Sve o šibenskim muzejima na jednom mjestu

Šime Unić
Sve o šibenskim muzejima na jednom mjestu

Šibenik je grad s dugom poviješću i nevjerojatno bogatom kulturnom baštinom. Zbog toga bi bila prava šteta ne posjetiti barem jedan od gradskih muzeja kada dođete u posjet, a ako se odlučite živjeti ovdje uživat ćete u nasljeđu koje ovaj grad nudi. 

Stoga pronađite svoj stan u Šibeniku, smjestite se i krenite u obilazak muzeja - gdje god da uđete, naići ćete na neprocjenjive zbirke koje pričaju fascinantnu priču o razvoju ovog grada i važnosti koju je kroz stoljeća imao.

Moderno uređeni muzeji uz pomoć napredne tehnologije omogućavaju svim posjetiteljima nesmetano uživanje u svim izloženim djelima, a zbog čvrste veze grada i Crkve tijekom stoljeća, Šibenik ima impresivnu zbirku djela sakralne umjetnosti.

Stoga evo što sve morate znati o najvažnijim šibenskim muzejima.


Muzej Grada Šibenika

Muzej Grada Šibenika otvoren je još davne 1925. godine, a smjestio se u impresivnom zdanju Kneževe palače, u blizini Katedrale sv. Jakova i nizu impresivnih šibenskih nekretnina uz more.

Stalni postav muzeja donosi mnoštvo arheoloških nalaza koji pokazuju da su ljudi u ovim predjelima živjeli čak 6000 godina prije Krista.

Tu je i priča o nastanku grada i isprave kojom hrvatski kralj Petar Krešimir IV. osniva Šibenik davne 1066. godine, da bi od početka 15. stoljeća vlast u gradu imala Venecija. Priča završava krajem 18. stoljeća, kada Venecija napokon gubi kontrolu nad Šibenikom.

Osim ovog fascinantnog putovanja kroz vrijeme potpomognutog najnovijim tehnologijama, u muzeju vas čekaju dokazi o bitkama protiv Turaka, šibenskoj umjetnosti i poznatom šibenskom humanističkom krugu.

Dakle, ako želite upoznati ovaj prelijepi grad, Muzej grada Šibenika je pravo mjesto za to.

Muzej Grada Sibenika


Civitas Sacra

Smješten u palači Galbiani, program Civitas Sacra usredotočen je na monumentalnu katedralu sv. Jakova i predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih sadržaja Šibenika.

U predivno obnovljenoj palači, posjetitelji kroz interaktivne eksponate preuzimaju ulogu hodočasnika koji se na simbolički način uzdiže i od materijalne dolazi na duhovnu razinu.

Većina eksponata u ovom prostoru potječe iz same katedrale, zbog čega palača Galbiani predstavlja sjajnu priliku za proučavanje ovog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine.

Ipak, tu su i elementi iz okolnih župa koje cijeli postav čine skladnom cjelinom.

Civitas Sacra


Muzej sv. Frane

Franjevci su u Šibeniku prisutni stoljećima, pa nije čudno da ovaj muzej, smješten u njihovom samostanu i okružen prekrasnim šibenskim kućama, posjetiteljima nudi pregršt vrijednih umjetnina.

Ipak, ono što se posebno ističe ovdje je samostanska knjižnica, jedna od najvrjednijih knjižnica u Hrvatskoj.

Među mnoštvom fascinantnih knjiga ističe se Šibenska molitva, jedna od prvih hrvatskih knjiga pisanih latinicom.

Još jedan moderan i odlično opremljen šibenski muzej s vrijednom i vrlo zanimljivom građom, Muzej svetog Frane svakako je vrijedan vašeg vremena.


Muzej sv. Barbare

U blizini šibenske katedrale smjestio se Muzej sv. Barbare koji se nalazi u istoimenoj crkvi.

Ova gotička građevina potječe iz 15. stoljeća, a njezinu gradnju inicirala je šibenska obitelj Mihetić, čiji grb je i dalje vidljiv na crkvi.

Unutrašnjost muzeja bogata je eksponatima koji svjedoče o razvijenim šibenskim obrtima i umjetnosti. Velika zvona, vrijedne slike, knjige, pa čak i replike starih brodova samo su dio impresivnog postava.

Ipak, ono što se može smatrati najvrijednijim, primjerci su zlatarstva među kojima su oni majstora Horacija Fortezze čija su djela izložena u muzejima diljem Europe. Njegovi radovi prepuni finih detalja zasigurno će ostaviti dojam na svakog posjetitelja ovog fantastičnog mjesta.

Posljednji članci