Katastar i katastarske čestice - što su i kako ih tumačiti?

Šime Unić
Katastar i katastarske čestice - što su i kako ih tumačiti?

Kada je riječ o kupnji, prodaji ili razvijanju nekretnina, informacije su kritične. Svaka odluka u vezi sa zemljištem ili nekretninama zahtijeva znanje o katastru, sustavu koji evidentira i opisuje zemljišne čestice. U ovom blogu naučit ćete sve što trebate znati o katastru - što je , kako ga koristiti i kako čitati katastarske informacije.

Katastar, u digitalnom obliku poznat kao Portal Uređena zemlja, je digitalna platforma koja omogućuje brz i jednostavan pristup raznim katastarskim podacima. Bilo da želite investirati u nekretnine, ili ste nezavisni developer ili čak pojedinac koji želi provjeriti informacije o vlastitom zemljištu bez odlaska na različite šaltere, Portal Uređena zemlja može pružiti sve potrebne informacije.

Uvod u katastar i Portal "Uređena zemlja"

Portal Uređena zemlja nastao je redizajnom stranice oss.uredjenazemlja.hr, a implementiran je s ciljem unapređenja kvalitete usluga iz domene zemljišne administracije i jednostavnijeg pristupa katastarskim i zemljišnoknjižnim podacima. Sada objedinjuje usluge koje su ranije bile dostupne na portalima katastar.hr i oss.uredjenazemlja.hr, dodajući nove usluge, pružajući time novo korisničko iskustvo i dodatno olakšavajući poslovanje svim korisnicima prostornih podataka.

Ovaj portal je prilagođen za korištenje na mobilnim uređajima, što znači da možete brzo i jednostavno pristupiti katastarskim podacima dok ste u pokretu. Sve što trebate učiniti je pritisnuti tipku 'Lociraj me' na svom mobilnom uređaju, i odmah ćete dobiti informacije o katastarskim česticama oko sebe.

Kao što možete vidjeti, katastar i Portal Uređena zemlja predstavljaju moćne alate za sve koji se bave nekretninama.

Pristup informacijama putem Portala Uređena zemlja

Sada kada imate osnovno razumijevanje onoga što je katastar i što je Portal Uređena zemlja , vrijeme je da se dublje zaroni u to kako pristupiti informacijama putem ovog portala.

Jedan od glavnih ciljeva redizajniranja starog sustava i implementacije Portala Uređena zemlja bio je pojednostaviti pristup katastarskim i zemljišnoknjižnim podacima. Zato je ovaj portal dizajniran tako da pruža jednostavan i brz pristup različitim vrstama informacija.

Ukoliko imate informacije poput broja katastarske čestice ili zemljišnoknjižnog uloška, možete ih jednostavno unijeti u tražilicu portala, koja će Vam pomoći pronaći sve potrebne informacije. Ako nemate te informacije, nema problema. Samo unesite adresu na kojoj se nalazi čestica ili geografski pojam (ime mjesta, naselja, potoka koji je u blizini i slično), a portal će Vas odvesti do relevantnog područja.

Sustav je osmišljen da omogući korisnicima da vizualno identificiraju čestice putem digitalnog ortofota. Nakon odabira broja katastarske čestice koja Vas zanima, dobit ćete podatke o posjednicima upisanim u katastarskom operatu te o vlasnicima upisanim u zemljišnoj knjizi. To može biti posebno korisno u situacijama kada ste zainteresirani za određenu česticu ili želite provjeriti vlasničke podatke.

Portal također pruža korisnicima pristup širokom spektru ostalih informacija. Na jednom mjestu možete pronaći vijesti koje se odnose na zemljišnu administraciju, informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvođačima, javnim bilježnicima, informacije o građevinskim aktima, prostornim planovima i još mnogo toga.

Kako iskoristiti informacije s Portala "Uređena zemlja"

Portal Uređena zemlja nije samo mjesto gdje možete pristupiti različitim katastarskim i zemljišnoknjižnim podacima, već je i alat koji možete koristiti za učinkovito upravljanje Vašim nekretninama ili zemljištem.

Prva stvar koju možete učiniti s portalom jest provjera vlasništva nad nekretninom; ovo je posebno korisno ako planirate kupiti nekretninu. Jednostavno upišite broj čestice ili zemljišnoknjižnog uloška, a portal će pružiti detaljne informacije o vlasništvu. Također, ako ste u sporu oko granica zemljišta, ove informacije mogu biti od neprocjenjive vrijednosti.

