Znamenitosti šibenskih otoka

Šime Unić
Znamenitosti šibenskih otoka

Iako privlače turiste prvenstveno zbog svojih prekrasnih plaža, starih kuća, mirnoće i odmora za dušu, šibenski su otoci prepuni znamenitosti.

Zbog bogate povijesti, ovo je područje specifično upravo po tome što, gdje god krenete, naići ćete na nešto značajno, neki trag prošlosti i neku zanimljivu priču.

Murter, Prvić, Žirje i Krapanj samo su neki od šibenskih otoka koje morate posjetiti upravo zbog toga što Vam, osim puno sunčevog sjaja, nude i pravu povijesnu turu!


Brdo Raduč, Murter

Osim razgledavanja upečatljivih, zanimljivih kuća na otoku Murteru, upustite se i na malo izazovniju avanturu.

Stari vojni kompleks, smješten na brdu Raduč, izgrađen je još u vrijeme kraljevine Jugoslavije, a čine ga izvidnički toranj, zgrada zapovjedništva te nekoliko manjih ruševina.

Osim navedenog, ovdje se nalazi i sustav tunela s tri ulaza koji je izgrađen u živoj stijeni tridesetih godina 20. stoljeća.

U blizini tunela nalazi se i prirodna špilja, a područje je idealno i za penjanje po stijenama, ali i za čisto uživanje u pogledu, s obzirom na to da je upravo ovo mjesto najljepši vidikovac na otoku.

brdo raduc, murter


Pudarica, Murter

U blizini Jezera, jednog od mjesta na otoku Murteru, u prošlom su stoljeću u uvali Podjasenovac pronađena dva groba Liburna, ilirskog plemena.

Iako je sličnih ostataka mnogo na ovom području, posebno se ističe Pudarica, velika gomila nalik stošcu.

Ime je dobila po pudarima, čuvarima polja, a okrenuta je prema moru.

Neki smatraju da je nekoć služila kao ilirska građevina, točnije, kao stražarnica nad uvalom s koje su žitelji signalizirali brodovima.


Crkva sv. Mihovila, Murter

Omiljeno mjesto okupljanja starim Murteranima je najljepša i najpoznatija crkva Sv. Mihovila.

Rekonstruirana u 18. stoljeću, prepoznatljiva je po baroknom oltaru, zbog kojeg je vrlo posjećena od strane turista. Do crkve možete lako stići prekrasnim perivojem!

crkva sv. mihovila, murter


Murterski karneval

U slučaju da ste željni zabave, Murter je savršen otok za Vas.

S jako starom tradicijom karnevala zvanog ‘’Murterske Bake’’, koja seže čak 130 godina u prošlost, Murter postaje sve posjećeniji upravo zbog ove manifestacije.

Svaki kostim koji je dio ovog karnevala je ručno šivan, originalan i posebno osmišljen!


Memorijalni centar Faust Vrančić, Prvić

Posvećen liku, djelu i nasljeđu Fausta Vrančića, u Memorijalnom centru Vas očekuju modeli Faustovih izuma, interaktivni sadržaj i multimedija, idealni za sve uzraste.

Osim što ćete se zabaviti, ovdje ćete i naučiti svakakve zanimljivosti iz Faustovog života, što ga čini posebnim i po čemu je bio daleko ispred svoga vremena.

Kao svoje počivalište odabrao je upravo otok Prvić, stoga, svakako vrijedi doći i vidjeti istinsku ljepotu ovog otoka.


Utvrda Gradina, Žirje

Na istočnu stranu otoka pa kroz uvalu Stupica, s još dodatnih 40-ak minuta hoda, stići ćete do prekrasne utvrde Gradina na otoku Žirju.

Podignuta od strane bizantskog cara Justinijana, utvrda ima pet kula i dvostruke bedeme. Smatra se kako je služila kao smještaj vojske. Ulaz je danas potpuno besplatan.

utvrda gradina zirje


Samostan Sv. Križa, Krapanj

Središte Krapnja ukrašeno je stoljetnim borovim šumama, ali i kamenim kućama, karakterističnim za dalmatinsko podneblje.

Od svega će Vam posebnu pozornost privući samostan Sv. Križa, s muzejem u kojem se čuvaju eksponati, svjedoci prošlog načina života na ovom otoku.

U samostanskoj knjižnici nalaze se 23 inkunabule, a u njegovoj se blagovaonici smjestila Posljednja večera, slika Francesca Santacrocea.

Na ove i na još mnoge druge znamenitosti naići ćete na prekrasnom šibenskom području. Stoga, ne tratite svoje vrijeme i krenite u obilazak!

Posljednji članci