Šibenik i okolna mjesta

Šime Unić
Šibenik i okolna mjesta

Šibenik – Krešimirov grad – dobio je nadimak po darovnici Petra Krešimira IV. koji ga spominje još 1066. godine. Do polovine 17. stoljeća je bio je najveći grad na cijeloj istočnoj obali Jadrana, dok ga nije zahvatila kuga, a od 1944. do 1945. je kratki period praktički bio glavni grad Hrvatske.

Danas je Šibenik iznimno popularno turističko središte zbog brojnih kulturnih znamenitosti u samom gradu i okolici. Godine 2018. ga je The Guardian proglasio najboljim gradom za život uz more u cijeloj južnoj Europi zbog čega ne čudi da apartmani za najam i kuće na prodaju u Šibeniku iznimno brzo nestaju s tržišta.

No, ako ih nema u Šibeniku, ima ih u obližnjim mjestima tako da možete razgledati prirodne ljepote, biti malo dalje od turističke vreve, a opet biti dovoljno blizu da posjetite sve znamenitosti u Krešimirovom gradu.

Donosimo Vam izbor najpopularnijih mjesta za posjet i obitavanje u okolici Šibenika.


Skradin

Samo 15 km dalje od Šibenika, uz prekrasnu rijeku Krku, smjestio se gradić Skradin još prije 6.000 godina. Tragovi ovoga ostali su zabilježeni na lokalitetu Bribirska Glavica koji se nalazi nedaleko od Skradina, a na kojem se nalaze prapovijesni, antički i srednjovjekovni ostaci. Povijest Skradina seže još u doba Ilira, a svoje današnje ime dobio je u antičko rimsko doba (tada nazvan Scardona). Današnje hrvatsko ime Skradin nadjenuli su mu Hrvati koji su se na ovom području naselili nakon što je antički grad razrušen.

Zbog svoje bogate povijesti, Skradin se može pohvaliti prekrasnom povijesnom jezgrom (koja obiluje i dragocjenim starinskim kamenim kućama – neke od kojih se ponekad i nađu na tržištu nekretnina!) i obližnjim franjevačkim otočićem Visovcem. U samom gradu možete vidjeti mnoštvo kulturni dobara kao što je crkva Male Gospe sa zvonikom iz 18. stoljeća, pravoslavna crkva Sv. Spiridona te crkve Sv. Petka i Sv. Jeronima, sve to u samoj povijesnoj jezgri!

U gradu ćete svakako naći plaže i raznoliku gastronomsku ponudu koja nikad ne razočara!

U okolici se mogu naći brojne prirodne blagodati poput slapova (Skradinski buk, Roški slap) i izletišta. Ne smije se, naravno, zaboraviti na Nacionalni park Krku u sklopu kojeg se i nalazi većina ovih blagodati. Do NP Krke je lako doći iz Skradina autom, ali i brodskim linijama koje voze u ljetnim mjesecima.

skradin


Primošten

Na pola puta između Šibenika i Splita, u blizini je nekih od najpoznatijih atrakcija u Dalmaciji. No, uz to je poznat kao grad plaža (u Primoštenu gotovo da nema kuće koja nije blizu barem jedne plaže!) među kojima se ističu plaže Porat i Raduča Mala.

Porat se nalazi samo 10ak minuta vožnje od centra Primoštena i predivnoj, mirnoj uvali s pogledom na stari grad.

Naspram nje, Raduča Mala (koja i nije toliko mala) je najveća plaža u Primoštenu duljine skoro 2 kilometra! Smještena je odmah uz gradsku šetnicu tako da je uvijek ispunjena, ali zato nudi raznoliku ponudu atrakcija; od kafića, restorana, konoba, ležaljki i suncobrana za najam, pedalina, čamaca, igrališta, i tako dalje.

Osim ovoga, Primošten nudi više kulturnih atrakcija uključujući Vidikovac Gospa od Loreta, Sportski centar Primošten, Crkva svetog Jurja.

Gospa od Loreta je zaštitnica Primoštena i s ovog vidikovca kao da pazi na cijeli grad, metaorički, u obliku 17 metara visokog kipa Gospe koji je tu postavljen 2017. Godine. Vidikovac se isplati posjetiti zbog božanstvenog panoramskog pogleda na stari grad i sve okolne plaže, Šibenik sa svojim otocima, Rogoznicu i Kornate.

Ako plivanje nije za Vas, hotel Zora sa svojim sportskim centrom nudi brojne druge sportske sadržaje poput igrališta za tenis, košarku, odbojku i mini golf, ali i igrališta za djecu. U blizini su, naravno, plaže za ohladiti se nakon dobrog treninga!

