Najpovoljnije grijanje za kuću

Šime Unić
Najpovoljnije grijanje za kuću

Prilikom izgradnje, renoviranja pa i kupnje kuće, ljudi su često fokusirani na cijenu i kvadraturu, ali zaboravljaju na usputne troškove koji se tijekom godina akumuliraju – poput novca kojeg ulažu u grijanje kuće.

Količina novca koju ćete morati uložiti u grijanje ovisi o više faktora: izolaciji, vlažnosti zraka, okolnoj temperaturi (i podneblju), strani svijeta prema kojoj je kuća okrenuta, kvadraturi kuće te metodi grijanja koju odaberete.

Za koju metodu grijanja se odlučiti? Ovdje ćemo predložiti nekoliko opcija i navesti glavne prednosti i nedostatke svake kako biste procijenili što je najbolja opcija za Vaše kućanstvo.


Klima uređaji

Klima uređaji su postali posebno popularni u urbanim sredinama, pogotovo tamo gdje centralno grijanje nije provedeno.


Prednosti grijanja pomoću klima uređaja

Ni prvo ulaganje u kupnju i montažu klime nije značajno u odnosu na ono što ćete dugoročno uštedjeti. Čišćenje je dovoljno jedanput godišnje, a montiranje je gotovo u roku od jednog popodneva.

Praktičnost klima uređaja se očituje u:

  • Uštedi energije (barem su za trećinu jeftiniji od drugih metoda)
  • Podesivost - same se gase kad se postigne željena temperatura. Time štedite na struji/novcu i izbjegavate pregrijavanje prostorija
  • Manjem opterećenju električnih instalacija
  • Ako se postave na pravo mjesto u kući, strujajući topli zrak može ugrijati više prostorija
  • Noviji modeli imaju dodatne funkcije kao što su timeri koji omogućuju podešavanje klime da se sama pali/gasi u određeno vrijeme. Wi-Fi omogućuje da njome upravljate na daljinu, a “sleep”, “eco” i slični programi omogućuju uštedu energije

Također, klima uređaji ljeti mogu služiti za hlađenje!

Klima uređaj za kuću


Nedostaci klima uređaja

Ako nemate kvalitetniji model i dobru toplinsku izolaciju, klima neće biti od prevelike koristi u podnebljima gdje vanjska temperatura pada ispod -10°C. Naime, klima gubi na snazi kako vanjska temperatura pada. Tako već na temperaturi od 0°C radi na 90% svog kapaciteta, a s padom temperature njena efikasnost eksponencijalno opada.

Mnogi se bune da im klima “puše u glavu” (premda se to može podesiti minjenanjem smjera i kuta puhanja) i da isušuje zrak. To je, na žalost, istina. No, noviji modeli imaju programe za ovlaživanje zraka kojima možete donekle neutralizirati efekt isušivanja. 

Bitno je birati kvalitetniji model klime koji će biti energetski učinkovitiji i imati dodatne funkcionalnosti koje će (barem dijelom) poništiti neke od nedostataka.


Uljni radijatori na struju

Vjerojatno ste ih viđali u školama ili kao prijenosno rješenje za grijanje manjih prostora. Doista, uljni radijatori imaju svoje mjesto i svrhu, ali nisu uvijek idealni.


Prednosti uljnih radijatora

  • Zagrijavaju se dosta brzo
  • Ulje sjajno zadržava temperaturu pa radijatori mogu grijati dosta vremena i nakon gašenja
  • Jeftiniji su i učinkovitiji od konvektorskih radijatora.

Nedostaci uljnih radijatora

Ne obuhvaćaju puno prostora i stoga se često koriste kao dodatni (često prijenosni) izvor grijanja.

Također, toplina je koncentrirana oko samog radijatora. Zato su odlična solucija za manje prostore, ali u većima neće imati puno učinka. Nadalje, ulju, a time i prostoru, treba dugo da se ugrije.

Zato što ulje odlično zadržava toplinu, ovi radijatori mogu biti opasni. Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom ili ljubimcima jer na dodir mogu uzrokovati opekline.

Uljni radijator


Konvektorski radijatori

Konvektorski radijatori se koriste principom konvekcije da bi zagrijali zrak. Naime, oni imaju na dnu metalni dio koji se brzo ugrije i zagrijava zrak unutar samog tijela radijatora. Pošto topli zrak ima manju gustoću od hladnoga, on se diže i počinje kružiti po prostoriji.

Glavna prednost konvektorskih radijatora je što mogu brzo i dobro ugrijati prostor. Također, pošto su lagani, možete ih lako premjestiti gdje god želite. I nisu opasni na dodir.

Glavni nedostatak konvekcijskih radijatora je skupoća. Dovoljno je otvoriti prozor ili vrata da bi se konvekcijski proces poremetio, što znači da radijator mora više raditi kako bi opet zagrijao uneseni svježi zrak.  Kao i kod klima, inicijalno ulaganje ipak može nešto uštedjeti jer noviji modeli imaju ugrađene termostate i mogućnost programiranja tako da uštedite na struji.

Termo peći

Glavna prednost termo peći je što se “pune” noću. Cigle koje ih ispunjavaju noću se griju (kada je struja jeftinija), a danju ispuštaju akumuliranu toplinu. Ako je peć dovoljno velika, možete uštedjeti čak do 50% u odnosu na grijanje na električni radijator.

Primarni nedostaci termo peći jest njihova neprenosivost jer teže do 100 kg. Mogu biti energetski neefikasne ako nisu dovoljno velike te, kako peć ispuhuje topli zrak na svom dnu, može podizati dosta prašine.

Peć na drva

Ako imate prostor za skladištenje drva, ovo je moguće najefikasniji način grijanja. Svakako je najzdraviji. A ugođaj je jednako topao kao temperatura u kući.

Jedini nedostatak grijanja na drva jest što se morate potruditi nabaviti i pripremiti drva te voditi računa da Vam ga ne nestane. Također možete zaboraviti na automatizaciju kao kod klima uređaja.

Peć na drva


Druge metode grijanja

Postoje, naravno, i drugi načini grijanja. Centralno grijanje bilo na struju (najskuplje) ili plin (nešto jeftinije) je česta solucija u obiteljskim kućama koja ima odličan učinak, ali je ujedno najskuplja. No, kuće s centralnim grijanjem, pogotovo ako je ono ugrađeno i u garažu, imaju veći koeficijent za obračun korisnih vrijednosti površina što ukupno povećava vrijednost nekretnine.

Znatno modernije metode grijanja uključuju podno grijanje koje koristi solarne panele za dogrijavanje vode kao što ima ova moderna apartmanska vila na Pelješcu.

Zaključak

Ako Vam kuća ima dobru izolaciju, odaberite onu opciju koja troši najmanje struje. U protivnome, odabir će Vam ovisiti o kvadraturi i financijskim mogućnostima. Najekonomičnije rješenje je svakako peć na drva, ali je nisu svi u mogućnosti ugraditi.

Ako centralno grijanje ili korištenje konvektorskih radijatora nije financijski moguće, razmotrite opciju klime (koja troši bitno manje od drugih metoda grijanja na struju), uljnih radijatora ili termo peći, ili neke kombinacije ovoga.

Posljednji članci