Najbolje staze za šetnju i planinarenje u Hrvatskoj

Šime Unić
Najbolje staze za šetnju i planinarenje u Hrvatskoj

Kada bi vam netko spomenuo odmor u Hrvatskoj, najvjerojatnije biste odmah zamislili ljeto, nekakvu prekrasnu plažu, sunčani otok i šarmantne gradiće i sela na obali.

Međutim, moglo bi vas iznenaditi da Hrvatska također ima i mnogo sjajnih staza za planinarenje i šetnju. Bez obzira jeste li iskusni planinar ili potpuni početnik, lako ćete pronaći stazu koja vam odgovara.

Vjerovali ili ne, u Hrvatskoj je više od 1100 službenih planinarskih staza i svaka od njih dovodi vas u kontakt s nedirnutom prirodom i nagrađuje nevjerojatnim pogledima. Ipak, neka mjesta se moraju istaknuti ako vas zanima planinarenje u Hrvatskoj, stoga nam dozvolite da vas uputimo na lokacije koje, ako već niste, jednostavno morate istražiti. Bit će to jedna predivna avantura!


Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera svake godine posjećuju tisuće i tisuće turista koji za to svakako imaju vrlo dobre razloge. Jednostavno, jezera i priroda ovdje nisu ništa drugo nego veličanstveni!

Planinarenje na Plitvičkim Jezerima

No, ono što čini ovo mjesto jednim od najboljih mjesta za planinarenje u Hrvatskoj jest činjenica da svatko može pronaći nešto za sebe. Glavna planinarska staza vodi vas oko najvećih jezera, pokazuje vam ono najbolje što park može ponuditi i prikladna je za praktički sve uzraste i sve posjetitelje. Uz to, staza vas vodi pokraj odličnog mjesta za kupanje gdje možete potražiti osvježenje! Samo dođite do ulaza broj 1 i pratite stazu.

Ovaj nacionalni park ima i zahtjevnijih staza ako ste iskusniji penjač u potrazi za većim izazovom, ali bez obzira za koji put se odlučili, s Plitvičkim jezerima jednostavno ne možete pogriješiti. Jedno od najljepših planinarenja koje ćete ikad iskusiti.


Stonske zidine

Gradić Ston može se pohvaliti nevjerojatno dugim zidinama - više od pet kilometara vam je na raspolaganju za ugodnu šetnju. Stoga je dolazak ovamo odličan način za kombiniranje nevjerojatne povijesti ovog dijela Hrvatske s aktivnostima na otvorenom. Uz to, prekrasni Dubrovnik je prilično blizu.

Stonske zidine su jedne od najdužih gradskih zidina na svijetu, a sigurno će vas zanimati i podatak da su korištene u za snimanje serije Game of Thrones. Za pristup zidinama bit će potrebno platiti ulaznicu, ali ona košta košta nekih 30 kuna i definitivno vrijedi tih novaca.

Jednom kada se popnete na same zidine, pred vama će se otvoriti nevjerojatan pogled na Jadransko more i poluotok Pelješac koji će se protezati u daljinu. I zaista nije potrebno imati ikakvo iskustvo u planinarenju za ovu šetnju, iako se preporučuje da nosite prikladnu obuću tijekom posjeta zidinama (izbjegavajte sandale i slične stvari).

Stonske zidine


Dubrovačke zidine

Najpoznatije zidine ne samo u Hrvatskoj nego vjerojatno i mnogo šire - Dubrovačke zidine. Mnoštvo turista posjećuje ih svake godine, i zaista bi bila šteta ako biste propustili šetnju ovim simbolom Dubrovnika tijekom vašeg posjeta gradu. Riječ je o zaista jedinstvenom iskustvu.

Prilično je nevjerojatno gledati fascinantni stari grad s visine i proučavati njegove kamene ulice i kuće, dok se s druge strane pred vama širi Jadran dokle god vam pogled seže. Na zidinama su čak i vrhunski restorani u kojima možete uživati u hrani, pa ako tražite mjesto za nezaboravan obrok, od ovoga stvarno teško da postoji bolje. Nije loše za potražiti nekretnine u Hrvatskoj, zar ne?

Dubrovačke zidine

A ako vam se čini da ste Dubrovnik već gledali u nekom svjetski poznatom spektaklu, u pravu ste - Dubrovnik je igrao zapaženu ulogu u seriji Igra prijestolja gdje je “glumio” Kraljev grudobran, ni manje ni više nego glavni grad Sedam kraljevina!


Plješivica

Sada se moramo na trenutak uozbiljiti. Ako tražite sjajnu planinarsku stazu u Hrvatskoj koja je ujedno i veliki izazov, jednostavno morate doći na Plješivicu. Za ovaj pothvat bit će potrebno zbilja dobro se pripremiti, a dobra obuća i planinarski štapovi jedni su od osnovnih preduvjeta.

Visinski raspon koji ćete prijeći ovom stazom dugom nekih 12 kilometara iznosi preko 1000 metara i jedan je od razloga zbog čega je ovaj uspon toliko izazovan.
Međutim, pogled s vrha je jednostavno spektakularan, a pošto je Plješivica u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, moći ćete vidjeti dvije države kako se protežu pred vama. Predivno i jedinstveno cvijeće i pregršt zelenila također su dio uspona, a neka od mjesta koja ugledate putem jednostavno će vas očarati ljepotom.


Zavižan

Veličanstveni Velebit je najveća planina u Hrvatskoj koja praktički dijeli zemlju u dva dijela, a najbolji način za iskusiti sve što vam to mjesto može ponuditi jest posjet Zavižanu i istraživanje područja oko njega. Ljepotu koju ćete s tog mjesta vidjeti teško je riječima opisati.

Istina, na Zavižanu nema mnogo planinarski staza, ali one koje su tu su vrhunske kvalitete. S vrha ćete imati nevjerojatan pogled na otoke, uživat ćete u netaknutoj prirodi, spavati u udobnoj kolibi na preko 1500 metara nadmorske visine... sve što bi svaki zaljubljenik u planinarenje mogao poželjeti!
Imajte na umu da ovo nije uspon za početnike.

Zavižan može biti prilično veliki izazov, a za razliku od zima u Dalmaciji, vrijeme ovdje tijekom najhladnijeg doba godine je iznimno nepovoljno. Zapravo, nije rijetkost da se snijeg održi sve do svibnja. Stoga je uspon najbolje planirati u ljetnim mjesecima kada vam on može donijeti i ugodno osvježenje.
Pripremite se i dobro organizirajte svoj put i Zavižan će vas za to bogato nagraditi.

Zavižan Velebit


Opće informacije o planinarenju u Hrvatskoj

Ako namjeravate provesti u planinama više od jednog dana, planinarski domovi pružit će vam povoljan i udoban smještaj. Ne samo da ćete tako u planinama imati krov nad glavom već i od ljudi koji te domove vode možete saznati mnoštvo zanimljivih priča i korisnih informacija.

A ako se ikad nađete u nevolji, kontaktirajte Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Radi se o vrhunski obučenim i opremljenim spasiocima na koje uvijek možete računati. Pozvati ih možete putem broja 112, ali mnogi planinarski domovi imaju izravnu vezu s njima pa se uvijek njima možete obratiti za pomoć. Za sada se ovakve intervencije još uvijek ne naplaćuju.

Posljednji članci