Je li potreban hrvatski račun u banci za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj?

Šime Unić
Je li potreban hrvatski račun u banci za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj?

Postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost u situaciji kada stranci odluče kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Hrvatski zakon ima drugačije odredbe kada su u pitanju nerezidenti iz EU te nerezidenti stranci van EU. Moraju li otvoriti poseban bankovni račun u Hrvatskoj? Ostanite s nama.

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj može biti vrlo uzbudljivo, ali i prilično stresno iskustvo. Jedno od najčešćih pitanja koja se postavlja prilikom kupnje nekretnine na području Republike Hrvatske tiče se bankovnog računa. Naime, moraju li zaista stranici otvoriti hrvatski račun u banci ako ovdje žele kupiti nekretninu? U nastavku koji slijedi dat ćemo vam detaljan odgovor na ovo pitanje.

Drugačiji zakoni za građane unutar i van EU

Prije svega važno je razumjeti da Hrvatska ima različite propise o kupovini nekretnina za strane državljane. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim aktualnim zakonima u Republici Hrvatskoj stranci koji nisu državljani EU mogu kupiti nekretninu u Hrvatskoj samo ako dolaze iz država s kojima postoji uzajamnost za stjecanje prava vlasništva na nekretninama u Republici Hrvatskoj. Zahtjev je potrebno predati u pisarnicu, a uz njega obavezno priložiti dodatnu dokumentaciju koja se konkretno odnosi na sljedeće:

• pravnu osnovu stjecanja vlasništva,

• izvadak iz zemljišne knjige,

• uvjerenje o pravnom statusu nekretnine,

• dokaz o državljanstvu,

• dostaviti punomoć ako imate opunomoćenika.

Nakon što je Ministarstvo dalo suglasnost u kupovini nekretnine u Hrvatskoj, možete pripremati potrebne papire i predati zahtjev.

Ugovori o dvostrukom oporezivanju

Prvi korak prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj koji se odnosi za strane državljane iz EU je provjeriti je li ta država iz koje stranac dolazi uključena na popis država s kojima Hrvatska ima potpisane ugovore o dvostrukom oporezivanju. Isti reguliraju porezne obveze vezane za kupovinu nekretnina. Ako kojim slučajem država iz koje stranac dolazi nije na popisu, kupovina nekretnine u Hrvatskoj bit će nešto teža i kompliciranija. Ako je sve u redu, morate pripremiti osnovne dokumente poput izvatka iz zemljišne knjige, građevinsku i uporabnu dozvolu te energetski certifikat.

Što je potrebno za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj?

Nakon što se provjerili jeste li podobni za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj, sljedeći korak odnosi se na pronalaženje nekretnine koju planirate kupiti. Zatražite pomoć agencija za nekretnine ili idealni smještaj potražite preko web stranica za oglašavanje nekretnina. Po pronalasku potencijalne nekretnine savjetujemo vam da angažirate odvjetnika koji će vam pomoći u provjeri dokumentacije i pripremi ugovora.

Zašto se preporučuje otvoriti bankovni račun u Hrvatskoj?

Ako stranci žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj, Zakon ne nalaže obavezno otvaranje bankovnog računa. No, morate imati OIB. Međutim, nekoliko je dobrih razloga zašto bi vam hrvatski bankovni račun mogao koristan i poželjan.

Otvaranje hrvatskog bankovnog računa može vam olakšati proces plaćanja poreza na nekretnine i drugih računa povezanih s nekretninom. Usluga koja je također dostupna kod hrvatskih banaka je i usluga procjene vrijednosti nekretnina koja može biti korisna u slučaju kada želite saznati tržišnu vrijednost one nekretnine koju želite kupiti.

Imajte na umu da postoji nekoliko vrsta bankovnih računa u Hrvatskoj. Možete odabrati račun koji najbolje odgovara vašim potrebama i zahtjevima. Česti odabir stranaca je Erste banka.

Postupak otvaranja bankovnog računa u Hrvatskoj za strance

Nije teško niti komplicirano otvoriti nerezidentni bankovni račun u Hrvatskoj, no treba znati neke osnovne stvari kao i postupak otvaranja istog kako bi sve prošlo „glatko”. Pravo na otvaranje hrvatskog bankovnog računa imaju i pravne i fizičke osobe. Nije nužno da imaju boravišnu dozvolu; potreban im je OIB.

Dokumentacija koju stranci moraju priložiti razlikuje se od banke do banke te ovisno o tome je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi. Jednako važno je napomenuti da se nerezidenti s područja EU mogu identificirati stranom osobnom iskaznicom, dok se nerezidenti koji dolaze iz trećih zemalja identificiraju isključivo na temelju važeće putovnice. U tom slučaju treba pripremiti i potvrdu o OIB-u te porezni broj države u kojoj je budući vlasnik računa porezni obveznik.

Osobe čije je prebivalište u inozemstvu dostavljaju dokumentaciju iz koje je vidljiva svrha otvaranja računa (recimo ugovor o radu, kupoprodajni ugovor, potvrda o školovanju/studiranju...). Po dostavljenoj dokumentaciji provjerava se mogućnost otvaranja tekućeg računa.

Za otvaranje transakcijskog računa nerezidenata potrebno je popuniti upitnik za uspostavu poslovnog odnosa s pravnim osobama i dostaviti ga na e-mail adresu navedenu u upitniku. U upitniku je potrebno navesti podatke temeljem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Banka će vas povratno kontaktirati uspostave poslovnog odnosa i dostave potrebne dokumentacije.

Dokumentacija potrebna za otvaranje poslovnog bankovnog računa za pravne i fizičke osobe koje se bave samostalnom djelatnosti odnosi se na:

• izvod iz registra u koji je nerezident upisan u zemlji u kojoj ima registrirano sjedište,

• potpisanu punomoć od strane nerezidenta s potpisima osoba koje su opunomoćene za raspolaganje sredstvima na računu,

• posljednje ovjereno godišnje financijsko izvješće o poslovanju nerezidenta.

Nakon što ste ispunili sve uvjeti za otvaranje nerezidentnog računa, slobodni ste odabrati banku u kojoj želite otvoriti račun. Budući da u Hrvatskoj posluje puno banaka, provjerite koja vam je najpovoljnija i najisplativija. Ako se radi o otvaranju poslovnog računa, banka vas može tražiti dokumente vezane za vašu tvrtku te podatke o vlasnicima tvrtke.

Sljedeći korak je sastavljanje zahtjeva za otvaranje bankovnog računa. U zahtjevu će biti potrebno navesti osobne podatke, adrese, vrstu računa koju želite otvoriti i druge potrebne informacije. Nakon što se popuni zahtjev, predajte ga u banci.

Po otvaranju računa dobit ćete bankovnu karticu i pristup online bankarstvu. Na taj ćete način moći upravljati svim svojim financijama i obavljati transakcije iz udobnosti svog doma.

Može li se račun otvoriti online?

Postoje neke banke u Hrvatskoj u kojima nerezidenti online mogu otvoriti bankovni račun putem jednostavnim podnošenjem potrebnih dokumenata i ispunjavanjem posebnog obrasca. Iako je prilično jednostavno i nema potrebe putovati u Hrvatsku radi ovih formalnosti, za potpisivanje papirologije, pogotovo ako je riječ o poslovnom bankovnom računu, možda će biti potrebna vaša prisutnost u zemlji.


Posljednji članci