Kako odabrati pravu boju za svoj dom?

Šime Unić
Kako odabrati pravu boju za svoj dom?

Psihološki utjecaj boja tema je o kojoj su pisani članci i knjige. Psihologija boja je u marketinškoj industriji posebno važna, jednako kao i u dizajnu interijera.

Razmislite – koliko bi Vam bilo ugodno dugo boraviti u prostoriji jarko crvenih zidova?

Vjerojatno i ne pretjerano ugodno. Ovo govori o tome koliko je boja prostora važna, a posebice boja prostora u kojem stalno obitavate.

Poslušajte opservacije Terra Dalmatice nakon petnaestogodišnjeg iskustva na tržištu nekretnina.


Kako odabrati paletu boja za svoj dom?

Iako možete poslušati instinkt ili naprosto odabrati svoju omiljenu boju, kod uređenja interijera valja imati na umu da prostor treba djelovati skladno da bi u njemu bilo ugodno boraviti.

Ako Vam je omiljena boja plava i apsolutno sve obojite u plavo, prostor neće biti uravnotežen jer će prevladavati plava boja. No, možete je koristiti za akcent akcent ili čak u većoj mjeri dokle god postoje drugi elementi ili zidovi koji će ovu glavnu boju izbalansirati.

Kada na ovaj način razmišljate o kombinaciji boja, razmišljate zapravo o shemama boja kojih postoji ukupno četiri

  • Monokromatska - najjednostavnija. Nastaje odabirom jedne boje i mijenjanjem njene tonske vrijednosti dodavanjem crne ili bijele. Boja time postaje tamnija ili svjetlija i dobijate skalu boja koju možete upotrijebiti.

Primjeri kombinacije boja: crna – siva – bijela, bijela – ružičasta – crvena, svijetlozelena – zelena – smaragdna zelena

  • Analogna - koristi boje koje su analogne (susjedne) na kotaču boja. To obično bude jedna primarna boja (poput žute) te dvije sekundarne boje kao što su zelena i narančasta.

Primjeri kombinacije boja: plava – zelena – ljubičasta, žuta – zelena – narančasta

  • Kontrastna - bitno je samo da se boje međusobno znatno razlikuju. Time prostor djeluje življe, ali ga se može “umiriti” dodavanjem čistih ploha bijele boje ili drugih svijetlih (ili čak tamnijih tonova, ako to prostor dozvoljava).

Primjeri kombinacija boja: crvena – plava – žuta, žuta – narančasta

  • Komplementarna - komplementarne su one boje koje se na krugu boja nalaze na suprotnim krajevima.

Primjeri kombinacija boja: žuta – ljubičasta, crvena – zelena, plava – narančasta

kako odabrati paletu boja za svoj dom


Sheme boja prema prostoriji u kući

Pošto svaki životni prostor ima svoju svrhu, poželjno je bojama i uređenjem prostorija ovo naglasiti.


Optimalne boje za dnevni boravak

Pošto ćete u ovom prostoru vjerojatno najviše boraviti, bilo bi mudro urediti dnevni boravak na način da nije napastan i da u njemu zaista možete stati satima, a da ne zamara oči.

Za uređenje dnevnog boravka se zato često koriste tople boje (nijanse crvene, žute i narančaste) ili pak nježne boje (pastelne, svijetle ili bijela) ili drveni tonovi. One djeluje više opuštajuće, čine prostor vizualno toplijim i ugodnijim za boravak.

Uostalom, takve palete boja ostavljaju dovoljno prostora za eksperimentiranje s detaljima koji mogu “podići” prostor. A uvijek je lijepo neku sliku moći objesiti na zid dnevnog boravka i tada je zaista potrebna neutralna pozadina kako bi slika došla do izražaja.

boje za dnevni boravak


Idealne boje za kuhinju i blagovaonicu

Mnogi preferiraju svijetle boje za kuhinju iz higijenskih razloga – prljavština se lakše vidi na svijetloj površini pa ju je stoga lakše za oprati.

Vaša je logika možda suprotna. Svi živimo užurbanim životom, a kada tamna radna površina u kuhinji ili tamne pločice na zidovima “zakamufliraju” pokoju mrlju, možete biti puno opušteniji u vlastitom domu.

Topli tonovi i drvo se često koriste za blagovaonu upravo kako bi Vas potaknuli da ostanete tu što dulje, da se družite, pričate i – jedete.

Naime, topli tonovi povećavaju apetit. Iz tog razloga je, primjerice, crvena boja toliko popularna u prehrambenoj industriji. No, obrnutom logikom, ako želite pripaziti na liniju, hladni tonovi i jako svijetle boje mogu pomoći u reguliranju apetita.

boje za kuhinju


Prikladne boje za spavaću sobu

Tople i jarke boje uglavnom djeluju stimulirajuće pa ih valja izbjegavati u spavaćim sobama. Možete birati svijetle boje, ali najbolji su izbor onda krem nijanse (npr. bež i smeđa). Hladne boje poput ljubičaste, plave i zelene bit će odličan izbor. No, i ovdje treba imati na umu da će, primjerice, morska plava ili tamnoplava na većinu ljudi utjecati više umirujuće nego ultramarin.

Relativno neutralne boje kao što su bež, modra i smeđa (pa i ranije spomenuta bijela) također su omiljeni izbor za spavaće sobe pošto ih se može kombinirati s gotovo bilo čime drugim pa možete mijenjati posteljinu ili detalje u spavaćoj sobi, a da sve i dalje djeluje usklađeno.

Jedna opća napomena koja vrijedi za sve prostore je da tamne boje vizualno smanjuju (zato ćete često čuti da hlače trebaju biti tamne ako želite vizualno smanjiti obujam stražnjice i nogu), a svijetle povećavaju. Tamne boje “progutaju” prostor i trpjeti ih mogu uglavnom samo prostorije s jako visokim stropovima ili iznimno veliki prostori. Većinu prostora s prosječnom visinom krova, prosječne veličine i razine osvijetljenosti bit će pametnije bojati i uređivati u svijetle nijanse.

boje za spavaću sobu


Trikovi za postizanje (ugodnog) kontrasta boja u domu

  • Koristite namještaj ili detalje u interijeru (poput jastuka ili rasvjetnih tijela) da biste dodali tračak više boje u prostor u kojem prevladavaju neutralne boje.
  • Igrajte se s kombinacijama boja na zidovima. U posljednje je vrijeme popularno od četiri zida jedan obojati u sasvim drukčiju boju ili pak prekriti zidnim tapetom s nekim uzorkom.
  • Kombinirajte materijale da biste postigli kontraste teksture. Popularne su tako kombinacije tradicionalnog drva i stakla ili pak dodavanje namještaja jarkih boja u tradicionalne kamene kuće.

Sada Vam samo preostaje uzeti paletu boja u ruke i postavljati kartice boja jedne kraj drugih dok ne nađete svoju dobitnu kombinaciju!

Posljednji članci