Život u Šibeniku

Šime Unić
Život u Šibeniku

Šibenik se nalazi otprilike na pola puta između Zadra i Splita i sjedište je Šibensko-kninske županije. Tijekom posljednjih nekoliko godina, grad doživljava pravi turistički procvat zahvaljujući bogatoj povijesti, nevjerojatnim prirodnim znamenitostima u blizini i kulturnom naslijeđu koje je prepoznato na svjetskoj razini.

Sa svojih 45,000 stanovnika, Šibenik nije pretjerano velik grad, ali oni koji u njemu žive zaista se mogu smatrati sretnima jer uživaju u svim blagodatima mediteranskog života. No, život u Šibeniku krije i neke zanimljive posebnosti, pa ako se odlučite provesti neko vrijeme ovdje ili čak preseliti se ovamo, ovaj tekst će vam pomoći da se snađete. Krenimo!


Znamenitosti Šibenika

Burna povijest ostavila je traga, i u Šibeniku možete naići na pregršt znamenitosti koje svjedoče o prošlim vremenima. Čak dva mjesta uvrštena su na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, a uz njih tu je i cijeli niz drugih lokacija koje morate posjetiti. Najvažnije su:

  • Katedrala sv. Jakova: remek-djelo arhitekture i simbol Šibenika, ova predivna katedrala građena više od stotinu godina. Izrađena je u potpunosti od kamena, a pritom nisu korišteni nikakvi vezivni materijali. Svaki dio ove nevjerojatne građevine savršeno pristaje na svoje mjesto i to katedrali daje postojanost. Naravno, ovo je i UNESCO-v spomenik Svjetske baštine.

katedrala sv. jakova

  • Tvrđava sv. Nikole: drugi spomenik Svjetske baštine u gradu je impozantna tvrđava sv. Nikole koja stoji na ulazu u Šibenski zaljev i štiti ga od osvajača. Izgrađena na malom otočiću, ova tvrđava nedavno je potpuno obnovljena i sada je možete posjetiti i uživati u njoj kada god poželite.
  • Tvrđava sv. Mihovila: Najstarija šibenska tvrđava nadgleda grad s uzvisine, a danas je pretvorena u jedinstvenu lokaciju za održavanje koncerata i drugih kulturnih događanja. Dobijete li priliku prisustvovati nečem takvom, jednostavno morate otići, a zalazak sunca s ove lokacije će vas oduševiti.
  • Tvrđava sv. Ivana: simbol jedinstva Šibenčana. Uoči osmanske okupacije grada sredinom 17. stoljeća, Šibenčani su velikim naporima i vlastitim sredstvima podigli ovu tvrđavu za manje od dva mjeseca! U novije doba tvrđava je postala poznata kao jedna od lokacija na kojoj se snimala serija Game of Thrones.
  • Tvrđava Barone: Podignuta u istu svrhu kao i Tvrđava sv. Ivana, Tvrđava Barone danas je fantastičan interaktivni muzej u kojem možete naučiti sve o ovom burnom razdoblju grada. Tu je i gastro-kulturni centar posvećen očuvanju autohtone dalmatinske kuhinje. Zbog svega toga, zaista se isplati posjetiti ovo mjesto.

No ovo su tek neke od znamenitosti u Šibeniku koje morate posjetiti. Svakako ne zaboravite ni na četiri bunara, prekrasnu šetnicu kroz kanal sv. Ante, gradsku vijećnicu, samostan sv. Lovre i njegov vrt i još mnogo toga.

Ako odaberete Šibenik kao odredište za svoj ljetni odmor, svaki dan ćete otkriti nešto novo.


Ekonomija Šibenika

Kao što smo već rekli, turizam posljednjih godina igra veliku ulogu u šibenskom gospodarstvu, no to nipošto nije jedini izvor prihoda koje grad ostvaruje. Šibenik je poznat i kao grad metalurgije, a posebice je razvijena prerada aluminija.