Druga mogućnost je koristiti portal za pristup podacima o katastarskim česticama. Uz pomoć digitalnog ortofota, možete vizualizirati zemljišne čestice i njihove granice, što može biti iznimno korisno ako planirate razvijati nekretninu ili jednostavno želite bolje razumjeti prostornu organizaciju određenog područja.

Portal također omogućava korisnicima da provjere informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvođačima, javnim bilježnicima, informacije o građevinskim aktima, prostornim planovima i još mnogo toga. Ove informacije mogu biti korisne za različite svrhe, kao što je pronalaženje ovlaštenih geodetskih izvođača za provođenje promjena na katastarskim podacima vaše nekretnine ili pronalaženje javnog bilježnika za ovjeravanje ugovora o prodaji nekretnine.

Također, korisnici portala mogu bez odlaska u zemljišnoknjižni odjel ili katastarski ured preuzeti javne isprave, poput službenog zemljišnoknjižnog izvatka, kopije katastarskog plana, prijepisa/izvoda iz posjedovnog lista ili izvatka iz Baze zemljišnih podataka.

Registracija na Portalu Uređena zemlja i postupak postajanja e-Građaninom

Da biste iskoristili sve pogodnosti koje nudi Portal Uređena zemlja, morate se prijaviti na portal. Prijavom na portal, korisnicima se otvaraju različite usluge ovisno o pravima koja su im dodijeljena. Postupak prijave je jednostavan i olakšava pristup svim uslugama koje portal pruža.

Prijavu na portal vršite putem sustava e-Građanin, koji Vam omogućuje pristup različitim javnim uslugama kroz jedan univerzalni sustav prijave. Da biste postali e-Građanin, potrebno je da se registrirate na portalu e-Građani, koji je dio državne infrastrukture za pružanje elektroničkih usluga.

Kada postanete e-Građanin, u mogućnosti ste da u nekoliko trenutaka dobijete službeni zemljišnoknjižni izvadak, kopiju katastarskog plana, prijepis/izvod iz posjedovnog lista ili izvadak iz Baze zemljišnih podataka bez potrebe za odlaskom u katastarski ured ili zemljišnoknjižni odjel. Sve te informacije su vam dostupne na par klikova.

Ovisno o korisničkom profilu, različiti korisnici imaju pristup različitim uslugama. Na primjer, odvjetnici i javni bilježnici sa svojim korisničkim računom imaju mogućnost predaje podneska u zemljišnu knjigu, a ovlašteni geodetski izvođači imaju ovlasti za izvoz podataka za izradu geodetskog elaborata, slanje elaborata u ZIS na pregled, potvrđivanje i provedbu, predaju zahtjeva za rezervaciju brojeva čestica, i slično.

Ukoliko vam ova mogućnost ne odgovara, uvijek možete posjetiti najbliži katastarski ured ili zemljišnoknjižni odjel. Informacije o adresama i radnom vremenu možete potražiti putem tražilice na naslovnici portala.

Često postavljana pitanja o Katastru i Portalu Uređena zemlja

S obzirom na obim i složenost podataka koje nudi katastar, normalno je da se javljaju pitanja. U ovom dijelu bloga odgovarat ćemo na neka od najčešće postavljanih pitanja o katastru i Portalu Uređena zemlja .

Što je katastarska čestica?

Katastarska čestica je zemljišni prostor koji je na katastarskom planu označen jedinstvenim brojem. Svaka čestica ima svoj broj, granice i površinu koja je izražena u četvornim metrima.

Što su katastarski operat i zemljišna knjiga?

Katastarski opirat je skup dokumenata u kojem su zavedeni podaci o katastarskim česticama, njihovoj površini, položaju, obliku, namjeni, vlasnicima i držateljima prava na njima. Zemljišna knjiga je javna knjiga u kojoj se vode podaci o pravima na nekretninama.

Kako mogu pristupiti Portalu "Uređena zemlja"?

Pristup Portalu "Uređena zemlja" je jednostavan. Možete ga posjetiti putem bilo kojeg internetskog preglednika na adresi oss.uredjenazemlja.hr. Za pristup nekim uslugama potrebno je registrirati se kao e-Građanin.

Mogu li pristupiti podacima ako ne znam broj katastarske čestice ili zemljišnoknjižnog uloška?

Da, možete. Portal "Uređena zemlja" omogućuje pretragu pomoću adrese ili geografskog pojma. Nakon unosa traženog pojma, rezultati pretrage će vas odvesti do područja gdje se nalazi čestica.

Kako mogu postati e-Građanin?

Da biste postali e-Građanin, potrebno je da se registrirate na portalu e-Građani, koji je dio državne infrastrukture za pružanje elektroničkih usluga. Registracija je jednostavan postupak koji vam omogućuje pristup brojnim uslugama.


Posljednji članci