Cijene nekretnina na otocima

Šime Unić
Cijene nekretnina na otocima

Kupnja nekretnine na nekom od hrvatskih otoka nešto je o čemu mnogi sanjaju. Većinom se tu radi o ljudima koji traže vikendicu ili idealno građevinsko zemljište na kojem će tu vikendicu izgraditi, sve u svrhu iskorištavanja ljetnih praznika na najbolji mogući način.

Neki će te vikendice zadržati za sebe, neki će ih gledati kao poslovno ulaganje u objekt koji mogu kasnije iznajmljivati drugima, a neki će čak tražiti kuću u kojoj bi mogli živjeti tijekom cijele godine, no bez obzira na motive, sve te kupce će zanimati cijene nekretnina na otocima.

Ako ste jedan od njih, došli ste na pravo mjesto jer će ostatak ovog teksta pokazati kakve cijene nekretnina možete očekivati na otocima i o čemu će one točno ovisiti. Krenimo!


Kakve nekretnine se najviše traže?

Prema svim pokazateljima, najtraženija vrsta nekretnine na otocima su stare kamene kuće koje su najprimamljivije stranim kupcima.

No, i domaći ulagači traže takve kuće jer se one često mogu dobiti za nešto nižu cijenu ako su u zapuštenom stanju. Ulaganje u njihovu renovaciju može biti izvrstan posao jer ukupna cijena nekretnine na taj način može značajno porasti.

Stara kamena kuća na otoku

Treba naglasiti da je ovakve kuće nešto teže naći na nekoj izoliranoj lokaciji na kojoj bi novi vlasnik mogao neometano uživati, ali život u malom pitoresknom mjestu na nekom otočiću nesumnjivo ima svojih prednosti.

U slučaju da želite modernu vilu za odmor ili da tražite lokaciju udaljenu od nekog naselja, najjednostavnije rješenje za mnoge je da jednostavno potražite građevinsko zemljište kakvo vam treba i izgradite svoju kuću iz snova.


O čemu ovise cijene nekretnina na otocima?

Kao što je slučaj i s nekretninama na kopnu, cijena nekretnina na otocima može ovisiti o nizu faktora. Međutim, neki od njih specifični su samo za otoke.

Primjerice, manji otoci mogu biti slabije povezani s kopnom, a to može otežati prijevoz ljudi i robe. Također, na manjim otocima možda neće biti moguće koristiti strojeve za neke poslove pri gradnji kuće, pa je moguće da će biti potrebno angažirati dodatnu radnu snagu. Tu je i pitanje infrastrukture, no to ne mora nužno ovisiti o veličini otoka. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, cijene nekretnina na otocima ne odudaraju previše jedna od druge.

Naravno, razlike postoje, ali ne radi se nužno o šokantnim iznosima.

Nekretnina na otoku

Ono na što svakako možete računati da će utjecati na cijenu nekretnine koja vas zanima je udaljenost od mora i pogled na Jadran – što je nekretnina bliže, veća će joj biti i vrijednost. No, u obzir treba uzeti i količinu zemljišta koje dolazi s kućom, dvorište, cjelokupno stanje nekretnine i već spomenutu komunalnu infrastrukturu.

Prometnice je uvijek dobro provjeriti jer se one mogu drastično razlikovati od otoka do otoka, a njihova kvaliteta umnogome utječe na kvalitetu vašeg boravka tamo.


Kolike su točno cijene nekretnina na otocima?

Možda će vas začuditi činjenica da velike razlike u cijenama između kuća na kopnu i kuća na otocima i nema. U svakom slučaju, računajte na nešto iznad 1000 eura po četvornom mjestu u prosjeku, u nekim slučajevima čak i 1500 eura. Naravno, ovdje mislimo prvenstveno na stare kamene kuće – tražite li vilu na samoj obali, cijena će biti puno veća. No, prosječna kuća ne bi se trebala puno razlikovati o kuće na kopnu kada je u pitanju cijena.

Isto tako, dobro je znati da su cijene o kojima pričamo ovdje cijene koje prodavači traže na početku. To znači da se, uz malo vještog pregovaranja, taj iznos može smanjiti, nerijetko i preko 10%. Stoga, ako ste očekivali niže cijene na otocima, ne dozvolite da vas ovi početni iznosi odbiju.

Ako vas zanimaju cijene građevinskog zemljišta, kod njih u većini slučajeva vrijedi isti princip, a to je da su iznosi približno slični diljem hrvatske obale. Tako do građevinskog zemljišta možete najčešće za otprilike 150 eura po četvornom metru, kako u Supetru na Braču tako i, primjerice, na otoku Krku. Međutim, i ovdje su odstupanja moguća, pa ćete na nekim mjestima (recimo Korčula) morati platiti i dvostruko veću cijenu kvadratnog metra.

Nekretnina na otoku Visu


Na kraju...

S obzirom na sve rečeno, prosječan kupac nekretnina na otocima u hrvatskom dijelu Jadranskog mora može računati na prilično širok spektar opcija. Cijene kamenih kuća u pravilu ne variraju previše, a dobro je znati da se njihova tražena cijena u pravilu može spustiti za nemali iznos. Naravno, moderne i luksuznije vile za odmor koštat će više, ali želite li svoju malu kamenu kućicu na moru, samo morate odabrati otok koji vas najviše privlači.

No, nemojte za zaboraviti ni na ostale faktore koji utječu na vrijednost nekretnine – prometna povezanost kako s kopnom tako i s ostatkom otoka, blizina mora i pogled uvijek će utjecati na ukupan iznos vaše investicije.

S ovim savjetima na umu, pogledajte nekretnine koje je Terra Dalmatica pripremila za vas i vrlo brzo ćete pronaći onu koja vam savršeno odgovara!

Posljednji članci