Penthouse - simbol luksuza

Šime Unić
Penthouse - simbol luksuza

Sigurno ste barem jednom naletjeli na članak o nekom luksuznom penthouseu dok ste čitali vijesti na svom omiljenom portalu ili u nekim novinama. Obično takve nekretnine pripadaju poznatim (i bogatim) osobama i uređene su u iznimno luksuznom stilu, a zaviriti u njih obično znači i priliku za uživanje u fantastičnom dizajnu interijera. Zbog svega toga, posjedovanje penthousea je i statusni simbol.

Ako vas ovakva vrsta nekretnina zanima, onda je ovo članak za vas jer ćemo u nastavku analizirati osnovne karakteristike penthousea i ponuditi nekoliko primjera koji najbolje dočaravaju raskošno uređenje unutarnjeg prostora karakteristično za ovu vrstu nekretnina. No, krenimo od početka.


Što je penthouse?

Penthouse je stambena jedinica koja se nalazi na vrhu neke stambene zgrade ili hotela i, kao što smo već rekli, odlikuje se raznim luksuznim karakteristikama. S obzirom da ima uvučene zidove u usporedbi sa zidovima zgrade na kojoj stoji, ponekad podsjeća na zasebnu kućicu koja se smjestila na krovu.

Osim toga, penthouse će obično imati i terasu na kojoj će biti smještene stvari poput bazena, vrtova, ili čak igrališta. Sve je podređeno užitku ljudi koji ovdje borave, a zahvaljujući povišenoj poziciji, penthouse često pruža i spektakularan pogled, posebice ako se nalazi na vrhu nekog nebodera.

Penthouse


Interijer penthousea

Pravi luksuzni penthouse bit će nekretnina u kojoj se svakom detalju poklonila velika pažnja pri uređenju unutrašnjosti, a često ćete u njemu naći i aparate i pomagala koja su vrlo rijetka u “standardnim” stanovima. Stvari poput mramornih detalja, dizajnerskih lampi i lustera i slični detalji nekako idu ruku pod ruku s penthouseima.

Također, ovu vrstu stambenog prostora često odlikuju velike staklene površine na zidovima kako bi se što bolje iskoristila pozicija na vrhu zgrade i dobilo što više prirodnog svijetla, uz neizostavno uživanje u pogledu, naravno.

No, nemojte misliti da su penthousei mali samo zato jer se nalaze na vrhu zgrade. Naprotiv, neki primjerci mogu biti ogromni, prostirati se na više etaža i imati nekoliko spavaonica i još mnoštvo soba.

Ipak, možemo reći da je svaki penthouse priča za sebe jer će dizajn interijera umnogome biti povezan s gradom u kojem se nalazi. Vlasnici ovakvih nekretnina žele nešto jedinstveno što će pomoći istaknuti njihovu osobnost, pa arhitekti imaju poprilično zahtjevan zadatak pred sobom ako se odluče na projekt uređivanja nečeg ovakvog.

Interijer penthousea


Najbolji primjeri penthousea

No, svo ovo teoretiziranje nema previše smisla ako vam ne možemo dati nekoliko primjerima koji će zorno pokazati svu raskoš i atraktivnost penthousea. Zbog toga je najbolje otići do New Yorka i zaviriti u penthouse koji pripada legendarnom članu Rolling Stonesa Keithu Richardsu.

Ova nekretnina dolazi s ni manje ni više nego tri terase, a dominantna bijela boja odlično ide uz veliku količinu prirodnog svjetla koju stan prima i fantastično se nadopunjuje s drvenim površinama. A kad vam kažemo da je tražena cijena veća od 12 milijuna američkih dolara, odmah će vam biti jasno zašto su ovakva mjesta uglavnom rezervirana za elitu.

Pharellov penthouse na Miami Beachu još je jedan izvrstan primjer luksuza koji ovdje možete očekivati. Na vrhu je 10-metarska kupola s koje puca nevjerojatan pogled na Atlantski ocean i ostatak grada, dok sama nekretnina ima svoje vlastito kino, pet spavaćih soba i čak sedam kupaonica koje se prostiru na gotovo 900 metara četvornih. A tu je i parket od tikovine. Nije ni čudo da je i ovdje cijena bila preko 12 milijuna dolara.

I za kraj penthouse koji pripada Jennifer Lopez. Ova prekrasna nekretnina nalazi se u New Yorku, a koštala je preko 21 milijun dolara. Prirodnog svijetla ima u izobilju, a vani su čak četiri terase s gotovo 300 metara četvornih na kojima se može uživati u pogledu na Veliku jabuku. Četiri spavaće sobe i šest kupaonica zvuče jako impresivno, a bijeli zidovi i blagi parket od hrastovine naglašavaju prostranost prostora.

Penthouse view in New York


Potencijalne mane penthousea

Iako sve ovo zasad zvuči prilično idilično, treba biti pošten i priznati da penthouse nije savršena nekretnina i da ovdje svakako postoje i nedostaci kojih potencijalni kupac mora biti svjestan. Naravno, ukupna cijena će većini nas biti nepremostiva prepreka, a za isti taj novac ćete moći kupiti ogromnu kuću na odličnoj lokaciji, no kako smo već rekli, ovdje se radi o statusnom simbolu.

Ipak, osim cijene, trebalo bi razmisliti i o održavanju. Penthouse dolazi s vanjskim terasama koje treba paziti, posebice ako na njih postavite namještaj, a velike staklene površine koje propuštaju prirodnu svjetlost u stan također treba redovito čistiti. Postoji i potencijal za probleme s grijanjem budući da je nekretnina izložena na vrhu zgrade, a moguće je i da zvučna izolacija nije uvijek dobra. Obratite pozornost na ove aspekte penthousea prilikom kupnje.


Najbolji izbor za nekretnine

Bez obzira kakvu nekretninu tražite, Terra Dalmatica je najbolje mjesto za potragu ako želite pronaći svoje mjesto pod suncem u Dalmaciji. Širok izbor nekretnina sigurno će vam ponuditi nešto što će vas zainteresirati. Ako na tržištu postoji neki penthouse, ovo je mjesto na kojem ćete ga naći.

Obratite se našim agentima za pomoć u cijelom ovom procesu i vrlo brzo ćete postati ponosni vlasnik nove kuće, vikendice ili stana. Ostvarite sve svoje snove u samo nekoliko klikova!

Posljednji članci