Trogir - grad na UNESCO-voj listi Svjetske baštine

Šime Unić
Trogir - UNESCO svjetska baština

Ako tražite prekrasan grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, grad koji će vas ostaviti bez daha svojom ljepotom, jako teško ćete naći bolje mjesto od Trogira. Cijela povijesna jezgra ovog nevjerojatnog gradića uvrštena je na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, što dovoljno govori o njezinoj ljepoti i vrijednosti.

Međutim, ako vam treba još informacija o tome što Trogir čini tako posebnim i zašto se isplati tražiti nekretnine ovdje, došli ste na pravo mjesto. U idućih nekoliko paragrafa upoznat ćemo vas s najvažnijim činjenicama o ovom gradu kako biste mogli točno znati o kakvoj lokaciji govorimo. Ovo mjesto jednostavno nije moguće ne obožavati!

Trogir jezgra


Povijesna jezgra Trogira

Povijesna jezgra Trogira svoje korijene vuče još iz četvrtog stoljeća prije Krista, a grad su osnovali stari Grci, pa ako se kojim slučajem pitate što vidjeti u Dalmaciji, znajte da s Trogirom jednostavno ne možete pogriješiti. Razlog zbog kojeg je važno napomenuti osnutak grada jest taj što je Trogir u svim svojim naknadnim fazama ostao vjeran originalnom tlocrtu. Stari Rimljani su imali veliku ulogu u tome, a njihovi cardo i decumanus, glavne ulice Trogira u doba Rima, u uporabi su sve do danas.

Ipak, grad je u potpunosti procvao pod vlašću Venecije i u njemu su ostali mnogi neprocjenjivi i potpuno sačuvani primjerci romaničke, renesansne i barokne arhitekture i umjetnosti. Zapravo, po tom pitanju Trogir je jedan od najočuvanijih gradova u cijeloj Europi!

Sve to znači da je ovaj grad “nevjerojatan primjer urbanog kontinuiteta”, kako to lijepo piše na stranicama UNESCO-a, jer služi kao dom ljudima već više, mnogo više od dvije tisuće godina. A činjenica da je svako razdoblje ostavilo traga na ovom gradu znači da se šetnja njegovim kamenim ulicama doima kao da ste ušli ravno u udžbenike povijesti umjetnosti ili arhitekture.


Glavne znamenitosti Trogira

Kada se odlučite otići u razgledavanje, bez sumnje ćete prvo željeti obići najveće znamenitosti. Mnogo građevina u ovom gradu jednostavno oduzima dah, a možete ih naći diljem povijesne jezgre. Stoga je uputno informirati se o svakoj od njih kako biste ih mogli još više cijeniti i usredotočiti se na njihove najvrjednije i najvažnije dijelove.

Evo kratkog popisa najvažnijih trogirskih građevina koje morate vidjeti:

  • Trogirska katedrala: građevina koja se gradila više od 300 godina. Poznata po remek-djelu romaničke umjetnosti poznatom kao Radovanov portal koji stoji na zapadnom ulazu u katedralu, a definitivno se vrijedi popeti i na zvonik katedrale kako biste uživali u fantastičnom pogledu na grad.
  • Palača Ćipiko: ova palača bila je dom poznate i moćne obitelji Ćipiko, a njezini autori su neki od najistaknutijih umjetnika svog vremena poput primjerice Nikole Firentinca. Palača je zapravo spoj dvije zasebne zgrade, a krasi je mnoštvo fascinantnih detalja i razgledavanje ove nevjerojatne građevine zorno će vam dočarati život i prosperitet grada u to vrijeme.
  • Crkva sv. Sebastijana: ova crkva u centru Trogira također je jedan od njegovih simbola, a umjesto zvonika ima toranj na kojem je veliki sat. Uz nju se nalazi gradska loža koja je u prošlosti imala važnu ulogu u funkcioniranju grada, a danas je ova lokacija idealna za uživanje u kavi u obližnjem kafiću dok ste okruženi ovim nevjerojatnim građevinama.
  • Kula Kamerlengo: ono što je nekad bila guvernerova palača u doba Mlečana, danas je nevjerojatna pozornica za razne kulturne događaje. Do nje se nalazi i tvrđava sv. Marka, još jedan impresivni dio gradskih fortifikacija iz doba renesanse.

Kula Kamerlengo

Druge važne znamenitosti uključuju mjesta poput gradskih vrata, benediktinskog samostana i crkve sv. Petra, ali možete biti sigurni da ćete pronaći i mnoge druge stvari koje su vrijedne vašeg vremena i vaše pozornosti. Doista, svaka šetnja trogirskim ulicama bit će predivno iskustvo.


Život u Trogiru

No, kakav je zapravo život u Trogiru? Pa, ovo je odličan primjer malog mediteranskog grada u kojem se možete opustiti i živjeti lagodnim životom. Ljeta su vruća, a zime poprilično blage, iako neki dani znaju biti vrlo hladni, ali snijeg je vrlo rijedak.

Treba napomenuti da je Trogir veliki magnet za turiste, ne samo zbog svojih znamenitosti nego i zbog mnoštva prekasnih plaža koje se nalaze u blizini. Uz sve to, uvijek možete skočiti do nekog od obližnjih otoka, a Plava laguna na Drveniku Velom je plaža koja će vas očarati ljepotom na prvi pogled.

Kad smo već kod otoka, recimo i da je Trogir neraskidivo vezan s Čiovom, otokom koji se nalazi točno ispred grada. Povezani su mostovima, a mnogo stanovnika iz ovog dijela Hrvatske vikendice ima upravo na Čiovu. Stoga, ako ste u potrazi za nekretninom koju ćete prvenstveno koristiti za ljetni odmor, ovo je odlična lokacija.

Međutim, život ili kupnja nekretnina u Trogiru nude još mnogo pogodnosti.

Trogir rivaTrogir i Split

Pogledate li pobliže kartu ovog dijela zemlje, vidjet ćete da je Trogir prilično blizu Splitu, drugom najvećem gradu u Hrvatskoj. Zapravo, splitska zračna luka bliža je Trogiru nego samom Splitu! Praktički ste u Trogiru čim izađete iz aviona. Uz to, dva grada su dobro povezana redovitim linijama javnog prijevoza, a put automobilom traje manje od 30 minuta.

Stoga, iako Trogir ima pregršt šarma malog mediteranskog grada (ima tek oko 11000 stanovnika), Život ovdje ne znači da ne možete računati na prednosti koje nudi veliki grad. Samo skočite do Splita na cijeli dan i vratite se kući u Trogir kako biste uživali u puno mirnijoj atmosferi.

Otok Čiovo

S obzirom na blizinu gradova, ako ne možete naći nekretninu za sebe u Trogiru, dobra ideja mogla bi biti razmatranje nekretnina u Splitu ili oko njega. Na taj način moći ćete i dalje u potpunosti uživati u ovom nevjerojatnom dijelu hrvatske obale..

Na kraju, možemo vam samo reći da je Trogir prekrasno mjesto za život. On nudi sve što biste mogli poželjeti od pitoresknog mediteranskog grada i još mnogo više, a blizina Splita poništava sve eventualne nedostatke koje bi život u manjem gradu mogao imati. Stoga, odlučite li se za kupnju nekretnina ovdje, možete biti u potpunosti sigurni da nećete pogriješiti.

Posljednji članci