Zašto je bitno imati posrednika u kupovini nekretnine u Hrvatskoj?

Šime Unić
Zašto je bitno imati posrednika u kupovini nekretnine u Hrvatskoj?

Kupnja nekretnine zasigurno se ubraja u najveće odluke koje ćete donijeti u svom životu. Kako biste odabrali nekretninu koja je u potpunosti po „vašoj mjeri”, savjetujemo vam da unajmite posrednika koji će vas voditi cijelim putem te dio posla obavljati umjesto vas.

Hrvatska je poznata po svojoj prekrasnoj obali, povijesnim gradovima, kulturnim znamenitostima i pitoresknim selima što je čini atraktivnim odredištem za mnoge buduće kupce koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Međutim, ako želite kupiti nekretninu u Hrvatskoj, kako bi cjelokupni postupak kupovine nekretnine bio uspješan i lišio vas stresa, potražite provjerenu agenciju za nekretnine odnosno posrednika.

Zašto je unajmljivanje stručnjaka za nekretnine toliko važno prilikom kupovine i prodaje nekretnine u Hrvatskoj te koje su prednosti istoga saznajte u nastavku koji slijedi.

Znanje i stručnost je na prvom mjestu

Stručnjaci za nekretnine dobro su upoznati s lokalnim tržištem nekretnina, što znači da u malom prstu imaju sve što se tiče zakona, vrijednosti nekretnina, popularnosti gradskih četvrti i tako dalje. Agencija za nekretnine poput Terra Dalmatica pružit će vam važne smjernice kojima ćete se voditi kroz cjelokupni proces kupovine, ali i prodaje nekretnine: od oglašavanja nekretnine preko pregovaranja o najboljoj cijeni te zaključenja kupoprodaje.

Poznavanje pravne osnove

Hrvatski zakoni i ostali propisi o nekretninama mogu biti veoma složeni i često nerazumljivi svima onima koji nisu upoznati s navedenim. Stručnjaci za nekretnine su obučeni kako bi u potpunosti ispravno tumačili zakonske odredbe te vam pomogli u zakonitoj odnosno legalnog kupovini nekretnine. Posrednici prilikom kupovine nekretnine vodit će vas kroz svu dokumentaciju potrebnu za vašu kupnju, uključujući izradu ugovora, prikupljanje dokumentacije i ostale papirologije.

Veze sa stručnjacima iz srodnih područja

Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj čine mali dio mreže unutar industrije nekretnina, stoga nerijetko ostvaruju kontakte s drugim agentima, s odvjetnicima i pojedincima iz raznih financijskih institucija i državnih uprava. Dakle, jako je korisno i praktično kada vam jedna agencija može pronaći i procjenitelja i odvjetnika i javnog bilježnika koji će vam sastaviti ugovor o kupoprodaji.

Pregled nekretnine i prepoznavanje potencijalnih problema

Stručnjaci za nekretnine imaju jako puno iskustva koje će pomoći o određivanju trenutnog stanja nekretnine koju, primjerice, planirate kupiti. Oni će znati prepoznati potencijalne probleme s nekretninom koji bi u skorijem ili daljem vremenu mogli dovesti do skupocjenih popravaka. Ujedno će vam ukazati na sve eventualne nedostatke neke nekretnine prije nego što date vašu ponudu čime ćete, dugoročno gledajući, uštedjeti i vrijeme i novac.

Koje su prednosti prodaje nekretnine preko agencije kao posrednika?

Prodavanje nekretnine ponekad nije nimalo jednostavan zadatak, osobito ako niste upoznati s tržištem niti s pravnim osnovama. Mogli biste utrošiti jako puno vremena i truda prije nego što dobijete najbolju ponudu. Ovdje nastupa agencija kao posrednik u prodaji, stoga navodimo neke najvažnije prednosti u cjelokupnom procesu prodaje/kupovine.

Uštedjet ćete dragocjeno vrijeme i novac

Prodaja nekretnine može biti dugotrajan proces, osobito ako niste upoznati s lokalnim tržištem niti zapravo znate odakle biste krenuli. Posrednici u kupovini nekretnina pomoći će vam pojednostaviti proces te istovremeno uštedjeti vaše dragocjeno vrijeme jer će veliki dio posla obaviti umjesto vas. Oni su, zapravo, zaduženi da oglašavaju vašu nekretninu i obavještavaju vas o aktualnim ponudama, da pripremaju papirologiju i obavljaju pregovore s potencijalnim kupcima i tako dalje. Na taj se način vi možete opustiti, barem što se tiče ovog dijela procesa prodaje nekretnine.

