Koje banke pokrivaju financiranje/kreditiranje nekretnina u Hrvatskoj?“

Šime Unić
Koje banke pokrivaju financiranje/kreditiranje nekretnina u Hrvatskoj?“

Brojne banke u Hrvatskoj nude usluge kreditiranja nekretnine. Prije odabira istražite sve mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju, usporedite uvjete i kamatne stope.

Kupovina nekretnine jedna je od najvažnijih odluka koje ljudi donose barem jednom u životu. Ono se obično svodi na financiranje putem kredita, a na svu sreću u Hrvatskoj postoji dosta banaka koje pružaju ovakve usluge odnosno pokrivaju kreditiranje nekretnina. U nastavku teksta donosimo vam kraći popis banki u Hrvatskoj koje nude financiranje ili kreditiranje nekretnina.

Hrvatska poštanska banka (HPB)

HPB jedna je od najvećih banaka u Hrvatskoj koja nudi različite mogućnosti financiranja; između ostalih i kredite za kupovinu nekretnine. Banka nudi konkurentne kamatne stope i fleksibilne uvjete kredita. Možete odabrati stambeni kredit uz promjenjivu kamatnu stopu, kredit s kombinacijom kamatnih stopa ili se odlučiti za stambeni kredit bez hipoteke. Osim toga možete se konzultirati sa stručnjacima koji će vam dati korisne savjete i podršku pri odabiru najbolje opcije financiranja za kupnju vaše nekretnine.

Privredna banka Zagreb (PBZ)

PBZ ubraja se u najpoznatije banke u Hrvatskoj koja također daje kredite za financiranje nekretnina. Banka pruža prilagođene kreditne programe za različite potrebe kupaca nekretnina. Možete, dakle, birati između PBZ stambenih kredita za mlade namijenjenih fizičkim osobama rezidentima, a tu su i stambeni krediti za građane europodručja.

Erste banka

Erste banka nudi različite vrste stambenih kredita s konkurentnim kamatnim stopama i fleksibilnim uvjetima otplate. Dogovorite sastanak u poslovnici, pripremite sva pitanja na koja tražite odgovor i odaberite kredit po mjeri. Bitno je napomenuti da korisnici stambenih kredita mogu ostvariti dodatne pogodnosti.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank je međunarodna banka koja posluje i u Hrvatskoj. Nudi različite opcije stambenih kredita prilagođenih potrebama klijenata. Osim toga, možete podići novi kredit za refinanciranje postojećih kredita ili stambenih zajmova uz povoljnije uvjete otplate. Pogodnosti koje vam donosi Raiffeisenbank odnose se na povoljnije uvjete kredita bez troška osiguranja otplate, zatim na fiksne kamate stope tijekom cijelog razdoblja otplate te na jednostavnu realizaciju kredita za adaptaciju.

OTP banka

OTP banka nudi četiri vrste kredita za financiranje nekretnina: stambeni krediti s fiksnom kamatnom stopom, zatim stambene kredite za izgradnju, stambene kredite za pomorce te stambene kredite bez hipoteke koje možete iskoristiti za kupnju/preuređenje nekretnine, za refinanciranje postojećeg stambenog kredita i sl.

Banka pruža različite vrste stambenih kredita s konkurentnim kamatnim stopama i fleksibilnim uvjetima otplate. Kupci nekretnina mogu dobiti savjete od stručnjaka u OTP banci kako bi pronašli najbolje rješenje za svoje financijske potrebe.

Sberbank

Sberbank je banka koja nudi širok raspon financijskih usluga uključujući kredite za nekretnine. Banka pruža različite opcije stambenih kredita s konkurentnim kamatnim stopama i povoljnim uvjetima otplate. Također, nude i mogućnost refinanciranja postojećih kredita kako bi se smanjile mjesečne obveze klijenata.

Važno je napomenuti da uvjeti i kamatne stope variraju ovisno o individualnim okolnostima klijenta i karakteristikama nekretnine koja se kupuje. Prije donošenja odluke o financiranju nekretnine preporučujemo vam da se konzultirate sa stručnjacima ili agentima iz agencija za nekretnine kako biste pronašli najbolju opciju koja odgovara vašim financijskim potrebama i ciljevima.

Prednosti financiranja kupovine nekretnine kreditima

Financiranje odnosno kreditiranje nekretnina u Hrvatskoj donosi nekoliko prednosti koje privlače pojedince, a one se, konkretno, odnose na:

Pristup većem iznosu financijskih sredstava: kredit vam omogućuje da kupite nekretninu bez potrebe za posjedovanjem punog iznosa gotovine.

Ravnomjerno raspoređivanje troškova: financiranje nekretnine kreditom omogućuje vam da trošak podijelite na više godina. Umjesto da platite puni iznos odjednom, kredit ćete redovito otplaćivati tijekom određenog razdoblja za koje ste se odlučili. Ovo uvelike olakšava kupovinu odnosno financiranje kupljene nekretnine.

Povećanje likvidnosti: korištenje kredita za kupovinu nekretnine može vam omogućiti da zadržite veću likvidnost. Umjesto da sav svoj novac uložite u nekretninu, možete ga imati na raspolaganju za hitne slučajeve ili ga uložiti u neke druge prilike.

Povećanje imovine: financiranje nekretnine kreditom omogućuje vam stjecanje imovine. Svima nam je dobro poznato da se tržište nekretnina mijenja. Sukladno tome, ako tržište nekretnina raste, imat ćete koristi od povećanja vrijednosti svoje nekretnine i ostvariti kapitalnu dobit.

Porezne olakšice: u nekim slučajevima otplaćivanje hipotekarnog kredita omogućuje vam da imate određene porezne olakšice.

Bitno je napomenuti da postoji nekoliko rizika povezanih s kreditiranjem nekretnine. Važno je temeljito proučiti uvjete kredita i kamatne stope te procijeniti troškove kako biste donijeli pravu odluku koja najbolje odgovara vašoj financijskoj situaciji. Također je važno uzeti u obzir eventualne promjene u kamatnim stopama ili na tržištu nekretnina koje također mogu utjecati na vaše financijske obveze.

Posljednji članci