Sve što morate vidjeti dok ste u Šibeniku

Šime Unić
Sve što morate vidjeti dok ste u Šibeniku

Ako ste se odlučili za posjet Šibeniku, vrlo brzo ćete shvatiti da ste donijeli sjajnu odluku. Ovaj šarmantni mediteranski grad nudi apsolutno sve što vam treba za savršen odmor – odličnu hranu, prekrasne plaže, bogato kulturno naslijeđe, pregršt fascinantnih spomenika, ali i aktivnosti koje će vaš odmor učiniti posebnim.  

Uz malo dobrog planiranja, lako se možete pobrinuti da vrijeme provedeno u Šibeniku bude jednostavno nezaboravno. Ipak, neke stvari jednostavno ne smijete preskočiti pa evo kratkog popisa svega što morate vidjeti dok ste u gradu.


Katedrala svetog Jakova

Najvažniji spomenik u gradu i vjerojatno njegov glavni simbol, katedrala sv. Jakova je remek-djelo arhitekture 15. i 16. stoljeća u Hrvatskoj koje se gradilo više od 100 godina.

Ova trobrodna bazilika zbog svoje važnosti uvrštena je i na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, a izgrađena u potpunosti od kamena.

Najistaknutiji dio građevine njezina je impresivna kupola, dok je unutrašnjost katedrale bogato ukrašena, a posebno se ističu krstionica i portal. U svakom slučaju, ovo je obvezna postaja za svakog posjetitelja koji dođe u Šibenik.

Katedrala svetog Jakova


Aquapark Dalmatia (Solaris)

Atrakcija koju posjećuju svi željni dobre zabave je Aquapark Dalmatia u odmaralištu Solaris.

Ovo je prvi tematski vodeni park u ovom dijelu Hrvatske, a sastoji se od mnoštva tobogana, mlaznica i svih ostalih elemenata koje odličan vodeni park mora imati. Ovdje će uživati i djeca i odrasli, a park nudi i razna osvježenja te snack bar u kojem uvijek pronaći nešto za utažiti glad.

Za sigurnost svih posjetitelja brinu se profesionalni spasioci, a tu su i ležaljke i suncobrani za potpuno opuštanje. Zabava za cijelu obitelj!Bungee jumping Maslenica

Za sve vas željne adrenalina, bungee jumping sa Masleničkog mosta je točno ono što ste tražili. Poniranje sa čak 56 metara visine nije za plašljivce, ali je svakako nešto što će vam ostati urezano u pamćenje za cijeli život.

Ne samo to, nego je ovo i najveća visina za bungee jumping u cijeloj Hrvatskoj!

Ovjekovječite cijelo iskustvo snimkom skoka koja će biti jedinstven suvenir sa vaših putovanja i dokaz svima da ste spremni za najveće pothvate.Sokolarski centar

Za ljubitelje životinja odlazak u sokolarski centar Dubrava nedaleko od Šibenika bit će savršen izlet.

Ovo mjesto u potpunosti je posvećeno ovim veličanstvenim pticama i prastaroj vještini sokolarenja, a posjetitelji mogu mnogo toga i naučiti jer je u cijenu ulaznice (50 kuna za individualne posjete) uključen i edukativni dio koji traje nekih 45 minuta.

Uza sve to, ljudi ovdje rade i na mnogim drugim projektima koji za cilj imaju bolje razumijevanje i zaštitu svih ptica. Sjajan izbor za izlet ako imate vremena.

Sokolarski centar


Aquarium Terrarium Šibenik

Još jedno sjajno mjesto na kojem se možete zabaviti i istovremeno mnogo toga naučiti. Aquarium Terrarium Šibenik nalazi se u centru grada i čuva pregršt fascinantnih bića, ne samo iz Jadrana nego i mnogo šire.

Stručno i ljubazno osoblje pažljivo brine o svim životinjama, a nadjenuli su im i fantastična imena. Tako možete upoznati Roka i Cicibellu, Bepinu i Luigija, kornjače Donatella, Leonarda, Michelangela i Rafaela i još mnogo drugih živopisnih stanovnika.

Ipak, ono što nikako propustiti je posjet kajmanu Pablu, životinji iz porodice aligatora!

Aquarium Terrarium Sibenik


Etnoland Dalmati

Etnoland Dalmati smješten je u mjestu imena Pakovo Selo koje se nalazi na manje od 20 km sjeveroistočno od Šibenika.

Radi se o obiteljskom projektu koji će posjetitelje upoznati sa poviješću Dalmacije i ponuditi tradicionalne delicije poput drniškog pršuta, pašticade ili mesa ispod peke. Pitoreskni krajolik brzo će vas osvojiti, a ljubazni domaćini omogućiti potpuno uživanje u čarima ovog dijela Dalmacije.

Tradicionalne nošnje i zanimljive priče u kojima posjetitelji sami sudjeljuju samo upotpunjuju fantastičan doživljaj. Stoga, ako se želite maknuti od gradske vreve na neko mirnije mjesto, Etnoland Dalmati i Pakovo Selo su točno ono što tražite.Šibenske tvrđave

Kada govorimo o stvarima koje morate vidjeti u Šibeniku (i oko njega) nemoguće je zaobići četiri prekrasne šibenske tvrđave koje su raspoređene na različitim mjestima u gradu.

Među njima se posebno ističe Tvrđava sv. Nikole koja je drugi šibenski spomenik na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Njezin fascinantni položaj na otočiću ispred grada kao i fantastično stanje u kojem je očuvana zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Tvrđava Šubićevac iznimno je zanimljiv spoj tradicije i tehnologije budućnosti, dok je Tvrđava sv. Mihovila idealna pozornica za ljetne predstave i koncerte.

Na kraju, Tvrđava sv. Ivana igrala je ulogu u mega-popularnom serijalu Game of Thrones, što je podatak koji će fanove sigurno jako zanimati.

Sve u svemu, gdje god da se zaputite imat ćete puno toga za vidjeti.  


Posljednji članci