Prirodne ljepote u blizini Biograda

Šime Unić
Prirodne ljepote u blizini Biograda

Osim samog grada i njegovih ljepota, oko Biograda na Moru se smjestilo i mnoštvo drugih, očaravajućih prizora prirode.

Njegova je pozicija idealna za odvojiti vrijeme za posjet parkovima prirode i jezerima - ako ste u Biogradu, krenite u avanturu!


Vransko jezero

Najveće hrvatsko prirodno jezero, a ujedno i park prirode, je Vransko jezero.

Jezero nastavlja postojati i nakon isušivanja vranske močvare, tada poznate kao Vransko blato, a koje je nekoć s Jezerom tvorilo cjelinu.

Smješteno tik do mora s prekrasnim vidikovcem koji se prostire s brda Kamenjak, Vransko jezero je uvršteno na Ramsarski popis, a što ga čini jednim od najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.

Kamenjak je mjesto kojeg ne smijete propustiti ako se odlučite na izlet do jezera. Osim pogleda na cijeli arhipelag i prekrasno Jadransko more, panoramski prikaz obuhvaća i cijelo prostranstvo Vranskog jezera u koje ćete se i sami uvjeriti.

Protežući se uzduž jadranske obale, jezero zauzima površinu od 30,2 km². Iako blizu mora, biljnu vegetaciju koja obitava na području Vrane čine šaš i trska, karakterističke močvarne biljke.

Glavni i Lateralni kanal su kanali koji donose najveće pritoke vode u ovo jezero, a čija razina varira ovisno o temperaturi i padalinama.

Vransko je jezero bogato stanište životinjskog i biljnog carstva, pružajući vrstama idealne uvjete za opstanak. Svojom ljepotom i zanimljivostima privlači mnoštvo turista željnih razgledavanja, ali i one željne upoznavanja kulturnih vrijednosti kroz poučne staze Vranskog jezera.

vransko jezero


Adrenalinski park

Nezaobilazan zabavni dio posjeta Vranskog jezeru je svakako njegov Adrenalinski park. Smješten u blizini info-centra Crkvine, ovo mjesto pruža Vam idealnu priliku za testiranje spretnosti i snalaženja!

S obzirom na epidemiološku situaciju, za dolazak u Adrenalinski park potrebna je najava minimalno 3 dana unaprijed. Park je podijeljen na nižu i višu razinu, a koju razinu uzeti ovisi o Vašoj želji za avanturom.

Cijene se kreću od 50 - 90 kn, a moguća je i organizacija nezaboravne rođendanske proslave po posebnim paketima cijena.


Nacionalni park Kornati

Neodvojiv lanac 89 otočića, otoka i hridi ostavlja bez teksta svakog tko posjeti Kornate.

Specifičnog i veličanstvenog reljefa, ovo većinom nenaseljeno otočje skriva pravu poslasticu za nautičare i sve ljubitelje morskog plavetnila.

Cijelo područje Kornata je u privatnom vlasništvu, a oduševit će Vas skrivenim uvalama, uvučenim plažama i kristalno čistim morem, idealnim za ronjenje i otkrivanje kornatskog podmorja.

Nacionalni park kornati


Telašćica

Pružajući svim posjetiteljima i turistima nezaboravnu fotografiju koju će prepričavati i pokazivati svim svojim poznanicima, jata dupina udomaćila su se i za glavno izletište odabrala Park prirode Telašćicu.

Još su je od prapovijesti nastanjivali ljudi, a među najupečatljivijim je ostacima onaj na 150 metara nadmorske visine. Riječ je o utvrdi Grpašćak koja je u svojoj povijesti bila dio austrougarske ratne mornarice koja ju je koristila kao izvidnicu.

U ovom će Vam Parku vrijeme proletjeti u trenu jer upravo ovdje posjetioci mogu roniti, promatrati životinje i educirati se šetnjom kroz poučne staze. Osim samostalnih aktivnosti, da bi osigurali maksimalno iskorištavanje vremena posjetiocima su osigurane brodske vožnje i grupne šetnje!


Slano jezero Mir

Prošetate li do jugozapadnog dijela Telašćice, naći ćete se pred jezerom Mir. Podizanjem razine mora je došlo do prodiranja u mikropukotine pod zemljom, a što je u konačnici rezultiralo formiranjem jezera Mir.

Dubine 6 metara, Jezero je podzemnim putevima i kanalima još uvijek povezano s morem. Zbog svoje je plitkoće Jezero ljeti toplije, a zimi hladnije od okolnog mora, zbog čega je siromašno stanište biljaka i životinja.

Svaka od ovih prirodnih ljepota jednako će Vas zadiviti - neke od njih ostavit će pečat svojim podmorjem i plavim odsjajem, dok će Vas druge svojim zelenilom i stazama uvjeriti u ponovni dolazak!

slano jezero mir

Posljednji članci