Ljepote Vranskog jezera

Šime Unić
Ljepote Vranskog jezera

Bilo tko tko se nađe na Jadranskoj magistrali između Zadra i Šibenika, primijetit će prirodni fenomen u blizini Biograda, Vransko jezero.

Zbog svoje je ljepote, bioraznolikosti i karakteristika Vransko jezero proglašeno Parkom prirode 1999. godine. Veličine 57km2, velik dio parka zauzima samo jezero površine 30km2.

Jezero je prirodno stanište ptica vodarica, a posebno je upravo po tome što predstavlja kriptodepresiju.

Najznačajniji dio Parka odnosi se na Posebni ornitološki rezervat, uvršten na listu važnih europskih ornitoloških područja.

Danas je Vransko jezero nezaobilazan dio turističkih tura na ovom području, a zbog dojma kojeg ostavi na posjetioce poželjet ćete živjeti u Biogradu, Zadru ili bilo kojem drugom gradu u njegovoj blizini, kako biste što češće mogli uživati u njegovim ljepotama.

Vransko jezero je savršen spoj prirode i zabave te ima dovoljno sadržaja i zanimljivosti za svih.

Pogledajte što točno možete posjetiti, gdje možete jesti te u kojim sve aktivnostima možete uživati dok ste u posjeti!


Što vidjeti na Vranskom jezeru

Tijekom posjeta Vranskom jezeru imat ćete priliku svjedočiti jedinstvenom biljnom i životinjskom svijetu, ali istovremeno i zabaviti se u Adrenalinskom parku te otići u gastronomski provod u neki od restorana.

Nezaobilazni dio svakako je odlazak na vidikovac Kamenjak.

Najatraktivnija točka Parka nalazi se na visini od 283 metra, a na njoj se možete informirati o Parku na informacijskim tablama, kupiti suvenire, ali i kušati tradicionalne okuse Dalmacije.

U blizini se nalazi i početak planinarske staze kojom možete krenuti u obilazak Kamenjaka, brda s kanjonima Orlja Draga i Mernjača.

Istraživanje prirode Vranskog jezera svakako ne staje na samom brdu.

Rezervat u Parku obuhvaća močvarno područje koje je nekad bilo dio velikog Vranskog blata, a odlikuje se bogatstvom ornitofaune, sa 102 vrste ptica koji obitavaju na području.

Drugim riječima, nije važno jeste li dobar poznavatelj životinjskog svijeta ili se tek želite upustiti u otkrivanje novih vrsta - u Rezervatu će svaki posjetitelj naučiti nešto novo, a pritom se i ludo zabaviti.

vidikovac Kamenjak


Aktivnosti na Vranskom jezeru

Iako razmišljajući o Vranskom jezeru većina ljudi odmah pomisli na čistu prirodu i životinjski svijet, ovdje možete pronaći i puno više od toga.

Jedno od mjesta koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo je i Adrenalinski park smješten u šumi pinija. Ako ste ljubitelj penjanja, ziplinea i adrenalina, svakako nemojte zaobići ovaj dio Parka.

Osim toga, na Vranskom jezeru od nedavno možete uživati i u biciklizmu, kajakingu, pa čak i vožnji električnim vlakom!

Svaka od ovih aktivnosti pružit će vam priliku za razgledavanje i upoznavanje dijelova jezera na zabavan i poučan način.

Aktivnosti na Vranskom jezeru


Ulaz u Park prirode

Sam ulazak na Vransko jezero košta 10 kn za djecu te 20 kn za odrasle, dok ćete obiteljsku ulaznicu platiti 50 kn.

Unutar samog Parka možete iskoristiti priliku i postati dio nekih od posebnih tura, poput obilaska ‘’Tajne Vranskog jezera’’ ili ‘’Jezero na dlanu’’, čija se cijena kreće oko 40 kn.

Osim navedenih, za posjetioce su osmišljene i razne druge ture, tako da će svatko naći nešto što ga zanima.


Restorani na Jezeru

U sklopu Parka možete isprobati tradicionalna dalmatinska jela u konobi Kamenjak, otvorenoj svakim radnim danom od 10h.

Ako ste, pak, željni dodatnog istraživanja i upoznavanja ovog dijela Dalmacije, posjetite neke od restorana u obližnjim mjestima, poput konobe Pakoštanac u Pakoštanima ili restorana Cabala u Biogradu!

Posljednji članci