavki koju stranci trebaju uzeti u obzir u slučaju umirovljenja u Hrvatskoj odnosi se na kupnju nekretnine. Prilikom odabira važno je uzeti u obzir različite faktore kao što su lokacija, infrastruktura, blizina trgovina i drugih sadržaja. Potražite pomoć lokalnih agenata za nekretnine ili odvjetnika kako biste bili sigurni da je proces kupovine legalan i ispravan.

Ne zaboravite na kulturološke razlike i integraciju u društvo

Prilagodba na novu kulturu i integracija u društvo važni su aspekti na koje stranci također trebaju obratiti pažnju ako se svoje zlatne godine odluče provesti na hrvatskoj obali. Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu i tradiciju koja može biti vrlo zanimljiva za strance. Upoznavanje s jezikom, običajima i tradicijama pomoći će vam da se osjećate ugodno i prihvaćeno u lokalnoj zajednici. Otvorenost za nova iskustva i upoznavanje s ljudima iz različitih kultura također će vam omogućiti da stvorite nove prijatelje i veze.

Razmislite o financijskom planiranju

Prije nego se umirovite u Lijepoj Našoj, obavezno provjerite svoje izvore prihoda te sredstva koja će vam biti na raspolaganju za pokrivanje troškova života. Osim toga razmotrite kako ćete upravljati svojim financijama i imovinom u Hrvatskoj, želite li otvoriti bankovni račun, a važno je i da se upoznate da te razumijete porezni sustav.

Zaključak

Umirovljenje u Hrvatskoj zvuči kao savršeni plan za sve strance koji traže miran život na predivnoj obali Jadranskog mora ili u njezinim kontinentalnim dijelovima. Kao što ste mogli pročitati, jako je puno stvari o kojima treba voditi računa poput dobivanja boravišne dozvole, razumijevanja mirovinskog sustava RH, kupnja nekretnine, posjedovanje zdravstvenog osiguranja i tako dalje. Najbolje bi bilo konzultirati se sa stručnjacima kako biste bili sigurni da su vaši planovi za umirovljenje u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i propisima te da možete u miru uživati u zasluženoj mirovini.


Posljednji članci