Kuće s bazenom u unutrašnjosti Dalmacije - zašto ih kupiti?

Šime Unić
Kuće s bazenom u unutrašnjosti Dalmacije - zašto ih kupiti?

Kad ljudi govore o ljepoti Dalmacije, iznova se vraćaju na dalmatinske otoke ili primorske gradove. Međutim, pritom se zapostavi unutrašnjost Dalmacije koja obiluje prirodnom ljepotom – planinskim masivima kao što su Kozjak, Mosor, Omiška Dinara, Biokovo i Rilić, šumama, rijekama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. I povrh toga svega možete obilaziti brojne utvrde i druge povijesne dragulje koji se skrivaju na i među ovim planinama.

Istina, dalmatinskoj zagori nedostaje more, ali to ne mora predstavljati problem. Možete uživati u pogledu na planine ili šume i kupati se – u bazenu.


Kuće s bazenom u unutrašnjosti Dalmacije

Ako zađete malo dublje u dalmatinsko zaleđe, pronaći ćete prostranstva i planine, pogled na pašnjake s ovcama i fantastične poglede na otočja. Sve je pitanje toga gdje volite šetati i obitavati. Gdje god da šetali, u konačnici ćete se htjeti vratiti u kuću koja je nastavak takve idile.

Ne može biti idealnije od kuće s bazenom koja će upotpuniti ugođaj tako da imate najljepše od oba svijeta, planinskog i morskog, aktivnog i opuštajućeg.

kuca s bazenom


Zašto kuća s bazenom?

Sigurno se pitate zašto Vam treba bazen ako ste išli u dalmatinsku zagoru. Kao što smo natuknuli dosad, bazen Vam pruža mogućnost kupanja čak i kad Vam more nije pri ruci. Ako ste išli s nekim kome je kupanje nešto be čega je odmor nezamisliv (ili ste možda Vi ta osoba?), ovo je sjajan kompromis!
Uz to, kuće u dalmatinskom zaleđu danas idu za puno niže cijene, bilo da se iznajmljuju ili da se prodaju. Stoga cijelu kuću možete imati za sebe po znatno nižoj cijeni nego što biste nešto iole slično njoj platili na otocima ili u većim gradovima uz obalu.

Uostalom, bazen bitno povećava vrijednost kuće ukoliko je jednog dana odlučite prodati – čak do 20%! I to već u nekoliko godina. Isto tako će olakšati najam ako se odlučite na tu opciju.
Bazen sam po sebi pruža toliko zabave. Novac uložen u bazen višestruko se vrati u obliku kvalitetnog vremena provedenog s obitelji i prijateljima, ugodnijem ambijentu kojeg pruža, uštedi za ljetovanje, a pozitivno se može odraziti i na Vaše fizičko zdravlje. A održavanje zaista nije onoliko teško kao što mislite!

kuca s bazenom


Znate li kako pravilno održavati bazen?

Održavanje bazena se svodi na tri etape:

 • Pripremu za doba korištenja (što uključuje i punjenje vodom ako ste ga prethodno praznili)
 • Redovno održavanje
 • Rastavljanje ili pak zatvaranje bazena (ovisno o tipu kojeg imate)

  Kod pripreme je bitno provjeriti opremu, popraviti moguće kvarove i temeljito očistiti opremu i bazen. Čišćenje podrazumijeva dezinfekciju vode (najčešće klorom).
  Potrebno je uz to redovno provjeravati kvalitetu vode (optimalna pH vrijednost je između 7,2 i 7,6), posebice nakon kiše. Uz to je dobro provjeravati jesu li se negdje skupile alge ili drugi mikroorganizmi koji mogu naštetiti vodi i stijenkama, ali i Vašem zdravlju. Za to se redovno čisti dno i površina. Kod čišćenja se treba voditi računa i o redovnom čišćenja filtera (kartonskog na tjednoj bazi, pješčanog jednom godišnje).
  Na kraju sezone kupanja, bitno je temeljitije sve očistiti i provjeriti ispravnost opreme prije nego bazen zatvorite. Ako ne rastavljate, bolje je u njemu ostaviti vodu da bi se zaštitilo keramiku i stijenke od propadanja i pokriti zaštitom.
  Ako Vas ova tema Više zanima i želite znati što Vas čeka kao mogućeg vlasnika kuće s bazenom, napisali smo cijelu objavu na našem blogu na temu održavanja bazena.

  odrzavanje bazena


  Zaključak

  Kuća s bazenom ima svoje prednosti ako živite (ili pak ljetujete) u unutrašnjosti Dalmacije. Pruža mogućnost kupanja kad Vam se prohtije, donosi dodatni mir i razonodu, a cjenovno je daleko prihvatljivija od sličnih opcija na priobalju.
  Vrijeme (i novac) kojeg uložite u kupovinu ili pak ugradnju te održavanje bazena se uvijek isplati, bilo u novcu od prodaje/najma kuće ili u obliku uspomena koje će Vam bazen donijeti.

  Posljednji članci