Čemu služi energetski certifikat?

Šime Unić
Čemu služi energetski certifikat?

Ako vas zanimaju nekretnine u bilo kojem obliku, bez obzira mislite li ih prodavati ili kupovati, sigurno ćete prije ili kasnije naići na pojam energetski certifikat. Radi se zapravo o priličnom važnom dokumentu koji zainteresiranim stranama pokazuje energetska svojstva zgrade, a bez njega je praktički nemoguće zaključiti posao kupoprodaje nekretnina.

Zapravo, bez energetskog certifikata objekt ne može dobiti ni uporabnu dozvolu!

Stoga, ako vas zanima bilo kakav posao ili ulaganje u nekretnine, jednostavno morate znati barem osnove o energetskom certifikatu i o tome što vam on točno pokazuje. Na pravom ste mjestu za to! Krenimo, dakle, s osnovama!


Što je energetski certifikat?

Kao što smo već rekli, energetski certifikat je dokument koji se bavi energetskim svojstvima zgrade. Drugim riječima, on vam omogućuje da vidite koliko vaša zgrada troši topline ovisno o kvaliteti stolarije, sustava za grijanje i, što je možda najvažnije, zidova. Eksterijer nekretnine, dakle, igra veliku ulogu.

Potencijalnom kupcu nekretnine energetski će certifikat reći hoće li biti potrebna dodatna ulaganja u stvari poput primjerice nove izolacije ili sustava centralnog grijanja, što može jako utjecati na način vođenja pregovora oko kupnje ili čak onemogućiti prodaju u potpunosti.

Treba svakako navesti da je praktički svaka stambena zgrada ili kuća danas obvezna imati svoj energetski certifikat, a za novogradnje je on i uvjet za izdavanje uporabne dozvole. Također, bez njega nije moguća ni kupoprodaja nekretnina, ali ni njihov najam, leasing ili zakup.

Ukratko, bilo kakva građevina za stanovanje bez svog energetskog certifikata nije kompletna.


Kako dobiti energetski certifikat?

Energetski certifikat može vam izdati za to ovlaštena osoba, a najčešće se tu radi o inženjerima koji su specijalizirani za takvu djelatnost. Cijena certifikata ovisit će o veličini i vrsti prostora za koji se izdaje, pa tako nije isto radi li se o manjem stanu u stambenoj zgradi ili većoj kući izvan grada s obzirom da će za svaki prostor trebati izvršiti određena mjerenja.

Generalno gledano, međutim, možete računati na oko 500 kuna za manje pa sve do 1000 kuna za veće kuće i stanove, dok za izrazito velike objekte može biti potrebno posebno ugovaranje cijene. Nije loše znati da se izrada energetskih certifikata ponekad može pronaći po nižoj cijeni na portalima specijaliziranima za grupnu kupovinu.

Treba napomenuti da su u Hrvatskoj zakonom propisane kazne za vlasnike nekretnina bez energetskog certifikata i one se mogu kretati do čak 150 000 kuna, što znači da je pridržavati se propisa pametno i sa financijske strane.

Jednom kada vam ovlašteni stručnjak izda vaš energetski certifikat, taj dokument će vrijediti deset godina, nakon čega će biti potrebno izraditi novi.

kako dobiti energetski certifikat


Energetski razredi

Sigurno ste bar jednom vidjeli naljepnicu na ulazu u zgradu ili kuću na kojoj su vertikalno raspoređeni energetski razredi od A+ do G. Na toj naljepnici, koju dobivate uz svoj energetski certifikat, bit će naznačeno i kojem točno razredu predmetna građevina pripada, a imajte na umu da je G razred najniži, a A+ najviši (najefikasniji) energetski razred, što se uostalom lako može zaključiti i po bojama kojima su označeni (A+ je tamnozelene, dok je G tamnocrvene boje).

E sad, o čemu točno ovisi energetski razred? Jednostavno, mjeri se potrošnja energije u kWh (m2a), pa će tako u A+ razred spadati zgrade koje 15 kWh ili manje, dok će u najlošiji, G razred spadati zgrade koje troše preko 250 kWh (m2a).

Ako vas neugodno iznenadi razred u kojem vaša nekretnina završi, u samom energetskom certifikatu bit će navedene mjere koje možete poduzeti kako biste osigurali učinkovitiju potrošnju energije i možda dosegli viši energetski razred.

energetski razredi


Što može utjecati na energetski razred vaše nekretnine?

Energetski razred u kojem će završiti vaša nekretnina ovisi o mnogo faktora i zbog toga procjenu i izdavanje certifikata mora odraditi stručnjak. Neki od čimbenika mogu biti:

  • vanjska ovojnica zgrade: od čega su napravljeni zidovi, postoji li toplinska izolacija i u kolikoj mjeri, itd.
  • kvaliteta stolarije, ponajviše prozora: od kakvog su materijala, kakva su im stakla...
  • postoji li podrum u zgradi
  • izvedba podova i stropova (vrsta i količina izolacije)
  • sustav grijanja prostora i vode
  • uporaba obnovljivih izvora energije
  • starost zgrade
  • orijentacija otvora i mnogi drugi.

Kao što možete vidjeti, izrada energetskog certifikata i smještanje nekretnine u odgovarajući energetski razred nije baš brz i jednostavan posao. Dosta toga će se morati provjeriti, stoga očekujte da ćete na svoj certifikat morati čekati barem nekoliko dana, a moguće je i tjedana, ovisno o tome koliko je zgrada složena.


Pronađite energetski efikasnu nekretninu

Ako ste u potrazi za nekretninom visokog energetskog razreda, zanimat će vas i činjenica da na to može utjecati i njezina lokacija. Zbog tople klime i pregršt sunca tijekom cijele godine, Dalmacija je savršen izbor ako tražite svoj novi stan, kuću ili vikendicu. U tom slučaju, Terra Dalmatica uvijek će vam ponuditi najbolji izbor.

Uz pregršt informacija o svakom objektu na našim stranicama, na raspolaganju su vam i naši pažljivo obučeni agenti koji će za vas proces kupoprodaje nekretnine učiniti što je moguće jednostavnijim i bržim. Obratite nam se s povjerenjem!

Posljednji članci