Vikendica na moru – da ili ne?

Šime Unić
Vikendica na moru – da ili ne?

Ako je nemate, sigurno ste barem jednom u životu pomislili kako bi bilo lijepo imati vikendicu na moru.

No, kupnja takve nekretnine nije nešto što bi se trebalo napraviti brzopleto – postoji pregršt faktora koji mogu utjecati na vašu konačnu odluku.

Kako bismo vam olakšali cijeli proces, u nastavku ovog teksta donosimo vam nekoliko vrijednih savjeta koji će vam pomoći pronaći točno onakvu kućicu o kakvoj ste oduvijek sanjali.


Gdje kupiti vikendicu na moru?

Prvo i osnovno, morate se odlučiti na kojem dijelu hrvatske obale želite imati vikendicu.

I Istra i Dalmacija, primjerice, imaju pregršt kuća na moru na prodaju, stoga će lokacija velikim dijelom biti temeljena na budžetu kojim raspolažete.

Na mjestima poput Dubrovnika, Hvara ili Bola na Braču svakako možete očekivati veće cijene u prosjeku, dok neke druge, manje popularne lokacije (npr. dijelovi Kvarnera) imaju puno povoljnije ponude.

Tu su i vikendice koje su na prodaju, a nalaze se prvi red do mora, što znači da će njihova cijena također biti nešto veća u usporedbi s vikendicama koje su više u unutrašnjosti svog naselja.

Postoji i mogućnost kupnje nekretnine na moru kojoj je potrebna renovacija. To znači da ćete uz dodatan novac morati uložiti i vrijeme prije nego sve bude spremno za duži boravak, ali na taj način ćete moći kuću dobiti po vrlo povoljnoj cijeni.

Stara kuca za renovaciju


Prednosti i nedostaci kupnje vikendice

Nema sumnje da su vikendice na moru nešto što može obogatiti vašu svakodnevicu, pogotovo u ljetnim danima. Tamo se možete povući u potrazi za svojim mirom, daleko od stresnog života u velikim gradovima.

Gradići i sela hrvatske obale prepuni su mediteranskog šarma i u njima se zaista može uživati u opuštenoj atmosferi dok vas okružuju stare kamene kuće.

Da ne govorimo da su plaže uvijek u blizini.

No treba biti realan i reći da vikendice imaju i svojih mana: ovo nisu kuće u kojima ćete neprekidno boraviti, ali će svejedno sa sobom donijeti određene dodatne troškove održavanja koje treba podmiriti.

Moguće je i da ćete se odlučiti za uređenje vikendice odmah nakon kupnje, što također znači dodatna ulaganja.

Ipak, uređenje vikendice može biti obavljeno s ciljem prilagođavanja objekta za iznajmljivanje, što može biti vrlo koristan i lako dostupan izvor prihoda. Na taj način vikendica može raditi za vas i dok niste tu.


5 savjeta za kupnju kuće na moru

Kao što smo već rekli, puno je faktora koji mogu utjecati na vašu kupnju kuće na moru. Stoga evo nekoliko savjeta kako izbjeći većinu problema koji se tu mogu pojaviti:


Uvijek inzistirajte na sređenoj dokumentaciji

Stvari poput urednog vlasništva ili važeće uporabne dozvole neophodne su kako biste mogli u uživati u svojoj nekretnini jednom kada se prodaja zaključi.

Obvezno provjerite je li nekretnina za koju ste zainteresirani u zemljišnim knjigama uopće zavedena kao kuća, u suprotnom ćete morati obaviti prenamjenu.


Razmislite o angažiranju agenta

Svi naši agenti za nekretnine su iskusni profesionalci koji vam mogu pomoći vrijednim savjetima kada kupujete vikendicu na moru.

Ne samo da će vam pokazati nekretninu i istaknuti stvari koje biste lako previdjeli, već će se i umjesto vas pozabaviti papirologijom.

Količina vremena koje tako možete uštedjeti mnogima je i više nego vrijedna agentove provizije.


Definirajte namjenu vikendice

Što želite od svoje vikendice? Je li to nekretnina koju ćete iznajmljivati?

U tom slučaju želite odabrati lokaciju blizu ili u turističkim središtima kako biste imali što veću potražnju.

Hoće li u njoj često boraviti puno ljudi?

Obratite pažnju na broj prostorija.

Želite li se tu povući nakon odlaska u mirovinu?

Pobrinite se da su trgovine, ambulante i slične javne ustanove dovoljno blizu.

