Kuća na otoku - priuštite si odmor iz snova!

Šime Unić
Kuća na otoku - priuštite si odmor iz snova!

Ako tražite svoj komadić raja u kojem ćete moći neometano uživati, hrvatska obala je pravo mjesto za početak takve potrage.  Veliki i mali otoci, čarobne uvale, poluotoci… zahvaljujući svojoj razvedenosti, na obali ćete naći pregršt idealnih mjesta s kućama i kućicama kao stvorenima za savršen odmor. 

Ovo je zaista ono najbolje što Mediteran može ponuditi, ali to pred vas postavlja i jedan izazov - kako odabrati pravo mjesto za vikendicu ili čak život na otoku?  Srećom, mi smo uz vas i uputit ćemo vas u sve što trebate znati kako biste donijeli pravu odluku. Krenimo! 


Život na otoku

Hrvatski otoci nude mnoge prednosti kada je život na njima u pitanju. Prije svega, možete birati između čitavog niza pitoresknih mjesta u kojima ćete se smjestiti, a ona obiluju predivnim starim kamenim kućama i imaju poseban šarm.

Ovakva mjesta nude i mir i spokoj koje u velikim gradovima nikako ne možete kupiti, a i ljudi u ovim malim zajednicama su iznimno srdačni i uvijek spremni pomoći jedni drugima. Dakle, imat ćete savršene susjede.

Treba uzeti u obzir da su neki otoci (Hvar i Vis su odlični primjeri) naseljeni još od doba antike, pa njihovi stanovnici mogu uživati i u nevjerojatnoj kulturnoj baštini, da ne spominjemo fantastičnu domaću hranu od koje mnogima rastu zazubice.

Zivot na otoku


Koji hrvatski otok odabrati za život?

E, ovo je dobro pitanje jer je zahvaljujući razvedenosti hrvatske obale pred vama ogroman broj mogućnosti.   Kako biste lakše odlučili, potrebno je prvenstveno biti iskren prema sebi po pitanju svojih želja - jeste li spremni, primjerice, žrtvovati bolju prometnu povezanost za netaknutu prirodu?   Želite li živjeti u gradu koji je turistički hit i nudi puno sadržaja ili na otoku koji nije toliko razvikan? 

Preporučamo da pročitate naš članak pod naslovom “Vikendice na moru - da ili ne?” za više informacija o tome kako pristupiti ovoj temi.  Također, preporučljivo je i dobro istražiti otok za koji ste najviše zainteresirani kako biste točno znali što možete očekivati i ispunjava li uopće taj otok vaše najvažnije želje.  Ipak, neke konkretnije savjete vam možete dati. 


Kuća na većem ili manjem otoku?

Hrvatski otoci vrlo su raznoliki, ali ipak postoji jasna razlika između većih i manjih po pitanju infrastrukture i prometne povezanosti. Ovisno o tome što tražite, tu razliku treba imati na umu.

Veliki otoci u pravilu su puno bolje povezani s kopnom i nude puno više trgovina, bolje medicinske ustanove i škole. Ako vas zanima kuća na moru u kojoj ćete živjeti najveći dio godine, takvi otoci su najbolje rješenje. Brač, posebice grad Supetar na njemu, Hvar i Ugljan će vam najbolje demonstrirati ovo.

Ipak, ako vam je cilj kuća za odmor uz more ili kuća na osami, trebali biste svoju potragu usredotočiti na manje otoke. Manje stanovnika znači više mjesta i više prilika za pronaći savršeno mjesto, posebice ako tražite neku staru kamenu kuću na otoku koja je na prodaju.

Kuca na vecem ili manjem otoku?


Otoci bez automobila za pravu oazu mira

Ako želite uživati u miru i tišini, otoci bez automobila mogli bi vam donijeti sve to i mnogo više. Ova mala mjesta idealna su za uživanje u prirodi i punjenje baterija, prave oaze u kojima se možete odmoriti od modernog života.  

