Zašto investirati u nekretninu na Jadranu?

Šime Unić
Zašto investirati u nekretninu na Jadranu?

Zašto ne biste imali svoj dom uz Jadransko more, gdje možete uživati u mediteranskoj klimi cijele godine? Nije riječ samo o ljetovanju, kupnjom apartmana uz more možete uživati u blagoj mediteranskoj klimi i u najhladnijim mjesecima. Boravak uz more pomaže nam da se potpuno odvojimo od svakodnevnih briga, miris soli u zraku budi u nama energiju, a večernje šetnje u prirodi, uz obalu, očaravaju. Odaberite svoj kutak uz more, bez obzira na to je li riječ o apartmanu u koji ćete pobjeći da napunite baterije ili o nekretnini koju ćete povremeno rentati. Nije teško pronaći opciju koja je najbolja upravo za vas.

Nekretnine su vrlo sigurna investicija i idealna baš za one koji ne vole riskirati

Naša je zemlja oduvijek bila zanimljiva stranim gostima i turistima zbog svojih prirodnih ljepota, prekrasnog mora i svih ostalih blagodati koje nudi život u mediteranskoj zemlji i priobalnom području. Hrvatska je s godinama postala sve popularnija turistička destinacija, a u posljednje vrijeme pokazala se i kao odlično je mjesto za život i odmor, dakle kao savršena destinacija za posjedovanje nekretnina iz privatnih ili poslovnih razloga. Pri tome valja imati na umu da su stanovi, kuće, apartmani i građevinska zemljišta više nego sigurna investicija.

Nakon nekoliko godina recesije, prateći blagi oporavak gospodarstva u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj se osjeća novi val potražnje za nekretninama, posebice uz more i u unutrašnjosti Istre, što nimalo ne iznenađuje. Zahvaljujući bogatoj povijesti, kulturnoj baštini i geografskom položaju te bogatoj turističkoj i gastronomskoj ponudi, nekretnine u Istri i Dalmaciji danas vrlo su atraktivne i tražene, tim više što su nešto povoljnije nego u ostalim zemljama Europske unije. Kupuju se i prodaju luksuzni stanovi uz more, kuće uz more, različite nekretnine u unutrašnjosti – od autohtonih starih kuća do vila s bazenom, građevinskih parcele do poslovnih prostora... Mnogi strani državljani radije ulažu u nekretnine umjesto u štednju, dionice, fondove jer je to dobar oblik ulaganja novca koji neće pojesti inflacija, a razumno je očekivati da će cijena nekretnina, posebice duž Jadrana, rasti nakon ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu. Upravo sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

Važna prednost: vrijednost nekretnina s vremenom raste

Mnogo je razloga za ulaganje u nekretnine. To je investicija koju poznajemo i razumijemo, a neosporna je činjenica da vrijednost nekretnina s vremenom raste. Zbog toga ulaganja u nekretnine imaju prednost u odnosu na druga ulaganja. Prosječna cijena četvornog metra stambene površine prilično varira, ovisno o vrsti nekretnine, lokaciji, blizini mora, starosti gradnje. No s vlastitim apartmanom, stanom, vikendicom ili kućom na lijepoj lokaciji može se osigurati stalan izvor prihoda ako se nekretnina iznajmljuje. Prihod od turističkog iznajmljivanja također ovisi o mnogim čimbenicima kao što su lokacija na kojoj se objekt nalazi, njegova površina, kapacitet interijera te uređenje i dodatni sadržaji. Kada je riječ o građevinskim zemljištima, valja imati na umu da nije moguće otvaranje novih građevinskih područja u zaštićenom obalnom pojasu pa će se kasnije teško moći doći do nekretnine s turističkim potencijalom na hrvatskoj obali.

Kupnja nekretnina sve je zanimljivija strancima, ali i hrvatskim građanima. Većina kupuje kuću za odmor ili stan za sebe, drugi to vide kao priliku za dobru investiciju, a neki žele i dodatno zaraditi pa često stan, apartmane ili kuću za iznajmljivanje povjere agenciji koja se brine o najmu i gostima. Drugi se odlučuju sami iznajmiti nekretninu turistima uz pomoć platformi za najam kao što su Booking, TripAdvisor ili Airbnb. Dobro je znati da u Hrvatskoj iznajmljivači malih soba i apartmana plaćaju paušalni porez na dohodak, uz boravišnu pristojbu i turističku članarinu, dakle oporezivanje iznajmljivanje nekretnina fizičkim osobama rezidentima RH i državljanima EU vrlo je povoljno.

Turistički rast u Hrvatskoj nadmašio je sva očekivanja. Sezona je znatno produljena – osobito uz obalu i na otocima, rast cijena smještaja i usluga odrazio se na mnogo veći turistički prihod ne samo zbog inflacije nego i zbog neočekivano visokog rasta potražnje. Naime, kada se diže cijena smještaja, posljedično se diže i vrijednost nekretnine.

Jeste li znali da umirovljenici često investiraju baš u Jadran?

Zanimljivo je da je među stranim državljanima koji u sve većoj mjeri kupuju nekretnine u Hrvatskoj oko 20 posto starijih osoba koje uživaju u mirovini u našoj zemlji. Privlači ih blaga klima, dobra prometna povezanost s ostatkom Europe, povoljne cijene, bogata gastronomska i enološka ponuda. More ima svoju privlačnost i zimi, a gradovi uz obalu očaravaju svojom čarobnom atmosferom. Mnogi stranci koji moraju odraditi još mnogo godina do mirovine također sve češće kupuju vikendice, stanove, kuće ili zemljišta i u tome razdoblju odlučuju rentati svoju nekretninu i tako postupno ostvariti povrat svoje investicije. Osim toga, vrlo je lijepo imati svoj dom u Dalmaciji ili u Istri, gdje se može uživati u blagoj klimi tijekom cijele godine i svoju oazu opuštanja uvijek imati nadohvat ruke.

Nekretninu možete pronaći i kupiti samostalno, no većina ljudi koja želi imati svoj dom uz more obraća se agenciji za nekretnine. Ne toliko zbog manjka vremena za istraživanje koliko zbog sigurnosti i potrebe za stručnim vodstvom tijekom postupka kupoprodaje jer svaka veća kupnja mora biti temeljito promišljena. Naša agencija dobro poznaje pravne procedure, stanje na tržištu nekretnina koje je vrlo aktivno, s klijentima surađuje transparentno te zahvaljujući stručnosti i znanju može biti vaš pouzdan partner.


Posljednji članci