Crkva sv. Jurja iz 15. stoljeća (rekonstruirana u 18. stoljeću) jedna je od najljepših kulturnih atrakcija u Primoštenu. No, i pogled je fantastičan jer, poput vidikovca, nudi pogled na okolne otoke.


Vodice

Dvanaest kilometara dalje od Šibenika smjestile su se Vodice. Danas je ovo primarno turistički grad koji se turizmom bavi već preko šezdeset godina. Vodičko ljeto privlači brojne posjetitelje, a zahvaljujući njemu i golemom trudu kojeg grad ulaže u svoju turističku ponudu, Vodice su dobile mnogobrojne nagrade od struke i pohvale od gostiju.

Počevši od 3. svibnja (Dan grada Vodica i župe Našašća Svetog), do 16. srpnja kada se slavi dan zaštitnice grada (Gospa od Karmela), pa i u narednim ljetnim mjesecima, Vodice vrve ljudima.

Ako Vas privlači živost i zabava ovog grada, oduševit će Vas da su Vodice grad koji se neprestano razvija pa se u njemu stalno grade nove kuće koje bogate tržište nekretnina.

vodice


Tribunj

U skladu s dalmatinskom tradicijom, u Tribunju možete zalutati brojnim uskim uličicama i diviti se prekrasnim kamenim kućama. Pošto se stanovništvo bavi, uz turizam, ribarstvom i poljodjelstvom, uz kamene kuće ćete naći i neka prvoklasna zemljišta na prodaju u Tribunju.

Naravno da je prirodna ljepota u skladu s ovim, a prostora ima i za mnoštvo sportova - što kopnenih što vodenih. I jesmo li spomenuli da Vodice imaju najčišće more na Jadranu?!

Zanimljivost je da je mjesto izniklo iz naselja koje su uspostavili bjegunci iz okolnih sela. No, od tada je grad bitno napredovao pa u njemu možete naći prekrasna kulturna dobra kao što je crkva Sv. Nikole, turska utvrda Jurjevgrad, ostaci crkve djevice Marije, i tako dalje.


Tisno

Smješteno na Tišnjanskom poluotoku i dijelom na Murteru, Tisno i sami poluotok dobili su ime po tjesnacu širine samo 38 metara koji dijeli otok Murter od kopna (premda je danas povezan mostom).

Naselje Tisno sačinjavaju tri mjesta: Dubrava, Dazlina i Ivinj. U Ivinju možete pogledati crkvu sv. Martina s ostacima rimske ville rusticae iz 1. st. U Dazlini možete naći crkvu sv. Ilije, a u Tisnom crkvu sv. Marije i crkva sv. Duha.

Poput ostalih otočkih i dalmatinskih mjesta, Tisno obiluje bajkovitim kamenim kućama s pogledom na more.

tisno


Pirovac

Pirovac je danas, uz Murter, Vodice i Primošten, glavno turističko središte Šibenske rivijere. No, da ne mislite da je sve u turizmu, u i uokolo Pirovca ćete naći bezbroj stabala masline, smokve, vinove loze, višnje i drugog tradicionalnog dalmatinskog bilja koje ukazuje na poljoprivrednu aktivnost stanovništva.

Neki od ovih poljoprivrednih zemljišta ćete također danas naći na prodaji, ali i neke novije i starije kuće koje se nalaze tik do mora ili pak u blizini jednog od kulturnih dobara koje nudi grad Pirovac: starih bedema s početka 16. stoljeća, crkva sv. Jurja iz istog doba ili ostataka starog franjevačkog samostana na otoku sv. Stjepana gdje se također nalaze antički rimski ostaci.


Šibenski akvatorij

Ne može se zaobići i otoke unutar Šibenskog akvatorija, a posebice Prvić i Zlarin.

Zlarin, inače slabije naseljen, buja u ljetnim mjesecima kad mu se stanovništvo skoro pa udeseterostruči! Premda je ranije Zlarin često doživljavao emigracije stanovništva, danas tome nije slučaj pa je bolje ugrabiti kuću ili komad zemljišta na ovom bajkovitom otoku čim prije!

Slično je i s Prvićem koji također doživljaja novi val interesa pa od skupa malenih ribarskih naselja i plodnih poljoprivrednih zemljišta postepeno, ali sigurno raste.

“Naoružani” ovim popisom, možete krenuti u obilazak mjesta (i otoka) u okolici Šibenika i iskusiti sve njihove blagodati – pogledati kulturne blagodati koje ih krase, uživati na prečistim plažama, probati domaće vino i uživati u domaćoj hrani. Dobra zabava!

zlarin

Posljednji članci