Kamene kuće - sve što trebate znati

Šime Unić
Kamene kuće - sve što trebate znati

Ako postoji jedna stvar za koju možemo reći da savršeno simbolizira život na hrvatskoj obali, onda su to stare kamene kuće koje možete pronaći u svakom gradu ili selu. Mnoge od njih su na prodaju i danas sve više i više služe kao savršene vikendice.

Želite li i vi pronaći svoju kamenu kućicu iz snova, bilo bi dobro da se informirate o tome što točno od takvog objekta možete očekivati. Osim starih kamenih kuća, Terra Dalmatica vam nudi veliki izbor nekretnina koje možete pogledati ovdje.

Zbog toga ćemo vam u ovom tekstu pokazati sve što trebate znati o kamenim kućama uz more.


Adaptacija kamene kuće

Prvo što morate znati ako tražite ovakvu vrstu nekretnina jest da ćete ih rijetko pronaći u vrlo dobrom ili odličnom stanju. Stoga očekujte da će na njoj biti potrebni neki popravci, a često i potpuna adaptacija.

To svakako treba imati na umu kada razmišljate koliko biste bili spremni potrošiti.

Na tržištu postoje stručnjaci koji su specijalizirani za adaptaciju kamenih kuća tako da sve možete prepustiti profesionalcima.

Ipak, najčešći problemi koje gotovo svaka stara kamena kuća na moru ima jest slaba nosivost zidova i prokišnjavanje krova. Oba problema rješavaju se postavljanjem greda koje učvršćuju cijelu konstrukciju.

Naravno, temelji su najvažniji i njih obavezno treba ispitati. Jednom kada ste sigurni da su temelji čvrsti, imat ćete slobodu pobliže odrediti i izgled kuće.

Tu dolazimo i do vrste adaptacije kamene kuće koju želite obaviti. Naime, postoji mogućnost da kuću obnovite u skladu s tradicijom i na njoj izvršite tek manje zahvate, no možete ju i značajno modernizirati, što će povećati troškove.

Isto tako, dobro je znati da je luksuznije kamene kuće lakše adaptirati – rustikalne kuće zahtijevaju obnovu u skladu s tradicijskom gradnjom.

Adaptacija stare kamene kuce


Cijene kamenih kuća

Cijene kamenih kuća mogu drastično varirati, što ovisi o cijelom nizu faktora, ali možete očekivati najniže iznose na razini od nekih 15000 eura.

Prosječnog kupca obično zanimaju kuće do nekih 70-ak tisuća eura, a u tom se rasponu zaista može naći pregršt zanimljivih opcija.

Poželite li nešto luksuznije, naravno, platit ćete više, ali na ukupnu cijenu utjecat će i stanje objekta, lokacija (prvi red do mora znači i višu cijenu), površina, okolno zemljište i slično.

Što se tiče adaptacija, one u prosjeku koštaju oko 3000 kuna po četvornom metru, ali modernije adaptacije su u principu i nešto skuplje.


Uređenje stare kamene kuće

Jednom kad napokon zaključite posao i postanete vlasnik kamene kuće na moru, postavlja se pitanje kako točno obnoviti i urediti takav objekt. Naravno, mediteranski stil najprimjereniji je ovom podneblju i tradiciji.

Kada je riječ o okolišu kuće, on bi se trebao nenametljivo uklapati u područje na kojem je kuća izgrađena i ne razlikovati se drastično od njezinog vanjskog dijela. Tradicionalne biljke poput lavande ili masline mogu jako pomoći u tome.

Što se tiče uređenja interijera, s njim počnite tek nakon što stručnjaci procijene u kakvom su stanju temelji i zidovi.

Jednom kada od njih dobijete zeleno svijetlo, krenite s popunjavanjem rupa na zidovima koje ćete zatim ožbukati djelomično ili potpuno s unutrašnje strane. Instalacijske cijevi također treba postaviti u ovoj fazi.

Jednom kada su svi ti "grublji" radovi gotovi, možete pažnju posvetiti detaljima interijera. Ovdje je poželjno imati na umu da se radi o kućama čija je unutrašnjost oduvijek bila umirujuća, a stil rustikalan pa je poželjno adaptaciju napraviti u tom smjeru.

Naravno, to ne znači da se moderni elementi ne smiju koristiti (naprotiv!), ali za potpuni doživljaj važno je barem donekle sačuvati tradiciju.

