Najbolje lokacije za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Šime Unić
Najbolje lokacije za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Kaže se da onoliko koliko osoba uloži, toliko dobije nazad. Isto vrijedi i za nekretnine. Neke od najboljih lokacija za kupnju nekretnina u Hrvatskoj nisu najjeftinije, ali dugoročno mogu donijeti najviše zadovoljstva.  

Zbog njihova položaja, ne čudi da su neke od najpoželjnijih lokacija za nekretnine u centrima gradova zbog lakoće pristupa svemu što osobi može trebati u svakodnevnom životu. Uz njih se ističu nekretnine uz more i na otocima jer pružaju mir i skoro izravan prilaz moru (ili često doslovce izravan ulaz u more!).

Možda imate u glavi idealnu lokaciju za svoju nekretninu, ali ju je potrebno usporediti s realnim stanjem stvari - Vašim budžetom. Upoznat ćemo Vas s osnovnim stavkama koje utječu na cijene nekretnina i istaknuti neke od najboljih lokacija za kupnju nekretnina u Hrvatskoj prema njihovoj lokaciji.


Što sve utječe na cijenu nekretnine?

Kada govorimo o cijeni nekretnine, pritom prvenstveno mislimo na njenu procijenjenu vrijednost, što je cijena koju ćete viđati u oglasima. Tržišna cijena može biti manja (ili čak veća!) od procijenjene, ovisno o Vašoj sposobnosti pregovaranja i prioritetima. Svakako, procijenjena vrijednost najviše ovisi o sljedećim trima faktorima: lokaciji, površini nekretnine i starosti nekretnine.


Lokacija

Premda su nekretnine na jako praktičnim lokacijama poput centra grada ili mirnijim lokacijama uz more poželjne i stoga imaju veću cijenu, to nisu jedini lokacijski faktori koji određuju cijenu nekretnine.

Poznato je da cijena nekretnine raste s porastom vrijednosti obližnjih građevina. Dakle, cjelokupna slika predjela grada u kojem se nekretnina nalazi utječe na njenu cijenu. Tako četvrti s boljom infrastrukturom (dobrim cestama i dobrom povezanošću uopće, četvrti koje imaju vrtiće škole, trgovine, zelene površine, kafiće, restorane, itd.) drže u prosjeku više cijene nekretnina.

Nadalje, položaj unutar pojedinog predjela utjecat će na cijenu nekretnine. Nije primjerice isto nalazi li se tik kraj glasnije prometnice, u blizini škole ili pokraj parka, pored usamljene privatne plaže ili turističke plaže. No, ako je nekretnina relativno blizu centra i nije previše udaljena od autobusa (dakle omogućen joj je lak pristup), bit će poželjnija i skuplja od nekretnine kojoj je otežan pristup.

Osim lokacije u četvrti, bitna je lokacija nekretnine unutar zgrade u kojoj se nalazi, ukoliko nije u pitanju privatna kuća. Najskuplji su stanovi na 1. Ili 2. katu zgrade, oni koji su okruženi stanovima (što smanjuje troškove grijanja), s dobrim pogledom i terasom te oni u kojima imate određenu količinu privatnosti (primjerice, da druge zgrade ne gledaju direktno u Vaš prozor).

I obratno, u nekretnine s najnižim cijenama ubrajaju se stanovi s izrazito malo privatnosti (npr. u suterenu i prizemlju i oni koji su jako blizu drugih zgrada), kojima je teško pristupiti (jer nemaju lift) ili koji će dugoročno zahtijevati više održavanja (na najvišim katovima zgrada zbog prokišnjavanja ili na uglovima zgrada zbog troškova grijanja).

Lokacija

Površina nekretnine

Ukupno gledano, više kvadrata znači ukupno višu cijenu. No, što nekretnina ima više kvadrata, to će obično cijena po kvadratnom metru biti relativno manja.

Ipak, raspored prostorija može značiti puno više od samog broja kvadrata - kvaliteta iznad kvantiteta. Nije isto ima li jednosoban stan 30 ili 50 m2. Kad uđete u slabo iskorišten i raspodijeljen, sigurno ćete uočiti preinake koje biste htjeli napraviti u njemu.

U površinu nekretnine uračunavaju se i njeni pripadci, što uključuje garaže ili rezervirana parking mjesta, terase, spremišta, i tako dalje. Položaj istih također može mijenjati cijenu. Svakako, ovdje je potrebno da kupac izvaže što je njemu/njoj bitno i bira nekretninu s odgovarajućim pripadcima sukladno svojim potrebama.


Starost nekretnine

Postoji jedna zlatna sredina za starost nekretnina ako ih se želi što prije prodati. Najpoželjnije su upravo nekretnine koje su tek nekoliko godina stare, koje su idealno imale samo jednog vlasnika, u koje se ne mora puno ulagati i koje su odmah useljive.

Svako potencijalno dodatno ulaganje u stan odbija kupce, što je često problem kod (a) loših novogradnji i (b) kod jako starih nekretnina koje je naprosto nagrizao zub vremena. No, ako prvotni vlasnik već uložio u prethodne adaptacije starije nekretnine i ako je ona zaista odmah useljiva, može biti jednako privlačna kao i ona “idealna” maločas spomenuta nekretnina.

Premda će ideja “idealne” nekretnine varirati od pojedinca do pojedinca, postoje neke lokacije koje su svakako poželjnije i traženije na tržištu od drugih.


Top lokacije za kupnju nekretnine

Iako se diljem Hrvatske može naći bogata ponuda nekretnina te gotovo svako područje ima svoje čari, gradovi u Dalmaciji te na otocima imaju daleko najatraktivnije nekretnine iz više razloga: blizine mora, čistog zraka, mirnog krajolika, blage klime i prekrasnih pogleda.

