Vodič kroz adaptaciju kamene kuće

Šime Unić
Vodič kroz adaptaciju kamene kuće

Imate kamenu kuću koju biste malo osvježili? Znate, da kamen zablista. Ili ima stare podnice koje škripe glasnije od obližnjeg crkvenog zvona. Možda Vam je to djedovina koju ne želite prodati, ili je možda ne možete prodati u takvom stanju? Nije neobično da u starijim kamenim kućama bude jako hladno, što ih ne čini pogodnima za svakodnevni život izvan ljetnih mjeseci, što znači da ju teško možete i iznajmljivati.

Renovacija kuće može biti sjajno rješenje za sve ove probleme – može joj vratiti život, osuvremeniti je izgledom i građevinski te je učiniti puno pogodnijom za život. Adaptacija stare kuće jest ulog, ali možete biti vrlo isplativi ulog ako gledate dugoročno!


Što je potrebno za adaptaciju kamene kuće?

Prvo si postavite pitanje: za što želim prenamijeniti kuću? I je li ovo realno (isplativo i izvedivo) te hoće li se investicija vratiti? Ovo posebno treba imati na umu ako kuća ima potencijala za turizam.

Potom vizualizirajte kako želite da Vaša novoobnovljena kuća izgleda. Tu Vam mogu poslužiti razne jednostavnije aplikacije namijenjene arhitektima. Poigrajte se malo s njima i vizualizirajte svoju ideju.  Ako ne vizualno, bitno je imati barem popis stvari koje biste htjeli mijenjati. 

S okvirnom idejom/popisom predlažemo da odete arhitektonskoj tvrtci koja će Vam moći izraditi idejno rješenje i napraviti troškovnik s popisom svih radova – građevinskih, instalaterskih i drugih – koji će biti potrebni za realizaciju ideje. Rješenje, ovisno o Vašim željama, može uključivati samo dizajn interijera, ali i dizajn eksterijera. 

Idući je kontakt s građevinskom tvrtkom. Neke tvrtke čak nude cijeli komplet usluga – od projektiranja do izgradnje – tako da ne morate trošiti svoje vrijeme na traženje solucija. 

Sto je potrebno za adaptaciju kamene kuce?


Koliko traje adaptacija objekta?

Adaptacija kuće pretežito traje između 3 i 6 mjeseci, ovisno o količini zahvata i veličini same kuće. Individualni hodogram izradit će za Vas tvrtka s kojom ugovarate posao.

No, ovaj vremenski raspon se odnosi samo na fizički proces adaptacije. Sve ono prije – idejno rješenje, izrada troškovnika i nabava materijala – ovisit će o Vama o ažurnosti tvrtke s kojom surađujete, ali i o mogućnosti nabave materijala. Primjerice, kod kamenih kuća vrsta kamena može predstavljati jedno ograničenje, ali se svakako isplati čekati za pravi materijal i za kvalitetu izrade. 

Koliko traje adaptacija objekta?


Koja je cijena adaptacije?

Cijenu adaptacije teško je predvidjeti i odrediti bez analize stanja i lokacije kuće. Detaljan troškovnik će za Vas pripremiti tvrtka s kojom ugovarate radove, a on će opet ovisiti o veličini objekta, lokaciji radova, korištenim materijalima i opremi.

Budite spremni da cijena renovacije obično bude veća nego što se inicijalno predviđa jer može doći do nepredvidivih troškova, posebice kada su u pitanju starije kuće. 


Adaptacija kuće redoslijed radova

Kako bismo Vam maksimalno pojednostavnili adaptaciju kuće, koja se ponekad čini da nema kraja, donosimo Vam prijedlog hodograma koji će se u idealnim uvjetima odviti predviđenim redom:

 1. Odredite što točno želite preuređivati
 2. Odredite si budžet i računajte da se cijena uvijek popne pa imajte barem 20% više od predviđenog iznosa stavljeno sa strane. 
 3. Potražite nekoliko ponuda za izradu idejnog rješenja i za izvedbu radova. Usporedite ponude i odlučite se onu koja Vam najviše odgovara cjenovno i po kvaliteti.
  • Napomena: u ponudi trebe precizno stajati cijena po jedinici (po m2, po kilogramu materijala, po metru duljine, itd.) kako biste mogli točno izračunati konačnu cijenu.
 4. Temeljito dogovorite sve detalje adaptacije s izvođačem. Dogovorite da će Vas pravovremeno obavještavati o svim mogućim promjenama, što uključuje kašnjenja i posebno promjene u cijeni radova. Pritom mora biti jasno da Vi morate odobriti bilo kakve promjene. Isto tako dogovorite faze gradnje kako biste mogli pratiti je li radovi kasne (ako da, zbog čega) i kako bi bilo jasno točno što očekujete od izvođača. Jako dobar poticaj može biti plaćanje po fazama rada.
 5. Dogovorite način plaćanja. Dobra praksa je platiti dio unaprijed za nabavku materijala, a dio po završetku radova (ili pojedinih faza). Predlažemo i da dogovorite plaćanje određene manje svote nakon što izvođač postavi struju i vodu, što je zaista sami kraj radova s izuzetkom postavljanja podova i bojanja. Ukoliko ove poslove ugovarate s istom tvrtkom, imajte to na umu.
 6. Sklopite ugovor s izvođačem radova, makar nemao tvrtku. Bilo koja garancija je dobrodošla.
  • Savjet: ostavite prostora da stvari pođu “po krivu”. Kao što ćete planirati za veći financijski izdatak, tako planirajte i da će radovi trajati duže nego što izvođač kaže. U ugovor je zato bolje staviti raniji rok nego onaj krajnji do kojeg radovi trebaju biti gotovi.
 7. Pratite tijek izvedbe. Možete nekog angažirati i platiti za to ili to sami raditi. Svakako predlažemo da pratite kako bi stvari išle prema planu i da fotografirate pojedine faze rada da biste imali dokumentaciju u slučaju nesuglasica s izvođačem ili naprosto za uspomenu ili kasniju referencu.

Ako napravite dobar plan i naiđete na kvalitetnog izvođača radova u kojeg imate povjerenje, Vaša stara, možda neodržavana kamena kuća mogla bi izgledati poput ove prekrasne kamene kuće u okolici Šibenika ili drugih kamenih kuća koje Terra Dalmatica ima u svojoj ponudi.

Adaptacija kuce redoslijed radova

Posljednji članci