Stambena nekretnina ili poslovni prostor - treba li vam prenamjena?

Šime Unić
Stambena nekretnina ili poslovni prostor - treba li vam prenamjena?

Pronalaženje odgovarajućeg poslovnog prostora za vašu tvrtku može biti prilično zahtjevno jer je ponuda na tržištu često nije previše široka. Mnogi poduzetnici se stoga okreću stambenim prostorima koje mogu naknadno prilagoditi u poslovne i pobrinuti se da odgovara svim njihovim potrebama.

Naravno, sve ovisi o djelatnosti kojom se bavite, ali uredi arhitekata, odvjetnika, dizajnera i sličnih zanimanja koja ne zahtijevaju teške i bučne strojeve lako se mogu smjestiti i u stambenoj nekretnini. Zapravo, ako svoj posao možete obavljati putem osobnog računala i(li) pametnog telefona, ured možete smjestiti više-manje u bilo koju stambenu nekretninu. Evo kako.


Je li prenamjena uopće potrebna?

Svaka djelatnost ima svoje minimalne zahtjeve za prostorije u kojima se ona odvija. To je definirano u Pravilniku o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica. Uz to, upute postoje i u Zakonu o trgovini.

Dakle, moguće je da nikakve zahvate uopće neće biti potrebno izvoditi.

Međutim, ako vaša djelatnost iziskuje određene intervencije u stambenom prostoru koji ste kupili, vaš prvi potez bit će pronalaženje geodeta. Nakon toga, bit će potrebno započeti postupak prenamjene prostora, a za nju će vam biti potrebna dozvola županijskog ureda za izdavanje građevinskih dozvola koja će potvrditi da je takva prenamjena na temelju važećeg prostornog plana moguća.


Dokumentacija

Uz spomenutu dozvolu, bit će potrebno osigurati i još nekoliko dokumenata kako bi se postupak prenamjene mogao okončati, no i to će ovisiti o djelatnosti kojom se u tom prostoru namjeravate baviti. Ovisno o tome, moguće je da će vam biti potrebne nova lokacijska i građevinska dozvola, novi elaborat, čak i uporabna dozvola.

Nastalu promjenu bit će također potrebno evidentirati u katastru koji zatim automatski šalje obavijest zemljišnim knjigama koje će tu promjenu također zabilježiti.

Treba svakako reći da se kupnja određene stambene nekretnine može uvjetovati njenom prenamjenom u poslovni prostor. Dakle, kupac može zatražiti da se prenamjena izvrši prije plaćanja, a ta se klauzula zatim stavlja u kupoprodajni ugovor. Naravno, u suprotnom kupac može izvršiti prenamjenu tek nakon što preuzme nekretninu.

dokumentacija za prenamjenu stambene nekretnine ili poslovnog prostora


Kako najlakše prodati poslovni prostor?

Prvi dio članka pokrio je pitanje poslovnog prostora i njegove prenamjene iz perspektive kupca, no što ako ste vlasnik takvog prostora koji ne koristite i od kojeg želite ostvariti neku vrstu prihoda?

Ovdje treba najprije istaknuti činjenicu da se poslovni prostori za najam sve više traže tijekom posljednjih nekoliko godina, prvenstveno u Zagrebu, a onda i u ostatku Hrvatske. Stoga iznajmljivanje vaše nekretnine može biti odličan poslovni potez koji bi vam mogao osigurati stabilne prihode na srednji ili čak i dugi rok. Naravno, ista pravila koja smo spominjali u prvom dijelu teksta vrijede i ako želite prenamijeniti stambeni prostor u poslovni.

Ono što je najvažnije za napomenuti ovdje je činjenica da dojam igra ogromnu ulogu u tome koliko ćete brzo privući potencijalnog kupca ili stranku zainteresiranu za najam. Stoga se pobrinite da u oglas stavite visokokvalitetne slike koje će naglasiti prednosti prostora koji nudite.

Bilo koji ozbiljni poduzetnik koji pokaže interes za vašim poslovnim prostorom željet će se osobno uvjeriti u njegovu kvalitetu prije nego sklopi bilo kakav dogovor. Stoga se pobrinite da je prostor savršeno čist, a dobar trik je i korištenje osvježivača zraka kako bi prostor i mirisao bolje. Gost će se odmah bolje osjećati u takvom okruženju, ali pazite da s mirisom ne pretjerate.

Prirodna svjetlost koja ulazi u prostor također je vrlo važna, pa se pobrinite da je su rolete na prozorima podignute do vrha. Jednostavno, u prostoru s pregršt svjetla puno je ugodnije raditi i ovakvi detalji mogu ostaviti iznimno pozitivan dojam.

kako najlakse prodati poslovni prostor


Pronađite pravu nekretninu uz pouzdanog partnera

Ako ste u potrazi za odgovarajućim prostorom u Dalmaciji ili želite svoju nekretninu staviti na tržište, Terra Dalmatica je savršeni partner za takav pothvat. Ne samo da ćemo vam pomoći pronaći točno ono što tražite, nego vam naši iskusni agenti mogu pomoći i vrijednim savjetima ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Ne samo to, nego ćete uz njihovu pomoć moći provjeriti svu dokumentaciju koja dolazi uz nekretninu. Po tom pitanju iskustvo naših agenata može biti od neprocjenjive vrijednosti, uštedjeti vam jako puno vremena i olakšati cijeli posao. Lokali, uredi ili čak skladišta lako se mogu pronaći na našim stranicama - vaše je samo da odaberete ili objavite oglas.

Stoga, ne oklijevajte nego nam se obratite s povjerenjem. U dobrim ste rukama!

Posljednji članci