Što treba znati prije kupnje građevinskog zemljišta?

Šime Unić
Što treba znati prije kupnje građevinskog zemljišta?

Želite kupiti građevinsko zemljište i na njemu izgraditi svoju kuću iz snova? Nikakav problem! Bez obzira kakvo zemljište tražite, sve osnovne informacije o njemu možete dobiti u samo nekoliko klikova. Informiranje je svakako ključ dobrog odabira, a može vam i pomoći da bolje definirate kakvo zemljište točno želite.

Prodaja građevinskih zemljišta započinje pronalaženjem prave parcele, a zemljišta u ponudi Terre Dalmatice pretražuju se lako i efikasno jer će vas naš website detaljno upoznati s vašom potencijalno novom nekretninom. No, na što najviše treba paziti prilikom kupnje građevinskog zemljišta? Ako nemate iskustva u ovakvim poslovima, u nastavku smo pripremili nekoliko korisnih savjeta koje svaki kupac treba imati na umu. Krenimo!


Što je građevinsko zemljište?

Prije svega, pojam građevinskog zemljišta potrebno je precizno definirati, a to u Hrvatskoj radi Zakon o prostornom uređenju. Prema njemu, građevinsko zemljište je zemljište unutar građevinskog područja ili zemljište izvan granica takvog područja koje je pripada nekoj građevinskoj čestici.

Građevinsko područje određuje prostorni plan jedinice lokalne samouprave na čijem se teritoriju to područje nalazi, a svako takvo područje može imati različite namjene. Te namjene su također propisane Zakonom, a uključuju stambenu, gospodarsku, sportsko-rekreacijsku i još neke druge namjene.


Kako saznati je li zemljište građevinsko?

Prvo i osnovno što trebate napraviti prije kupnje zemljišta je provjeriti njegov status. Ako zemljište nije građevinsko, na njemu nećete moći graditi.

Provjera se može obaviti pregledom katastra, a danas je to moguće obaviti i preko interneta pod uvjetom da su zemljišne knjige općine sređene i dostupne online. Ako podaci koje trebate nisu dostupni na internetu ili se jednostavno ne snalazite u takvom načinu pretraživanja, uvijek možete otići u općinu i zatražiti uvid u njezin prostorni plan.

kako saznati je li zemljiste gradevinsko?


Što utječe na cijenu građevinskog zemljišta?

Naravno, nije svako građevinsko zemljište isto, a samim time ni cijena neće biti ista. Zapravo, cijena može ovisiti o podosta faktora, od kojih će vjerojatno najvažniji biti lokacija. Svakako treba obratiti pozornost i na infrastrukturu koja se na zemljištu nalazi kao i na valjanost dokumentacije i sređene imovinsko-pravne odnose.

Najvažniji elementi cijene građevinskog zemljišta svakako zaslužuju da ih se malo detaljnije prouči kako biste znali što točno možete očekivati.


Lokacija

Kao što smo već rekli, lokacija će u većini slučajeva najviše utjecati na cijenu. Primjerice, nije isto kupujete li zemljište u centru velikog grada ili na periferiji manjeg - cijena će u prvom slučaju najvjerojatnije biti značajno veća.

No, tu su i drugi elementi koji lokaciju mogu učiniti atraktivno. Zemljište prvi red do mora, primjerice, idealno je za nekoga tko želi izgraditi vikendicu, a mjesta u blizini atrakcija kao što su nacionalni parkovi su prilično rijetka i jako tražena.

Kako biste točno provjerili lokaciju svakog zemljišta, preporučujemo korištenje Geoportala, službenog websitea Državne geodetske uprave na kojem lako možete pronaći sve što vas zanima o ovoj temi.

lokacija


Infrastruktura

I infrastrukturu smo već spominjali kao važan element pri formiranju cijene građevinskog zemljišta. Tu spadaju stvari poput struje, kanalizacije, vode i sličnih priključaka koji omogućavaju ugodan život u vašoj budućoj kući.

Ako zemljište nema neki od ovih važnih priključaka, cijena bi trebala biti značajno manja jer dovođenje kvalitetne infrastrukture do vaše parcele ne samo da košta nego može i potrajati. U Hrvatskoj nije rijetkost da do nekih zemljišta ne dopire sva infrastruktura, stoga je prikupljanje informacija na ovu temu iznimno važno prije svake kupnje.


Namjena zemljišta

Namjenu zemljišta je još jedan element ukupne cijene koji smo već spomenuli, ali treba reći da ona ne definira samo vrstu objekta koji se na nekom zemljištu mogu graditi nego i mnogo drugih elemenata.

Među najvažnijima od njih su površina i katnost budućeg objekta, što je od posebne važnosti investitorima koji na nekom zemljištu planiraju stambene zgrade. Namjena zemljišta će također definirati i prometnice i ostalu infrastrukturu, zbog čega je vrlo važno proučiti ju kako biste znali što u budućnosti očekivati u neposrednoj blizini vaše nekretnine.

namjena zemljista


Informirajte se!

Kao što vidite, cijena građevinskog zemljišta ovisi o mnogo čimbenika, a s njima bi svaki kupac trebao biti upoznat prije kupnje, čak i bez obzira na cijenu. Jednostavno, bolja informiranost omogućit će vam da realnije sagledate situaciju na terenu i ocijenite koji radovi će sve biti potrebni prilikom gradnje vaše nekretnine.

Website i agenti Terre Dalmatice stoje vam na raspolaganju za sve informacije koje biste mogli trebati, stoga se nemojte ustručavati obratiti nam se za savjet. Uz našu pomoć, možete biti sigurni da ćete naći savršeno zemljište za sebe!

Posljednji članci