Kako održavati bazen?

Šime Unić
Održavanje bazena - kako održavati bazen?
Voda ima nevjerojatnu važnost u našim životima. Ne radi se samo o tome da nam je neophodna za piće, nego je ona i nešto što nas može opustiti i priuštiti nam bezbrojne sate uživanja. To se, naravno, ne odnosi samo na morsku vodu i ne samo na ljetne mjesece, nego se relaksirati u vodi može i u bazenima.
Materijali od kojih se grade bazeni mogu biti raznoliki, ali svima njima je zajedničko da je pravilno održavanje iznimno važno. To se prvenstveno odnosi na kvalitetu vode u njima, ali postoje i drugi elementi na koje je potrebno obratiti pozornost kako biste mogli nesmetano uživati.
Zbog toga ćemo u ovom članku objasniti kako pravilno održavati čistu vodu u bazenu, koja sredstva za održavanje koristiti i pozabaviti se s još nekoliko tema koje bi vam mogle biti zanimljive ako ste vlasnik bazena ili se to tek spremate postati. Krenimo!


Zašto je bitno održavati bazen čistim?

Prije svega, bazen je potrebno održavati čistim zbog vašeg zdravlja. Čak i ako je voda u njemu u početku zaista besprijekorna, kupači i razni elementi okoliša u neposrednoj blizini mogu tu vodu vrlo brzo onečistiti. Postoje mnoge bakterije i gljivice koji se u ovakvim uvjetima iznimno brzo množe, pa je stoga potrebno redovito provjeravati kvalitetu vode.
Međutim, bazen je potrebno održavati čistim i kako bi se zaštitile pumpe i ostali mehanizmi koji u njemu rade. Tu je iznimno bitan pH vode jer voda čiji je pH ispod 7.0 može oštetiti metalne dijelove, a voda koja ima pH viši od 7.6 može uzrokovati probleme s filtracijskim sustavom.
Zapravo, zbog neispravnog ili nepostojećeg održavanja, lako je moguće da ćete morati vrlo brzo zamijeniti pumpu ili cijeli filtracijski sustav, a moguća su i puknuća cijevi zbog povećanog tlaka u njima.
Tu su i potencijalna oštećenja PVC obloga, a i učinkovitost sredstava za tretiranje vode može drastično pasti ako pH vrijednost pređe već spomenutu granicu. Da ne govorimo da mutna voda u bazenu onemogućava onaj pravi užitak.

Njega bazenske vode

No, nemojte dozvoliti da vam sve ovo što smo naveli u prethodnom dijelu članka smanji želju za bazenom. Voda u bazenima može se održavati na više načina koji se zapravo dijele u dvije glavne grupe: kemijska sredstva i UV zračenje.
U oba slučaja potrebno je postići kvalitetu vode za piće kako biste mogli sa sigurnošću uskočiti i rashladiti se. Jednom kada shvatite što treba raditi i kakva zaštita vam najbolje odgovara, njega bazenske vode vrlo brzo će vam postati nešto potpuno prirodno.


Klor u bazenu

Kad su sredstva za održavanje bazena u pitanju, klor je vjerojatno prvo kojeg ćete se sjetiti. Svi smo ga barem jednom nanjušili kad smo uživali na bazenu, bio on javni ili privatni.
Zapravo se ne radi o čistom kloru koji se stavlja u bazen nego o njegovim spojevima koji dolaze u obliku tekućine ili tableta, ali ono što je najvažnije reći jest da klor sprječava razmnožavanje mikroorganizama. Ako je voda zelenkasta s karakterističnim mirisom, to je znak da je koncentracija klora u njoj nedovoljna i da je treba povećati kako bi se svi mogli nesmetano kupati.
Iznimno je važno da je klor cijelo vrijeme u dodiru s vodom i da je njegova koncentracija jednaka u svim dijelovima bazena pa ga se stoga često stavlja u filter.
Klor u bazenu

Dezinfekcija UV svjetlom

Druga metoda koja se koristi pri održavanju vode u bazenu je dezinfekcija ultraljubičastim (UV) svjetlom. Za to je potrebna ugradnja posebnog sustava u bazenske cijevi, ali velika prednost kod ovakve dezinfekcije je činjenica da voda ostaje više-manje nepromijenjena – nema neugodnih mirisa niti ičega sličnog.
Uz to, ugradnja ovog sustava ne zahtijeva velike zahvate, a UV lampe se također mogu lako zamijeniti.
Svakako treba spomenuti da je dezinfekcija UV svjetlom jako učinkovita i kada su razni virusi u pitanju, ali važno je reći da duže zračenje donosi i bolje rezultate.
Nekima će biti važno čuti da se u ovom slučaju ne radi o nikakvim umjetnim sredstvima jer je ultraljubičasta svjetlost sastavni dio sunčeve svjetlosti, a valna duljina pri kojoj najbolje djeluje je 253,7 nm.


