Zašto je dobro angažirati dizajnera interijera?

Šime Unić
Zašto je dobro angažirati dizajnera interijera?

Ako ste kupili novu nekretninu u kojoj još unutrašnjost nije uređena ili ako imate stan ili kuću kojima je potrebna renovacija, osmisliti interijer na pravi način bit će vrlo važan zadatak koji potencijalno može dugoročno jako utjecati na vašu kvalitetu života.

Možda vam se na prvi pogled čini da sve to možete obaviti i sami, no imajte na umu da na tržištu postoje i profesionalni dizajneri interijera koji mogu ovaj posao obaviti umjesto vas. Zapravo, moglo bi se reći da je čak i preporučljivo obratiti se njima ako želite da vaš interijer izgleda reprezentativno.

A ako niste uvjereni da vam ova usluga baš treba, pročitajte glavne razloge zašto je dobro angažirati dizajnera interijera. Brzo ćete se predomisliti!


Ušteda novca

Na prvi pogled može vam se činiti da je angažiranje dizajnera interijera samo dodatni trošak, ali ovim potezom možete čak i uštediti. Jer posao koji dizajner interijera obavlja je puno više od jednostavnog odabira boja ili dekorativnih detalja.

Dizajner interijera će vam pomoći stvoriti estetski zanimljiv i funkcionalan životni prostor koji će biti u potpunosti prilagođen vama i vašim željama i potrebama. Uređenje interijera je proces koji će zahtijevati određene investicije poput pronalaženja radnika i majstora za određene poslove i kupovine pravog namještaja, a dizajner će moći angažirati prave ljude i pronaći sve što vam treba po često znatno povoljnijoj cijeni.

Štoviše, iskusan dizajner interijera odmah će vidjeti koje stvari u vašem domu se mogu prenamijeniti, što interijeru može dati jedinstven štih, a vama omogućiti uštedu jer nećete morati kupovati novi komad namještaja.

Uz to, dobar dizajner neće raditi pogreške u uređenju prostora za čije bi ispravljanje kasnije trebalo uložiti još novca. Ovo se događa poprilično često kada se uređenja uhvate ljudi koji u tome imaju nedovoljno iskustva, posebice ako je cilj luksuzni dizajn interijera. U takvim slučajevima greške mogu biti iznimno skupe, pa je angažiranje profesionalca potez koji može značajno umanjiti troškove.

A mislite li svoju nekretninu iznajmljivati, kvalitetno uređen interijer privući će puno veću pozornost i pomoći vam ostvariti veći promet.

Dakle, kad se sve zbroji i oduzme, dizajner interijera može vam donijeti veću kvalitetu prostora ukojem ćete živjeti, a pri tome može ostvariti i poprilične uštede. Stoga angažiranje ovakvog profesionalca može biti odlična investicija.

Usteda novca


Ušteda vremena

Međutim, osim novca, dizajner interijera uštedit će vam i vrijeme. Naime, cijeli ovaj proces potrebno je detaljno isplanirati, zatim je potrebno i organizirati i nadgledati radove koje će biti potrebno obaviti, a nakon svega se obavlja i provjera je li sve obavljeno po planu.

Ovdje treba reći da će dizajner puno lakše prelomiti neke odluke koje netko s manje iskustva u uređivanju prostora teže donijeti, a razlog tome je upravo činjenica da dizajner sagledava svaki element unutrašnjeg prostora iz šire perspektive. Zbog toga može donijeti odluku o recimo boji ili materijalima iz razloga o kojem laik ne bi uopće razmišljao.

Nadalje, dizajner interijera u većini će slučajeva surađivati s mnogobrojnim stručnjacima koji će se onda angažirati na projektu uređenja vašeg prostora, od arhitekata do već spomenutih majstora. Svi će oni doći u paketu i vi nećete morati gubiti vrijeme na angažiranje svakog od njih posebno.

Jednom kada su svi radovi privedeni kraju, vi kao klijent jednostavno dolazite i preuzimate stan ili kuću. Dakle, tijekom cijelog ovog procesa moći ćete se fokusirati na svoje druge privatne i poslovne obveze. Količina energije i vremena koju ćete uštediti na ovaj način može zaista biti ogromna, da ne govorimo o stresu koji organizacija ovakvog posla može donijeti.


Transparentnost

No, samo zato što ne morate sudjelovati u organizaciji ne znači da nemate nikakvu kontrolu nad onim što se događa. Naprotiv, profesionalno uređenje interijera iznimno je transparentan posao.

Naime, nakon što se dizajner upozna s prostorom koji treba urediti, prva na redu je izrada detaljnog prijedloga kako bi se uređenje trebalo odvijati i kakav bi konačni rezultat trebao biti. Sve to, naravno, klijent mora odobriti, tako da ćete moći definirati budući izgled interijera do najsitnijeg detalja.

Ono što je posebno važno jest činjenica da bi vam vaš dizajner trebao ponuditi nekoliko opcija između kojih možete birati. One će se većinom temeljiti na vašim željama, ali moguće je da jedan ili više prijedloga budu potpuno drugačiji pristup. Na taj način moći ćete dobiti jedan novi uvid u to kako bi se prostor mogao iskoristiti. Tko zna, možda vaš dizajner osmisli nešto što će vas u potpunosti oduševiti i nagnati na promjenu ideje.

Međutim, to je tek početak. Jednom kada je plan uređenja prostora definiran, dizajner kreće u nabavu svih potrebnih materijala i namještaja. On/ona vodi pregovore oko cijena i na kraju klijentu dostavlja detaljan troškovnik u kojem je navedena svaka stavka sa slikom, cijenom, pa čak i vremenom dostave.

A dogodi li se da zbog nekih nepredviđenih okolnosti zadani budžet mora biti probijen, to se ne može dogoditi bez odobrenja klijenta. Dakle, u najvažnijim aspektima ovog posla uvijek zadržavate potpunu kontrolu.

Transparentnost


Krenite u novi pothvat

Sada sve što morate napraviti je pronaći nekretninu koju želite preurediti, a Dalmacija je odlično mjesto za potragu za takvim kućama i stanovima budući da mnogo njih vapi za obnovom, zbog čega se mogu dobiti po prilično povoljnim cijenama.

Naravno, tu su i nekretnine koje su već vrhunski uređene i u kojima možete uživati odmah.

Terra Dalmatica najbolje je mjesto za pronalazak svih vrsta nekretnina u ovom dijelu Hrvatske. Od poljoprivrednih zemljišta do raskošnih vila, na našim stranicama možete pronaći apsolutno sve, a naši iskusni agenti uvijek vam mogu pomoći vrijednim savjetom. Tražite li nešto što biste željeli preurediti, nemojte se ustručavati upitati ih za bilo kakvu informaciju.

Kontaktirajte nas, recite nam što tražite i u kojem dijelu Dalmacije, i napravite prvi korak prema nekretnini koja će biti uređena točno onako kako želite!

Posljednji članci