Hrvatske regije

Šime Unić
Hrvatske regije

Republika Hrvatska je sve do 1990-ih godina bila dio Jugoslavije. Nakon raspada bivše federacije, Hrvatska znatno pati i pokazuje značajne promjene.  U konačnici je 2013. godine postala država članica Europske Unije

Hrvatska se sastoji od nekoliko dijelova - regija - kojima duguje svoju ljepotu i popularnost među turistima.  

Iako regije među sobom imaju dosta zajedničkog, svaka od njih sa sobom nosi neke posebnosti i jedinstvenosti, a upravo ih to čini različitima od preostalih. 
Slavonija je hrvatska regija koja zauzima sjeveroistočni dio zemlje, Istra se smjestila na sjevernom Jadranu, dok ostatak obalnog pojasa zauzima DalmacijaKvarner je regija povezana s istočnom stranom Istre i, konačno, Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća sjeverni dio Hrvatske. 

Ako razmišljate o putovanju u Hrvatsku, najteža odluka će Vam biti vezana upravo uz odabir regije.  
Prije nego donesete Vašu konačnu odluku, pogledajte što ih to čini jedinstvenima i po čemu su tako posebne. Nakon što pročitate njihove odlike i karakteristike, pronađite onu koja najviše odgovara Vašim željama i očekivanjima! Iako su se dugi niz godina na mjestu vladara u ovim regijama izmjenjivale različite strane sile, one su i dalje zadržale latinično pismo, rimsko pravo, ali i ekonomsku, kulturnu i političku zapadnoeuropsku tradiciju.


Kontinentalna Hrvatska

S obzirom da je regija Kontinentalne Hrvatske dom glavnoga grada, Zagreba, vrlo je posjećena od strane turista. Ako ste razmišljali o putovanju u ovu regiju, Vaša prva destinacija treba biti upravo hrvatska prijestolnica.

Kontinentalna regija je jedinstven spoj tradicionalnog i modernog - u njoj može uživati svatko, onaj koji voli povijest i kulturu, ali i onaj koji voli obilaziti dućane i ispijati kavu u kafićima! Prošetate li makar na kratko gradskim centrom, sve će Vam biti jasno - različiti ljudi iz različitih dijelova svijeta spajaju se upravo ovdje, u Zagrebu, gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Ono što Zagreb čini još posebnijim je čarobni zimski događaj koji okuplja posjetioce iz cijeloga svijeta - zagrebački Advent

Unatoč činjenici da je u ovoj regiji smješten glavni grad Hrvatske, ona skriva i mnogo drugih, posebnih gradova, mjesta i mjestašca koje ne smijete zaobići. Ako ste među onima koji cijene i vole promatrati arhitekturu i arhitektonska postignuća, Varaždin je grad za Vas. Ukrašen baroknim stilom, ovaj Vas grad neće ostaviti ravnodušnima. S druge strane, za sve one koji su u Hrvatsku došli samo s jednom mišlju, ‘’Idem se dobro zabaviti!’’, konačna destinacija mora biti Karlovac, grad poznat po proizvodnji jednog od najboljih hrvatskih piva!

Zagreb Kontinentalna Hrvatska


Slavonija

Slavonija, centar hrvatske vinske industrije, gastronomije i tamburaške muzike, najpodcjenjenija je hrvatska regija. Da bi što bolje upoznali Slavoniju i ono što je čini posebnom, u njoj posjetitelji mogu otići u nezaboravnu avanturu kušanja vina u Kutjevo!

Osim toga, Slavonija je domaćin i Vinkovačkih jeseni, festivala tradicionalne slavonske hrane, pića i glazbe! Naravno, osim na festivalu, dobru hranu možete pronaći i bilo gdje drugdje u Slavoniji. Iznenadit ćete se njenom jedinstvenošću i ljepotom novih okusa, naročito onog najpoznatijeg, okusa fiš paprikaša!

Slavonsko vino


Kvarner

Kvarner je obalna regija Hrvatske, najpoznatija po dvama gradovima - Rijeci i Opatiji. Rijeka je poseban grad u mnogim pogledima. Ne samo da ima jedinstvenu kulturu i atmosferu kakvu nećete doživjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj, već je i najveći hrvatski lučki grad!  Da bi potvrdila da je sve navedeno doista tako, Rijeci je dodijeljena titula Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. 

Grad koji krasi Kvarner, uz Rijeku, je Opatija, rodno mjesto hrvatskog turizma! Unatoč okolnostima, Opatija je uspjela očuvati originalnu turističku tradiciju. Danas ju, stoga, posjećuju turisti iz cijeloga svijeta, a svakom od njih Opatija predstavlja savršenu priliku za odmor iz snova.


Istra

Istra je najpopularnija hrvatska regija, barem kada govorimo o posjećenosti turista. Kao i sve druge regije do sada, Istra ima ono nešto što ju čini posebnom. U njenom slučaju, to je neobična kombinacija povijesti, kulture i avanture koju ćete doživjeti posjetite li bilo koji njezin gradić.

Pulska Arena

Najprepoznatljivija značajka cijele Istre je rimski amfiteatar. Smještena u Puli, pulska Arena je među najbolje očuvanim rimskim ostacima u svijetu! Unatoč činjenici da Vaš posjet Istri ne bi nikada završio ako krenete u obilazak svih povijesnih ostataka, ova regija nudi i puno, puno više od same povijesti.  Ponosni je vlasnik nekih od najboljih hrvatskih vina i tradicionalnih jela, poput fuža s tartufima ili maneštre.  
Stoga, ako već niste, upustite se u nezaboravnu gastronomsku pustolovinu po Istri!


Dalmacija

More, kamen i maslina… zvuči poznato? Da, to je DalmacijaIako Istru posjećuje veći broj turista, Dalmacija se smatra najpopularnijom hrvatskom regijom koja ujedno bilježi i najbrži rast i razvoj! Život u Dubrovniku ili Splitu, poznatim dalmatinskim gradovima, je po mnogočemu poseban.

Omiljen svim turistima i grad dobro znan cijelom svijetu je Dubrovnik!  S gradskim zidinama zaštićenim pod UNESCO-om, ovaj povijesni grad svake godine bilježi sve veću popularnost i posjećenost. Ne treba se nadodati ništa više, osim da ga i sami posjetite i otkrijete u čemu je zapravo stvar. 
Osim njega, tradicionalno dalmatinsko utočište i središte događanja i okupljanja je Split. Poznat po Dioklecijanovoj palači, ovaj grad nudi drukčiji, ali jednako poseban dalmatinski doživljaj kao i Dubrovnik.

Split Hrvatska

Vrijeme je za odluku, hrvatske regije su spremne! 

Jednu Vam stvar možemo garantirati - gdje god odlučite ići i koju god regiju odlučite posjetiti, nećete biti razočarani.
Razmislite o svojim očekivanjima i željama i krenite u potragu - istražite Kontinentalnu Hrvatsku, Istru, Slavoniju, Kvarner ili Dalmaciju!

Posljednji članci