Kako se riješiti algi u bazenu?

Alge u bazenu nisu rijetka pojava, a ova vrsta vode idealna je za razvoj njihovih kolonija. Stoga je pri održavanju bazena potrebno misliti i na njih.
Iako one same po sebi nisu opasne, njihova prisutnost može pomoći razvoju štetnih mikroorganizama, a s vremenom alge postaju otporne na klor pa se nakon nekog vremena na to sredstvo više ne može računati.
Tu na scenu stupaju sredstva poznata kao algicidi koji uništavaju alge u bazenu i pomažu vam sve vratiti u prvobitno stanje. Ovi proizvodi mogu se podijeliti u dvije skupine, a razlikuju se u količini pjene koju uzrokuju u dodiru s klorom. Prva skupina algicida ima u prosjeku nešto nižu cijenu i uzrokuje blago pjenjenje na površini bazenske vode, dok druga, skuplja skupina to ne radi. Dovoljno ih je koristiti jednom tjedno.
Kako se rijesiti algi u bazenu?


Savjeti za zatvaranje bazena

Jednom kada sezona kupanja završi, bazen je potrebno zatvoriti i pripremiti za zimu kako bi što čišći dočekao novu sezonu, ali i kako bi se izbjegle potencijalne štete od smrzavanja vode.
Naravno, vodu će trebati ukloniti, ali ne u potpunosti iz bazena i svih sustava, ali tjedan dana prije zatvaranja bazena potrebno je držati pH vrijednost vode malo iznad 7.6, nakon čega slijedi naglo kloriranje. Ne zaboravite ukloniti sve dijelove poput stepenica, ručki, grijača itd., a bit će potrebno i isprazniti sustav za ubrizgavanje kemijskih sredstava.
Naravno, nakon svega, bazen se prekriva tzv. tendom kako bi ga se zaštitilo od vanjskih utjecaja i nečistoća.

Najbolje kuće s bazenom

Ako trenutno niste vlasnik, ali vas zanima kupnja kuće s bazenom, bit će vam drago čuti da diljem hrvatske obale postoji mnoštvo zaista prekrasnih građevina kao stvorenih za uživanje na suncu i uz vaše vlastito mjesto za kupanje. Evo nekoliko prijedloga!

Vodice – smart vila s bazenom

Ova smart vila s bazenom u Vodicama još je u izgradnji, ali krasi je fantastičan moderni dizajn i još bolja lokacija. Naime, odlučite li se za kupnju ove vile, bit ćete smješteni na vrhu brda, s predivnim pogledom i zalascima sunca.
I more je jako blizu, tek nekoliko minuta hoda od vile koja ima četiri spavaće sobe raspoređene preko suterena, prizemlja i kata. Kupaonica je pet, a dnevni boravak ima predivan otvoreni kamin. Tu je i terasa od 50 m2, tako da zaista ovdje možete uživati kako god poželite.
Vodice – smart vila s bazenom

Žaborić – prodaje se mala vila s bazenom

Četiri spavaće sobe i dvije kupaonice garantiraju da ćete se u ovoj omanjoj vili u Žaboriću udobno smjestiti, a bazen i terasa u istoj razini daju vam pregršt prostora za uživanje na otvorenom.
Mnoštvo zelenila oko kuće samo će pomoći pri opuštanju, posebice zato što se iz glavne spavaće sobe izlazi na terasu koja ima idealan pogled na more. Treba svakako napomenuti da vlasnici ove kuće dobivaju i vez za brod koji se nalazi tek nekoliko koraka od vile. Blizina Šibenika i splitske zračne luke svakako su još jedan veliki plus.
Zaboric – prodaje se mala vila s bazenom


Moderna vila na mirnoj lokaciji

Malo izvan Vodica nalazi se ova moderna vila s prizemljem i katom, te po četiri kupaonice i spavaće sobe. Tu je i podrum koji je predviđen za teretanu ili čak spa doživljaj, tako da postoji više mogućnosti za iskorištavanje prostora.
More je vrlo blizu, ali ova vila ima i vlastiti bazen u kojem možete uživati ako vam se ne spušta do plaže. Lokacija, dakle, nudi osamu i mir, ali Šibenik i Vodice su jako blizu pa nikad niste predaleko od većeg središta u kojem možete naći sve što vam treba.
Moderna vila na mirnoj lokaciji - Vodice

Posljednji članci