Uz to, industrijska zona Podi jedna je od najboljih u Hrvatskoj i prepoznata na međunarodnoj razini, a novootvoreni Centar za nove tehnologije i poduzetništvo trebao bi igrati veliku ulogu u gospodarskoj aktivnosti grada u budućnosti.

Treba svakako reći da turizam postaje sve jači i u šibenskom zaleđu zahvaljujući prvenstveno Nacionalnom parku Krka, ali i mjesta poput Drniša i Skradina također jako napreduju u tom pogledu.

skradin


Šibenski kvartovi

Šibenik broji ni manje ni više nego 16 gradskih četvrti. Jadrija, primjerice ima fantastičnu plažu, a Zablaće je odmah do poznatog hotelskog naselja Solaris. Ražine su dio grada idealan za shopping, Vidici su najgušće naseljeni kvart u gradu, Mandalina također ima predivnu uvalu, a tu su još i ostala naselja, svako sa svojim posebnostima.

No, kada se povede razgovor o dijelovima Šibenika, svakome u Hrvatskoj na pameti je samo jedan.


Baldekin

Baldekin je najveći kvart u Šibeniku, a mnogi će reći i da je "najšibenskiji". Ovaj dio grada prepun je života i događanja pa vam ovdje nikad neće biti dosadno.

Međutim, ono što ovaj dio grada izdvaja od ostalih je činjenica da je odavde potekao veliki Dražen Petrović, NBA zvijezda i legendarni kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije koji je tragično preminuo u prometnoj nesreći na vrhuncu karijere. Danas je kraj košarkaškog igrališta na Baldekinu njegov spomenik.

Ako tražite stan u Šibeniku s pogledom na grad i more, u ovom dijelu Šibenika možete naći upravo to, s pregršt svjetla i pristojnom kvadraturom. Svakako se isplati pogledati!


Noćni život Šibenika

Turizam i noćni život idu ruku pod ruku i ako tražite mjesto za dobar večernji izlazak pred vama je u Šibeniku pregršt mogućnosti. Za one koji se samo žele opustiti uz piće i ne namjeravaju posjetiti klubove, Riva je idealno rješenje. Ugodne ljetne noći i pristupačne cijene u ovdašnjim kafićima uz možda pokoju kuglu sladoled napunit će vaše baterije vrlo brzo.

Ako ipak želite upoznati šibensku klupsku scenu, Azimut je mjesto na kojem morate početi. Ovaj klub nalazi se blizu katedrale, a u njemu su redovito na rasporedu rock koncerti i pomalo alternativna glazba. Ako je to vaš "đir", svaki dolazak ovamo će vas oduševiti.

Aurora je malo izvan Šibenika, u Primoštenu, i jedan od najpoznatijih noćnih klubova u Hrvatskoj. Ovo mjesto redovito posjećuju najbolji svjetski DJ-i tako da je zabava uvijek zagarantirana.

Vodice su također odlična destinacija za noćni provod. Hacienda, Exit i Makina su sve vrlo popularni klubovi tako da imate odličan izbor odlučite li se za put u Vodice, a i glazba zna biti vrlo raznolika.

nocni zivot sibenika


Sport u Šibeniku

Šibenik je vjerojatno najpoznatiji po košarci, Draženu Petroviću i legendarnoj ekipi Šibenke koja je čak uspjela osvojiti i naslov prvaka Jugoslavije 1983. Tu je i nogometni klub Šibenik, finalist hrvatskog kupa iz 2010. godine, koji također ima dugu i bogatu povijest, a gradska sportska infrastruktura uključuje odlične bazene na Crnici koji su dom vaterpolskom klubu Solaris koji je imao uspjeha i na europskoj razini nastupivši u finalu LEN kupa 2007. godine.

kosarka u sibeniku


Klima u Šibeniku

Kao što smo već rekli, Šibenik je grad mediteranske klime i vrlo toplih ljeta. Međutim, ljeti također redovito puše maestral, što ublažava vrućine, a treba reći i da ovo područje, posebice obala Šibensko-kninske županije, ima velike količine sunca svake godine.

Zime su blage, a temperature vrlo rijetko padaju ispod 0°C.

Posljednji članci