Ravni krov - prednosti i mane

Šime Unić
Ravni krov - prednosti i mane

Ako želite kupiti ili planirate izgraditi novu kuću, krov će biti jedno od najupečatljivijih obilježja na njoj. Na modernim građevinama najčešće ćete naći ravni krov, ali u nekim slučajevima se kosi krov bolje uklapa, kako estetski tako i funkcionalno.

Tradicionalno su ravni krovovi bili rezervirani za toplije predjele u kojima je snijeg tijekom zime bio vrlo rijedak. Kosi krovovi bili su podizani u hladnijim klimama jer su sprječavale nakupljanje snijega čija težina je s vremenom mogla postati problem.

No, s razvojem pouzdanijih izolacijskih materijala i u hladnijim se krajevima sve više počeo pojavljivati ravni krov. Kako biste pravilno ocijenili je li ova vrsta krova prikladna za vašu kuću, evo kratkog pregleda njezinih prednosti, ali i mana.


Više upotrebljive površine

Ravni krov možete promatrati i kao dodatnu površinu kuće koju možete upotrijebiti na mnogo načina. Primjerice, ovo može biti sjajna zamjena za okućnicu ako je ona male kvadrature jer se na ovakav krov mogu postaviti sadržaji poput ležaljki, zelenila i sličnog. Zapravo, u velikim gradovima se sve više potiče upravo sadnja zelenila na ovakvim mjestima.

Nije zgorega ni napomenuti da se ovakva izvedba krova estetski može uklopiti u bilo kakvu okolinu i da se ovakav stil gradnje smatra globalnim upravo zato jer je zastupljen diljem svijeta.

Međutim, ovo što smo dosad spomenuli su tek neki od načina na koje možete upotrijebiti ravni krov. Dobra ideja je da se u njih postave prozori koji će u unutrašnjost objekta puštati ogromne količine prirodnog svjetla. Na taj način cijela kuća će izgledati puno modernije i originalnije, a tu je i mogućnost postavljanja solarnih panela na krov za velike uštede energije.

Vise upotrebljive povrsine


Energetski učinkovitiji

Zapravo, ušteda energije je druga velika prednost ravnih krovova. Naime, s obzirom da se kod ovakvih kuća ne podiže krovna konstrukcija koja treba nositi nakošene plohe, cijela građevina ima povoljniji omjer volumena i korisne površina, a to znači učinkovitiju potrošnju energije.

Dodavanje solarnih panela to samo podiže na još veću razinu.

U modernim zgradama ovakav krov napravljen je od nekoliko slojeva izolacijskih materijala koji osiguravaju vrhunsku zaštitu unutrašnjosti. Prokišnjavanja se ne trebate bojati jer ovakav krov ima ugrađen sustav odvodnje koji će se pobrinuti da se kišnica nigdje ne nakuplja.


Jednostavniji za izgradnju i popravke

Ravni krov lakši je i za popravljanje ako se nađete u situaciji da je potrebno zamijeniti izolacijski sloj na vrhu ili obaviti bilo kakav drugi popravak. Slojevi se na vrh kuće u ovom slučaju slažu poput pločica i to je u svakom slučaju lakše nego penjanje po nakošenim površinama.

Ovo ujedno utječe i na brzinu izgradnje vašeg krova, nešto što bi vas moglo zanimati ako tražite građevinsko zemljište na kojem ćete izgraditi kuću i želite da ta kuća bude što prije gotova. Neće biti potrebno izgraditi cijelu konstrukciju koja će nositi kosi krov već će se slojevi krova moći puno jednostavnije postaviti.

Nije zanemariva ni činjenica da su radovi na ravnom krovu puno sigurniji za radnike nego oni na kosom krovu, a i jači naleti vjetra na ovoj vrsti krova napravit će mnogo manje štete.

Ipak, nakon svega navedenog, treba reći da ravni krov nije savršen i da tu svakako postoje i potencijalne mane na koje treba obratiti pozornost. Pogledajmo o čemu se tu radi.

Jednostavniji za izgradnju i popravke


Glavna mana - obilne padaline

Glavni nedostaci ravnih krovova vezani su uz padaline. Naime, iako ova vrsta krova nije u potpunosti ravna, nagib od nekoliko stupnjeva često nije dovoljan da osigura potpun odvod kišnice u slučaju velikih kiša. Stoga je dobar sustav odvodnje neophodan, a to može koštati. Čak i tada je moguće da nešto vode ostane na krovu.

Tu je i pitanje snijega koji se u hladnijim krajevima može nakupiti zimi i kojeg onda treba ručno odstraniti.

A iako je ravni krov bez sumnje brži za izgraditi i jednostavniji, kod njega treba uzeti u obzir činjenicu da će na njemu biti mnogo slojeva izolacije. Svaki od njih treba biti besprijekorno izveden jer u suprotnom kiša može napraviti dosta štete. Više slojeva znači potencijalno i više održavanja, pa dugoročno ovakav krov može koštati više nego kosi, posebice bude li potrebno mijenjati ga.

Na ovo se nadovezuje i redovito provjeravanje krova i traženje potencijalnih problema koji bi mogli zahtijevati brzu intervenciju. To ponekad nije baš jednostavno jer je mjesto curenja često teško precizirati i u tom slučaju moguće da će biti potreban veći zahvat kako bi se sve saniralo.


Materijali

Kako biste izbjegli sve ove probleme, potrebno je pobrinuti se za kvalitetne materijale za vaš ravni krov, kao i za sposobne radnike koji će se pobrinuti da nema nikakvih propusta u postavljanju slojeva.

Ovdje ulogu može imati i način na koji želite koristiti vaš krov. Ako ste ga odabrali čisto u estetske svrhe i nemate namjeru boraviti na njemu niti tamo postavljati bilo kakve sadržaje, možete ga prekriti limom ili monolitnim premazom.

S druge strane, na ravni krov možete čak i posaditi travu, a taj sloj bit će potrebno postaviti na bitumen-polimernu membranu i sloj toplinske izolacije. Nakon toga slijedi sloj koji se brine o geotekstilu, a tek nakon toga sloj na kojem može rasti trava.

Ovo su samo neke od mogućnosti, ali i one jasno pokazuju da ćete osim o estetici i funkciji krova morati razmisliti i o materijalima koje u njega ugrađujete.

Materijali


Odaberite pravu nekretninu

Bez obzira kakav krov želite i želite li ga iz estetskih ili funkcionalnih razloga, Terra Dalmatica je vaš najbolji partner za pronalaženje nekretnina u Dalmaciji. U našoj ponudi pronaći ćete sve vrste kuća, vikendica i vila s oba tipa krova, a lako možete doći i do atraktivnog građevinskog zemljišta uz more ako želite izgraditi nešto svoje.

Nadamo se da ćete uz ovaj tekst lakše znati procijeniti krov građevine za koju ste zainteresirani, a za sve informacije na raspolaganju su vam i naši vrhunski agenti koji vam mogu pomoći i s prikupljanjem dokumentacije i tako ubrzati cijeli proces.

Kontaktirajte nas i dođite do kuće iz snova!

Posljednji članci