Prema broju sunčanih sati godišnje u cijeloj Hrvatskoj, prednjače otoci u Sjevernoj Dalmaciji poput Dugog otoka s između 2000 i 2400 sunčanih sati godišnje, a prvo mjesto osvaja srednja Dalmacija s otocima poput Brača, Hvara i šibenskih otoka koji imaju između 2300 i 2700 sunčanih sati godišnje!

Neki od ovih otoka posljednjih se godina izrazito brzo razvijaju te mogu pružiti gotovo sve što i gradovi na kopnu. Uz to, znatno bolja povezanost s kopnom također ih čini sve privlačnijim opcijama za kupovinu nekretnine jer istovremeno omogućuju povlačenje u vlastiti mir, ali i brzi pristup gradskoj vrevi kad se osoba toga zaželi.

Izdvojili smo neke naše najbolje izbore nekretnina na otocima, ali i u nekolicini Dalmatinskih gradova koji nimalo ne zaostaju za ovima u svojoj ljepoti.


Nekretnine na otocima

U potrazi za nekretninama na otocima kao i drugdje, bitna je lokacija, makar Vam se činilo da ne možete pogriješiti ma gdje god kupili na otoku nekretninu.

Ovo zemljište u Nerežišćima na Braču veličine 127 314 m2 orijentirano je prema jugu, u blizini je prekrasne šljunčane plaže i, što je ključno za otoke, cestovna infrastruktura jer je povezano s obližnjim Bolom novoizgrađenom cestom.

U potrazi za nekretninama na otocima, jako su tražene kuće i stanovi na mirnim lokacijama poput ove kuće na Murteru koja se također nalazi u blizini (pješčane) plaže Slanica. Kuća uz more ne bi bila potpuna bez lođe, ili u ovom slučaju više njih koje omogućavaju neometano uživanje u predivnom pogledu na more i Kornate. Možda se s njih vidi i Dugi otok?

Nekretnine u sklopu Nacionalnog parka Kornati, odnosno Parka prirode Telašćica na Dugom otoku prava su rijetkost. Kad se na njih naiđe, to je naprosto nepropustiva prilika jer je na ovim područjima zabranjena gradnja. Ovo dokazuje koliko lokacija može značiti, ali i koliko se bajkovitih lokacija skriva po dalmatinskim otocima.

Murter


Dalmatinski gradovi

Cijene nekretnina u dalmatinskim gradovima, posebice onih u srednjoj Dalmaciji, ali najviše Splita, Trogira, a zatim Zadra i oko Makarske brzo su porasle zadnjih godina jer su ove nekretnine tražene. Zakon ponude i potražnje. Ovim gradovima zajednička je prirodna ljepota koja ih okružuje, ravnoteža s kulturnim dobrima koje pružaju te prekrasna klima koju dijele s otočkim ambijentom. No, jedan od glavnih uzroka porasta cijena je to što je broj nekretnina ovdje ograničen, a potražnja velika tako da je bolje reagirati čim prije dok cijene još više ne narastu.

Izdvajamo ovaj dvosoban stan u samom centru Šibenika koji je nedavno renoviran, što mu, uz lokaciju, odmah opravdava cijenu. Povrh toga je udaljen od svih glasnijih prometnica i u blizini je starog pazara. Sve što se od gradskog stana može poželjeti!

Naspram šibenskog stana koji se nalazi u nešto starijoj gradnji, ovaj moderni stan u Sukošanu pokraj Zadra nalazi se u novogradnji (premda ističemo da je kvaliteta ove novogradnje zaista vrhunska). Da bi Vaše brige bile još manje, stan uključuje dva garažna mjesta i potpuno je namješten!

Konačno, priča o nekretninama u Dalmaciji ne bi bila potpuna bez spomena barem jedne vile. Ova vila u blizini Splita građena je u kombinaciji suvremenog i tradicionalnog i uključuje sve ono što prava vila treba imati: bazen, kultivirani vrt (k tome s gazebom!) i roštilj! Idealna lokacija za ljetni odmor, makar je živjeti u njoj tijekom cijele godine nešto o čemu svatko sanja.

Bilo da ste u potrazi za poljoprivrednim zemljištem ili modernom vilom s bazenom, stanom u centru grada ili prekrasnom kamenom kućom, s nekretninama u Dalmaciji ne možete pogriješiti.

Split


Česta pitanja

Koje je najbolje mjesto u Hrvatskoj za kupnju vile?

Daleko najbolje područje za kupnju vila u Hrvatskoj je Dalmacija. Ove vile “nasljednice” su stoljetne tradicije koja potječe još od antičkog doba. Blaga mediteranska klima omogućuje komforan život u njima tijekom cijele godine i pozicija u blizini mora ih čini savršenima za ljetovanja. Ako se uz to nalaze nešto dalje od centra grada (što obično i jest slučaj zbog njihove površine), u njima se možete u potpunosti opustiti.


Je li sada dobro vrijeme za ulaganje na hrvatskom tržištu nekretnina?

Odgovor na ovo pitanje uvelike ovisi o lokaciji na kojoj planirate kupovati nekretninu. Primjerice, cijene nekretnina u većem dijelu Dalmacije (podjednako zemljišta, apartmana u izgradnji i, primjerice, starih kamenih kuća) neprestano rastu zbog njihovog velikog turističkog potencijala, ali najviše zbog toga što je potražnja velika, a prostor ograničen. Kupovina nekretnine uz more može se smatrati pravim ulogom jer će se sav novac uložen u nekretninu višestruko isplatiti u budućnosti bilo u obliku osobnog zadovoljstva i više kvalitete života, ili pak novčano ako se odlučite na najam nekretnine.

Posljednji članci