Ukratko, unutrašnjost bi trebala biti svijetla, neutralnih boja, a posebno se preporučuje ugradnja drvenog poda ako ga kuća već nema.

Zgodan detalj koji će vašoj kući dati nešto jedinstveno mogao bi biti nekakav predmet s lokacije na kojoj se nalazite. Nešto specifično za kraj u kojem ste se odlučili smjestiti, jednostavno i ne previše skupo. Stolica, tronožac, možda čak i sanduk donijet će dašak već spomenutog rustikalnog stila u novoobnovljenu unutrašnjost.

Uredenje stare kamene kuce


Kupujete kamenu kuću? Pogledajte izbor koji vam nudimo!

Ako ste zainteresirani za kupnju jedne od ovakvih prekrasnih kuća, na pravom ste mjestu! Naša ponuda nudi pregršt zanimljivih mogućnosti, a za vas smo izdvojili nekoliko najatraktivnijih. Uživajte!


Kamena kuća smještena u povijesnoj jezgri malog ribarskog mjesta Zatona

Zaton je pitoreskno ribarsko selo na otprilike pola puta između Šibenika i Prokljanskog jezera, i u njemu zaista možete uživati u mirnom ljetu.

Idealno mjesto za to je ova predivna potpuno opremljena kamena kuća koja uz prizemlje ima i još dva kata, a na vrhu je i predivna krovna terasa na kojoj možete uživati u ljetnim večerima.

U prizemlju su blagovaonica i kuhinja spojene u jednu cjelinu, a prvi i drugi kat nude ukupno četiri spavaće sobe i kupaonice, što ovu kuću čini pogodnom i za veći broj gostiju.

Mala kamena kuca u Zatonu


Prvić Šepurine – lijepa kamena kuća s terasom i pomoćnim objektom

Otok Prvić nalazi se u šibenskom akvatoriju, a mjesto Šepurine na njemu su malo selo s mnogo mediteranskog šarma.

Ova stara kamena kuća zasigurno će zainteresirati mnoge jer se radi o kutnom objektu koji ima terasu s predivnim pogledom na more, ali i vrt od 20 m2.

Prvi kat i potkrovlje imaju po jednu spavaću sobu i kupaonicu, dok su u prizemlju kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak.

Savršen izbor za miran ljetni odmor s obitelji.

Kamena kuca s pogledom na more - Prvic Sepurine


Prekrasna kamena kuća u prvom redu do mora, Tribunj

Tribunj je predivno malo mjesto nadomak Vodica, a prilika koja se ovdje nudi nije nešto na što se nailazi često.

Naime, ovdje se radi o kući s prvim katom i potkrovljem koja se nalazi prvi red do mora, što znači da kad otvorite prozor imate zaista spektakularan pogled.

Objektu je potrebna renovacija, ali njegova lokacija u centru mjesta izrazito je povoljna jer vas stavlja na svega nekoliko koraka od svih važnijih mjesta u Tribunju. Idealno!

Tribunj - Kamena kuca prvi red do mora


Betina, kamena kuća s pogledom na more

Betina je maleno naselje na prekrasnom Murteru, nekih 20 km sjeverozapadno od Šibenika, a kuća koju ovdje nudimo lako bi mogla biti i najljepša u mjestu.

Na tri etaže i s terasom koja pruža nevjerojatan pogled na ostale otoke arhipelaga, ali i s četiri spavaće sobe i tri kupaonice, ova kuća je kao stvorena za ljetni odmor.

Treba svakako reći da je objekt pažljivo renoviran po strogim uputama konzervatora, a konačni rezultat je impresivno zdanje od kojeg ćete se teško moći odvojiti.

Kamena kuca na otoku Murteru


Lijepa kamena kuća u starom dijelu grada Šibenika

Grad Šibenik se posljednjih godina jako razvio u turističkom smislu i postao prepoznatljiva destinacija, a ova kamena kuća omogućava vam da iz prve ruke saznate zašto.

S prizemljem i dva kata, okružena tipičnim dalmatinskim uskim uličicama, ovaj objekt omogućit će vam potpuno uživanje u ovom starom gradu.

Tu je i predivan pogled na more, a sve zajedno čini cjelinu u koju se zaista isplati uložiti. Obnova ove kuće nudi pregršt mogućnosti, ali jedno je sigurno – po obavljenom poslu u rukama ćete imati pravi biser.

Kamena kuca u starom dijelu Sibenika

Posljednji članci