Šibenske tvrđave – 4 ljepotice koje morate vidjeti

Šime Unić
Šibenske tvrđave – 4 ljepotice koje morate vidjeti

Nema sumnje da Šibenik posljednjih godina proživljava pravu turističku renesansu, a zahvaljujući predivnim plažama i bogatoj kulturnoj baštini gosti se ovom gradu uvijek rado vraćaju.

Najveće gradske atrakcije, uz veličanstvenu Katedralu sv. Jakova, naravno, zasigurno su četiri prekrasne šibenske tvrđave. One su nezaobilazna mjesta koja svaki posjetitelj jednostavno mora posjetiti i nešto na svaki Šibenčanin može biti iznimno ponosan, a danas igraju i iznimno važnu ulogu u kulturnom životu grada.

Zbog toga ćemo u ovom članku pobliže predstaviti svaku od njih, a tražite li bilo kakve nekretnine u Šibeniku, blizinu ovih prekrasnih zdanja jednostavno morate uzeti u obzir.


Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku definitivno vrijedi biti spomenuta prva jer se radi o spomeniku koji se nalazi na UNESCO-voj list svjetske baštine.

Sagrađena je u 16. stoljeću, dok je grad bio pod kontrolom Venecije, a tijekom stoljeća je ostala odlično očuvana i danas se smatra jednim od najvažnijih i najljepših pomorskih spomenika.

Ono što je specifično za ovu tvrđavu je činjenica da je sa svih strana okružena morem, a do nje vodi prekrasna šetnica sv. Ante koja će vas iznenaditi fantastičnim pogledom na grad.

Ako putujete na neki od obližnjih otoka, tvrđava sv. Nikole ispratit će vas na izlasku iz grada i biti prva koja vam želi dobrodošlicu u njega zbog svoje pozicije na ulazu u kanal sv. Ante.

Tvrdava sv Nikole - Sibenik


Tvrđava Barone

Sljedeća na našem popisu je tvrđava Barone koju se često naziva i Šubićevac, a koja je izgrađena u 17. stoljeću.

Ono što ovo mjesto čini tako impresivnim jest da na njemu možete uživati u predivnom primjeru arhitekture prošlosti koji je obogaćen tehnologijom budućnosti.

Naime, na tvrđavi se nalazi i sustav proširene stvarnosti koji posjetiteljima omogućuje da osobno iskuse Šibenik kakav je bio prije četiri stoljeća, što uzdiže turističku ponudu grada na jednu sasvim novu razinu.

No tvrđava Barone je i puno više od mjesta na kojem se proučava prošlost. Ona je, naime, i gastronomski centar u kojem se brižno njeguje mediteranska prehrana i vrt u kojem se uzgajaju kulture tipične za ovo podneblje.

Stoga, odlučite li za nekretninu u blizini, moći ćete se uvijek vratiti u prošlost i uživati u mirisima Mediterana.

Tvrdava Barone - Sibenik


Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila najstarija je od sve četiri tvrđave u Šibeniku, a izgrađena je za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., u 11. stoljeću.

Ovo zdanje ima burnu povijest jer je tijekom povijesti više puta razarano i nanovo građeno, a današnji izgled potječe iz 18. stoljeća.

Ipak, četiri kule ostale su sačuvane, a pošto je cijela tvrđava izgrađena na uzvisini, s nje se pruža predivan pogled na Krku i šibenski zaljev.

To je posebno važno zbog činjenice da je ova tvrđava ljeti kulturni centar grada i da je u njoj postavljena pozornica s preko 1000 sjedećih mjesta.

Tako u ljetnim večerima tvrđava sv. Mihovila omogućava svojim posjetiteljima ne samo da uživaju u sjajnim koncertima i sličnim događajima, već im pruža i čaroban zalazak sunca koji sigurno neće tako skoro zaboraviti.

Tvrdava sv Mihovila - Sibenik


Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana smještena je iznad jezgre Šibenika, pa stoga kupnja kuće ili stana u tom dijelu grada znači da ćete imati i odličan pogled na ovaj jedinstven spomenik kulture.

Naime, ovo je i najviša tvrđava u gradu, smještena na 115 metara nadmorske visine, ali i dokaz zajedništva građana Šibenika u teškim vremenima.

Kao i sve ostale tvrđave u gradu, i ova je izgrađena u svrhu obrane od turske vojske, ali ono što je čini posebnom jest činjenica da su na njoj svi građani radili zajedno i dovršili je za svega 45 dana.

Zvjezdolikog je oblika, a o koliko se posebnoj lokaciji radi svjedoči i činjenica da su se ovdje snimale scene za svjetski poznatu seriju Igra prijestolja.

Tvrdava sv Ivana - Sibenik

Posljednji članci