Vikendica na moru


Očekujte dodatna ulaganja

Dobar dio vikendica i kuća na moru koje čeka prodaja zahtijeva zahtijevat će popravke ili čak kompletnu renovaciju jer se uglavnom radi o starim (kamenim) kućama u koje se dugo nije ulagalo.

Imajte to na umu kada pregovarate o cijeni.


Postoji li mogućnost nadogradnje?

Ako imate u planu kupiti vikendicu koju ćete renovirati, svakako je dobro provjeriti postoji li mogućnost nadogradnje takve kuće.

Dodatna prostorija može potpuno promijeniti doživljaj u objektu, a dobro će doći i ako planirate proširiti obitelj.


Pogledajte naš izbor vikendica na moru

Vrijeme je da sada pogledamo vikendice na moru koje su u ovom trenutku na prodaju, a koje će sigurno privući vašu pažnju iz niza razloga. Bilo da tražite nešto za cijelu obitelj, apartmane ili kuću s bazenom, sljedećih nekoliko primjera ponudit će vam odlična rješenja.


Lijepa obiteljska kuća u Rogoznici

Rogoznica je predivno mjesto za ljetni odmor koje se može pohvaliti odličnom prometnom povezanošću.

Ne samo da do njega vodi jadranska magistrala koja će vam pokazati neke zaista predivne prizore na našoj obali, već je i splitska zračna luka prilično blizu.

Do ove obiteljske kuće stoga možete doći vrlo lako, bez obzira odakle i kako putujete, a ako kažemo da se nalazi svega 100 metara od mora i plaže i da dolazi s terasom na prvom katu, odmah ćete shvatit da se radi o sjajnoj prilici.

Obiteljska kuca u Rogoznici na prodaju


Tisno, kuća s pogledom na more

Tisno je prekrasno malo mjesto nadomak Murtera, tek nekoliko kilometara od gradova kao što su Vodice i Šibenik.

Stoga ovdje možete uživati u svim čarima malog dalmatinskog mjesta dok ste u isto vrijeme dobro povezani sa većim središtima, a od prekrasnog Murtera dijeli vas tek pokretni most.

Ova prizemna kuća upravo je ono na što pomislite kada netko spomene ljetni odmor jer ima dvije natkrivene terase, a jedna od njih zauzima 68 m2 i ima fantastičan pogled na more.

Tisno - kuca s pogledom na more


Lijepa samostojeća kuća udaljena 200 m od mora

Ova lijepa nekretnina nalazi se u blizini Tribunja, nadomak Vodica. Dakle, radi se o kraju u kojem je turizam prilično razvijen.

No, s obzirom da ste ipak izvan centra mjesta, imat ćete potpuni mir i nesmetan pristup plaži koja je udaljena otprilike dvije minute hoda.

Dodatna prednost je blizina šibenskog arhipelaga i Nacionalnog parka Kornati koji je savršena destinacija za cjelodnevni izlet.

Uza sve to, elementi tradicionalne dalmatinske arhitekture kući daju dodatni šarm.

Tribunj - kuca 200m od mora


Žaborić – prodaje se mala vila s bazenom u okolici Šibenika drugi red do mora

Žaborić je prekrasno malo mjesto tek nekoliko kilometara južno od Šibenika u kojem se posljednjih godina grade fantastične vikendice.

Jedna od njih je i ova predivna vila s bazenom koja čak dolazi i s vezom za brod, a tu je i uređeni vrt u kojem možete uživati.

Ako vam se ne kupa u bazenu, do plaže se dolazi za nekoliko minuta hoda, a cijelo mjesto je vrlo mirno i idealno za opuštajući ljetni odmor.

Uz to, do splitske zračne luke automobilom se dolazi za pola sata.

Zaboric - vila s bazenom na prodaju


Murter – apartmanska kuća sa savršenim pogledom na more

Murter je od davnina poznat kao predivno odredište, a danas na njemu uživaju mnogobrojni turisti svake godine.

Blizina Šibenika dodatna je pogodnost, ali glavna prednost ove kuće njezin je nevjerojatan pogled na Kornate budući da se nekretnina nalazi na brežuljku i okružena je zelenilom.

Treba naglasiti i da je ovo vrlo miran dio Murtera, te da je u blizini pješčana plaža Slanica.

Idealna kombinacija za uživanje u ljetu.

Murter - kuca s pogledom na more na prodaju

Posljednji članci