Odlične vještine pregovaranja za prihvatljivu cijenu

Posrednici koji se bave kupovinom odnosno prodajom nekretnina imaju izvrsne pregovaračke vještine. Veoma je mala vjerojatnost da ćete vi sami bez ičije pomoći moći dati najbolju ponudu za nekretninu koju želite prodati. Stručnjaci znaju kako pregovarati s potencijalnim kupcima te će vam s lakoćom ukazati na stvari na kojima možete zaraditi više novca. Osim toga, posrednici će vas uputiti u to kako napraviti konkurentnu ponudu za koju postoje velike šanse da je kupac prihvati.

Dakle, angažiranje stručnjaka za nekretnine iznimno je važno, ne samo kada je riječ o prodaji iste u Hrvatskoj nego općenito, u svijetu. Dobra agencija za nekretnine pomoći će vam u oglašavanju vaše nekretnine koju želite prodati, dogovorit će poštenu cijenu i vodit će vas kroz cjelokupni proces kupovine, od početka do kraja. Suradnja s pouzdanim stručnjacima za nekretnine učinit će vaše iskustvo prodaje ugodnim, stoga nemojte oklijevati zatražiti njihovu pomoć.

Kako odabrati posrednika odnosno agenciju za nekretnine?

Odabir pouzdanog i stručnog posrednika u kupovini nekretnine ključno je radi osiguranja uspješnog procesa kupovine. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru posrednika u kupovini nekretnine u Hrvatskoj.

Uzmite u obzir iskustvo i reputaciju

Kada birate posrednika odnosno agenciju za nekretnine, odlučite se za onu koja vam može pokazati svoje rezultate djelovanja. Iskusna i stručna agencija odlično će razumjeti lokalno tržište i uspješno će vas voditi kroz cjelokupni proces kupovine. Sigurno će imati dobro razvijenu mrežu kontakata, što će vam vjerojatno također biti od pomoći.

Osim iskustva reputacija je jako važna u poslovanju nekretninama. Prije odabira posrednika u kupovini nekretnine istražite reputaciju pojedinih agencija. Slobodno potražite recenzije na internetu na raznim forumima, zatražite preporuke od vaših prijatelja ili članova obitelj i rodbine ili osobno posjetite agenciju na njihovoj adresi kako biste iz prve ruke stekli dojam o njihovoj profesionalnosti i razini korisničke usluge koju pružaju svojim klijentima.

Provjerite koje sve usluge nude

Ne pružaju svi posrednici u kupovini nekretnina identične usluge. Dok se jedni bave isključivo pronalaženjem idealne nekretnine za vas, drugi će vam pomoći u izradi ugovora. Dakle, razne agencije za nekretnine nude različite usluge, stoga je važno da razlučite koje su vam sve usluge potrebne prije nego što odaberete posrednika. Recimo, ako su vaši upiti pravne odnosno administrativne prirode, odaberite agenciju koja će vam dati odgovore na sve što vas zanima. Ako želite kupiti luksuznu vilu, onda obavezno provjerite ima li posrednik iskustva upravo u tom području.

Uzdate li se u komunikaciju s posrednikom?

Kupovina nekretnine je složen proces koji zahtijeva učinkovitu komunikaciju između kupca i posrednika odnosno agencije. Prije nego što se odlučite za suradnju s nekom od agencija, raspitajte se hoće li vas djelatnici na vrijeme informirati o svemu što se događa tijekom cjelokupnog procesa kupovine. Osim toga, važno je da potencijalna agencija s kojom planirate ostvariti suradnju redovno komunicira sa svim drugim stranama uključenim u kupoprodajni proces kao što su javni bilježnici i odvjetnici.

Kako agencija olakšava i daje sigurnost prilikom kupovine nekretnine?

Kao što smo ranije naveli, agencija umjesto vas kontaktira s vlasnicima nekretnine koju biste željeli kupiti, analizira trenutno stanje i eventualne probleme s nekretninom, vodi vas kroz cjelokupni kupoprodajni proces i obavještava o svim novostima. Savjetovat će vas o tome kako dati realnu ponudu za nekretninu koju biste htjeli kupiti te kako osigurati financijska sredstva za kupovinu.

Agencije za nekretnine daju sigurnost kupcima prilikom kupovine nekretnina na način da provjeravaju dokumente i utvrđuju postoje li bilo kakva terećenja nekretnine koja bi mogla utjecati na njezinu vrijednost. Sukladno tome kupac neće doći u priliku da kupi nekretninu koja se tereti po bilo kojim pravnim osnovama ili koja ima problema s dokazivanjem vlasništva. Sve to olakšava i ulijeva sigurnost u cjelokupni proces kupovine nekretnine.

Individualni pristup svakom klijentu recept je za uspješnu međusobnu suradnju, a višegodišnje iskustvo, stručnost i profesionalnost u svim aspektima procesa kupovne maksimalna je garancija za pronalaženje najboljih rješenja. Vjerodostojne i provjerene informacije s kojima agencija raspolaže te zaštita o privatnosti zahtjeva i osobnih podataka protežu se kroz sve sfere poslovanja.


Posljednji članci