Iznajmljivanje nekretnine čiji je vlasnik stranac u Hrvatskoj

Šime Unić
Iznajmljivanje nekretnine čiji je vlasnik stranac u Hrvatskoj

Bez obzira na to obožavate li više prekrasno čisto i bistro more ili radije uživate u unutrašnjosti, Hrvatska je jedna od popularnijih destinacija ne samo za godišnji odmor nego i za život općenito. Osim prirodnih ljepota, gostoljubivosti ljudi i opuštenog načina života povoljne cijene privukle su mnoge turiste koji su poželjeli kupiti nekretninu te je za početak iznajmljivati, a kasnije i živjeti u njoj.

Bilo da žele živjeti u savršenoj nekretnini u Hrvatskoj koju ste napokon pronašli za sebe ili biste je radije iznajmljivali, najprije ju moraju kupiti. A na što sve obratiti pažnju kod kupovine iste, a zatim i prilikom njezina iznajmljivanja, pročitajte u nastavku teksta.

Može li stranac kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Državljani stranih zemalja smiju slobodno kupovati nekretnine u Hrvatskoj, no pravila se razlikuju ovisno o tome je li riječ o osobi koja živi unutar ili van EU. Ako se građanin Europske Unije, onda je proces kupovine nekretnine identičan onome prema kojem kupuju hrvatski građani. To znači da ne postoje nikakvi dodatni propisi na koje treba obratiti pažnju ako, dakle, kupujete nekretninu kao žitelj jedne od EU članica. Ovo se također odnosi i na pojedince koji dolaze iz Norveške, Islanda ili Švicarske.

Ako se za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj odlučio stranac koji živi izvan EU i ranije navedenih država, onda je postupak kupovine nešto drugačiji. Najprije treba provjeriti ima li Republika Hrvatska potpisan tzv. Ugovor odnosno sporazum o reciprocitetu s tom državom iz koje dolazi stranac. Osim toga, treba dobiti suglasnost Ministarstva pravosuđa za dovršavanje procesa investicije.

Zakonski okvir iznajmljivanja nekretnina u Hrvatskoj za nerezidente iz trećih zemalja

Ako iznajmljivači nekretnine u Hrvatskoj dolaze iz trećih zemalja, isti moraju osnovati trgovačko društvo ili obrt, jer jedino tako mogu nuditi usluge smještaja. Kad otvore jedan od navedenih poslovnih subjekata smatraju se hrvatskim rezidentima odnosno poreznim obveznicima te imaju iste obaveze kao svaki Hrvat.

Stranac može samostalno iznajmljivati nekretninu u Hrvatskoj ili preko agencije. Ako je riječ o samostalnom iznajmljivanju, postoji 4 važne stavke o kojima treba voditi računa da bi sve bilo po zakonu:

1. Osnovati trgovačko društvo ili obrt.

2. Prijaviti se u registar poreznih obveznika.

3. Nisu obavezni upisa u registar obveznika PDV-a sve dok godišnja zarada ne prijeđe iznos veći od 300.000 kuna.

4. Ispuniti Izjavu o statusu iznajmljivača – nerezidenata P-PDV

Stranac treba posjedovati određene dokumente da bi mogao ispuniti P-PDV izjavu:

• Potvrda o rezidentnosti poreznog tijela države u kojoj ima sjedište,

• dokaz o registriranoj djelatnosti,

• dokumentacija o imenovanju poreznog zastupnika.

Ako stranac iznajmljuje nekretninu u Hrvatskoj putem agencije, Zakon je nešto drugačiji te kaže:

• ne treba osnovati trgovačko društvo niti obrt kako bi mogao pružati usluge iznajmljivanja nekretnine hrvatskoj putničkoj agenciji odnosno ako ista služi kao posrednik,

• ne treba se registrirati kao porezni obveznik ako je državljanin treće zemlje porezni obveznik u svojoj zemlji,

• ako stranac nije porezni obveznik u svojoj zemlji, onda mora plaćati porez na dohodak.

Bitno je napomenuti da se godišnja porezna obaveza ne može utvrđivati u paušalnom iznosu; isti mogu plaćati paušalno rezidenti članica EU ili EGP.

Zakonski okvir iznajmljivanja nekretnina u Hrvatskoj za nerezidente iz zemalja EU ili država EGP-a

Stranac u ovom slučaju također može birati hoće li nekretninu iznajmljivati samostalno ili putem agencije. Ako iznajmljuje putem agencije koja zaračunava i plaća PDV, stranac nije porezni obveznik.

Samostalno iznajmljivanje nekretnine

Ako je stranac rezident država članica EGP ili EU, proces iznajmljivanja nekretnine u Hrvatskoj je nešto složeniji te obuhvaća glavne točke koje se odnose na sljedeće:

• mora se upisati u registar poreznih obveznika te ishoditi PDV broj, a porez na dohodak plaćaju paušalno,

• potrebno je ispuniti P-PDV obrazac,

• treba provjeriti minimalne uvjete ovisno vrsti i kategoriji objekta,

• treba predati Zahtjev za izdavanjem rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga,

• očevidom objekta provjeravaju se svi propisani uvjeti koji moraju biti zadovoljeni,

• potrebno je pribaviti ploču za iznajmljivače te izraditi službeni cjenik i kućni red za goste,

• naposljetku je nužno prijaviti goste u turističku zajednicu i izdavati račune, uplatiti godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe te plaćati porez na dohodak ako godišnji promet prelazi iznos od 300.000 kuna.

Naposljetku, svi iznajmljivači moraju ishoditi MTU ( minimalne tehničke uvjete ) za apartman ako isti služi u svrhu turističkog iznajmljivanja. Osim toga, obavezu ispunjavanja P-PDV obrasca imaju i svi iznajmljivači koji su rezidenti EU, čak i oni koji u svojoj državi nemaju obavezu plaćanja PDV-a, bez obzira na to u kojoj formi se nekretnina iznajmljuje.


Posljednji članci