I, što je najbolje, ima ih po cijelom Jadranu.  Unije, primjerice, se nalazi kod Lošinja, Silba pripada zadarskom arhipelagu, Prvić šibenskom, a Koločep i Lopud su dio Elafita, skupine otoka u blizini Dubrovnika. 


Kupujete kuću na otoku? Pogledajte naš izbor najboljih kuća!

Ako sanjate o kući na moru i pogledu na plažu, imamo nekoliko odličnih prijedloga koje biste svakako trebali razmotriti.

Ovo su neke od najatraktivnijih kuća na hrvatskoj obali koje su trenutno dostupne na tržištu:


Nova vila na tržištu, idealna za dvije obitelji

Zlarin je jedan od otoka bez automobila o kojima smo maloprije pričali, a ova predivna nova vila na tržištu idealna za uživanje u svemu što ovaj prekrasni otok nudi.

Lokacija je nevjerojatna jer kuća je na uzvisini i svega nekoliko metara od mora u isto vrijeme. Zbog toga ćete moći uživati u spektakularnom pogledu s natkrivene terase. 

Kuća ima četiri sobe i dvije kupaonice raspoređene u dvije etaže, a predivna kuhinja okružena je staklenim površinama. Uživajte! 

Nova vila na tržištu - Zlarin


Žirje, kuća prvi red uz more

Ova kuća na Žirju nalazi se u predivnoj uvali tik uz more, a njezina ogromna terasa može se iskoristiti na mnoštvo načina.

U prizemlju su kuhinja i blagovaonica koje su spojene u jedan prostor, a kuća ima i četiri spavaće sobe i kupaonice raspoređene kroz suteren, prizemlje i prvi kat. Uza sve to, u blizini je mnoštvo plaža, lokacija je okružena borovom šumom, a tu su čak i odlična mjesta za ronjenje. Pravi morski raj!

A kao šlag na tortu, u blizini je i veličanstveni Nacionalni park Kornati. 

Zirje, kuca prvi red uz more


Vrhunski adaptirana kamena kuća

Ako želite odmarati u miru i tišini, teško ćete naći bolje mjesto od otoka Prvića, a u naselju Prvić Luka nalazi se predivno adaptirana kamena kuća, tek koji metar od mora.

Ova ljepotica nudi potpuno uživanje u svemu što čini starinske kuće u Dalmaciji tako posebnim, a na raspolaganju su vam cijela četiri kata.

Ne samo to, u prizemlju se nalazi prava konoba, a na četvrtom katu su predivni mali balkoni s kojih možete uživati u pogledu. Idealno! 

Prvic, vrhunski adaptirana kamena kuca


Kamena kuća na otoku Zlarinu

Vraćamo se na Zlarin, ovaj put da bismo upoznali nedavno renoviranu kamenu kuću s dva apartmana, prekrasnim vrtom i vlastitom spa zonom!

Iako je u središtu mjesta, od kuće se do mora dolazi za minutu-dvije hoda, a u njoj su po četiri kuće i kupaonice.

Dodatna prednost je činjenica da s ovom kućom dobivate i razvijeni posao iznajmljivanja s vjernim mušterijama koji redovito dolaze na odmor, tako da se vaša investicija može odmah početi isplaćivati. 

Kamena kuca na otoku Zlarinu


Prvić Šepurine - lijepa kamena kuća s terasom i pomoćnim objektom

Vraćamo se i na Prvić, ovaj put u mjesto Prvić Šepurine u kojem je smještena ova omanja ljepotica s terasom i pomoćnim objektom.

Na raspolaganju su vam dvije spavaće sobe, od kojih je jedna u potkrovlju uz balkon s nevjerojatnim pogledom. Tu su i tri kupaonice i mali vrt, a uz potkrovlje kuća ima i kat i prizemlje.

Ovo je fantastičan primjer tradicionalne dalmatinske gradnje i kupnjom ove kuće dobivate čarobno mjesto za život. Ne propustite! 

Prvic Sepurine - lijepa kamena kuca s terasom i pomocnim objektom

Posljednji članci