Znamenitosti Lastova

Šime Unić
Znamenitosti Lastova

Na samom vrhu ljestvice najljepših hrvatskih otoka smjestio se otok LastovoSmješten u južnom Jadranu, u blizini Korčule, Lastovo je najveći otok u Parku prirode Lastovo. Ovaj je park prirode najmlađi u Hrvatskoj, a zauzima površinu od 53 km2 kopna te 143 km2 mora.

Park se odlikuje iznimnim kulturnim i prirodnim vrijednostima, a u njemu nalazimo i neke od najstarijih ostataka ljudskog života na ovim područjima, one iz 4. stoljeća prije Krista.

Ime otoka potječe još od davnih vremena Grka i Rimljana koji su ga nazivali Ladesta, a kasnije mu bizantski car mijenja ime u LastobonNeki su ga nazivali i Carskim otokom (Insula Augusta), dok se u dubrovačkim zapisima spominje kao Lagusta. Vremenom se, u konačnici, formiralo njegovo današnje ime.

Zbog svog je povijesnog značaja na Lastovu moguće pronaći mnogo znamenitosti i važnih ostataka, svjedoka svojih vremena. Osim što je otok bogat crkvama i drugim kulturnim mjestima, na njemu se svake godine održavaju kulturne i umjetničke manifestacije.


Crkva sv. Kuzme i Damjana

Zaštitnici Lastova, sveti Kuzma i Damjan, svoj dan obilježavaju 26. rujna, a po njima je nazvana i crkva izgrađena u 15. stoljeću.

Već se dugi niz godina upravo ispred ove crkve vijeća i donose važne odluke vezane za otok.

Osim toga, folklorno društvo i lokalne klape svakog ljeta sudjeluju u predstavi pod imenom Doček lastovskog kneza, koja se također odigrava ispred crkve.

crkva sv. kuzme i damjana


Crkva sv. Ivana Krstitelja

Gradnja crkve Ivana Krstitelja započela je još davne 1340. godine, trajala je gotovo 90 godina te je u konačnici dovršena 1418.

U njoj se nekoć nalazila oltarska slika Ivana Krstitelja, a crkvica je kroz svoju povijest služila i kao Kapela lastovskog kneza te je imala razne druge bogoštovne svrhe.

U konačnici je 1864. godine pretvorena u podrum za prerađivačke potrebe i za potrebe skladištenja vina.

Danas je restaurirana u originalnom, romaničko-gotičkom stilu. U njoj se nalazi i prekrasna povijesna etnografska zbirka uporabnih predmeta.


Knežev dvor (Palac)

Osim što je upravo Knežev dvor mjesto unutar kojeg ćete pronaći prethodno spomenutu crkvu svetog Ivana Krstitelja, u njemu možete svjedočiti i bogatoj zbirci amfora iz lastovskog podmorja.

Knežev dvor, poznat kao Palac, nekada je služio kao rezidencija dubrovačkog kneza, dok je kasnije u svojoj povijesti bio dom obitelji Grbin.

knezev dvor - palac


Kašćel

Na ovom su se povijesnom mjestu nekoć nalazili bunar, kapelica sv. Ivana te razne nastambe koje je podigla dubrovačka vlast.

Iako je tada predstavljao gradinu, utvrdu, Kašćel je mnogo puta bio popravljan. Srušen je u vrijeme Lastovske bune da bi, u konačnici, bio ponovno podignut od strane Francuza 1808. godine.

Danas se Kašćel koristi kao meteorološka postaja, a do njega možete doći uređenom stazom iz samog središta mjesta Lastova. Sa vrha se pruža prekrasan pogled na cijeli arhipelag!


Prirodne ljepote i kulturna baština

Lastovo je među najšumovitijim hrvatskim otocima, prekriven mediteranskom šumom više od 60% svoje površine.

Bogatog podmorskog svijeta i ugodne mediteranske klime, otok je u povijesti privlačio razne narode, poput Ilira, Grka, Rimljana i, konačno, Hrvata.

Najveće naselje je Lastovo, okruženo brdima i ukrašeno specifičnim kućama s ukrašenim dimnjacima (fumarima) iz 15. i 16. stoljeća.

Za Lastovo je karakteristično tzv. Pokladno vrijeme - običaj star preko pola stoljeća predstavlja obranu od gusara, a obilježavaju ga zabava i opuštanje.

fumari na otoku  lastovo


Lastovo - otok glazbe

Jedinstveni događaj na otoku Lastovu je glazbeni festival zbog kojeg se često naziva otokom glazbe.

Festival se održava u uvali svetog Mihovila, a njegova svrha je popularizacija vrijednosti otoka putem događaja i aktivnosti za sve posjetitelje i otočane!

Posljednji članci