Zadarske znamenitosti koje morate posjetiti

Šime Unić
Zadarske znamenitosti koje morate posjetiti

Zadar je jedan od onih gradova koji će nedvojbeno zauzeti posebno mjesto u Vašem sjećanju. Uz njega će Vas vezati samo mir, relaksacija, mirisi Mediterana i nezaboravni zalasci sunca. 

Bilo da volite živopisnu gradsku jezgru ili, pak, želite iskusiti što širu zadarsku panoramu, pronađite svoj dom iz snova među brojnim ponudama na svim ovim područjima i osigurajte si dugotrajni užitak u ovom prekrasnom gradu!


Pozdrav Suncu

Među najprepoznatljivijim značajkama Zadra zasigurno je Pozdrav Suncu – znamenitost koja se smjestila na najzapadnijoj točki zadarskog poluotoka. Interakcija fotonaponskih ploča s prirodom ostvaruje slikovit prizor nezaboravnog ugođaja!

Nakon uživanja u jednom od najljepših zalazaka sunca, spektakl staklenih provodnih ploča tek počinje. Njihovim paljenjem svjedočit ćete nevjerojatnom pozdravu prirodi, točnije, suncu.

U kombinaciji sa šumom valova koji proizvode svojevrsni zov prirode udarajući u Morske orgulje, Vaš će boravak u Zadru prijeći na jednu potpuno novu razinu! Opustite se i sjedinite s pogledom na zadarski kanal i arhipelag.

pozdrav suncu


Morske orgulje

Osim vizualnog doživljaja Pozdrava Suncu, arhitekt Nikola Bašić za Vas je osmislio i nezaboravan provod Vašem sluhu! Spuštajući se prema moru, nekoliko redova stepenica protežu se 70-ak metara duž zadarske rive, a čine ih 35 cijevi.

Zbog različite duljine, nagiba i promjera, ove cijevi na kojima se nalaze zviždaljke (tzv. labiumi) pretvaraju morem potisnut zrak u simfoniju.

Ovaj nezaboravan spoj arhitekture i glazbe svjedoči utjecaju energije mora te zabavnoj igri plime i oseke. Baziran na matrici klapske pjesme, tonovi i akordi tvore sedam zvukovnih klastera koji su svjetlo dana ugledali 2005. godine, otkada neprestano zadivljuju posjetitelje i umiruju domaće ljude.

morske orgulje


Katedrala svete Stošije

S karakterističnim romaničkim portalima, zadarska je katedrala najveća u Dalmaciji. Građena je u više navrata – početak gradnje bilježi se već u 4. st., dok je svoj konačni oblik dobila tek u 13. st.

Svoje ime duguje zadarskom biskupu Donatu koji je crkvu nazvao prema srijemskoj mučenici Anastaziji (Stošiji).

Na dnu Katedrale uzdiže se visoko njezin prepoznatljivi zvonik, dobro znan svakome tko je ikada bio u Zadru. Građen također u više navrata, a konačno dovršen krajem 19. st., sa zvonika svete Stošije pruža se prekrasan pogled na cijeli Zadar, zadarski kanal i čitav arhipelag, dokle god Vam pogled seže.

katedrala svete stosije


Forum

Trg ili forum, kako su ga nazivali Rimljani, bio je središte događanja i okupljanja u svoje zlatno doba. Tu su se nalazile trgovine i raznorazne obrtne radnje, od kojih danas možemo vidjeti samo pokoji kamen koji i dalje ustrajno priča svoju priču, zamišljajući tadašnji život i običaje.

Osim svakodnevnog života, na Forumu postoje i religijski ostaci, poput oltara pred kojeg su se donosile žrtve.

Na njegovom području se kasnije gradi prepoznatljiva crkva svetog Donata koja danas, stvarajući neodvojivu cjelinu s Forumom, mami posjetitelje i predstavlja glavno mjesto za špicu i jutarnju kavu!


Crkva svetog Donata

Rani srednji vijek ostavio je traga diljem Hrvatske pa tako i u Zadru. Ponajviše je još uvijek vidljiv na crkvi svetog Donata, prepoznatljivog figuri Zadra izgrađenoj u 9. st. Karakteristična po svom okruglom obliku i činjenici da čvrsto stoji bez temelja usprkos turbulentnoj povijesti, danas se Sv. Donat najčešće koristi radi izobilja akustike.

U njemu se organiziraju koncerti klasične glazbe kojima se vrtlog umirujuće atmosfere provlači među slušateljima. Ime je, iz crkve svetog Trojstva, u 15. st. promijenila u crkvu svetog Donata, zadarskog nadbiskupa koji ju je dao izgraditi.

crkva svetog donata


Zadarski barkajoli

Da biste u potpunosti doživjeli grad kakav Zadar zaista jest, morate se provozati u barci zadarskih barkajola. Oni služe gradu već više od 800 godina, izmjenjujući generacije i generacije, a vožnja od 10-ak metara koštat će Vas sitnih 5 kn.

Veslajući po bonaci ili po orkanskoj buri, skratit će Vam dragocjeno vrijeme dolaska na poluotok, čime ćete imati još više prostora za uživanje u ovom prekrasnom gradu!


Obiđite ove i još mnoge druge zadarske znamenitosti koje ga čine gradom kakav je danas. Nedvojbeno je da ćete se, ako već niste, zaljubiti u ovaj grad, zbog čega Vam Terra Dalmatica omogućuje da svoj novi dom pronađete upravo pod prekrasnim, zvjezdanim zadarskim nebom!

Posljednji članci