Novogradnja vs. starogradnja

Šime Unić
Novogradnja vs. starogradnja

Česta dilema kod ljudi koji su se odlučili uložiti u kupnju nove nekretnine jest pitanje je li isplativije uložiti u novogradnju ili u starogradnju. Možda vam se na prvu ova dvojba čini suvišnom jer mislite ‘’Tko to ne bi htio novi stan ili kuću?’’, no jednom kada malo zagrebete ispod površine vidjet ćete da i starogradnje imaju podosta prednosti.

Stoga smo za vas pripremili usporedbu ove dvije vrste nekretnina po najvažnijim stavkama o kojima morate voditi računa prilikom kupnje. Zaista, u nekim slučajevima konačan izbor nije ni približno lak. Evo na što trebate obratiti pozornost ako birate između novogradnje i starogradnje.


Cijena

Logično je da će cijena novogradnje biti u startu značajno veća nego cijena starogradnje, ali starogradnja će u većini slučajeva sa sobom nositi dodatne troškove uređivanja. Dakle, na cijenu koju platite za starogradnju treba dodati još novca, a točan iznos ovisit će o tome u kakvom je nekretnina stanju.

Zbog toga je starije stanove ili kuće dobro pregledati u pratnji stručnjaka, koji će vam na licu mjesta moći reći koliko možete očekivati da će biti potrebno uložiti u obnovu. Moguće je da je prodavatelj već obnovu obavio kako bi dobio najvišu moguću cijenu, ali moguće je i da vas čeka jako puno posla prije nego što budete zadovoljni svojim novim domom.

novogradnja


Izolacija

Izolaciju kod starogradnji i novogradnji možemo promatrati iz dvije perspektive - kao toplinsku i kao zvučnu izolaciju. Kada je toplinska izolacija u pitanju, novogradnje u pravilu dobivaju certifikate koji ih smještaju u najviše energetske razrede (A+, A i B), dok će starogradnje vrlo rijetko biti procijenjene na nešto više od C razreda.

To znači da ćete kod novogradnji trošiti manje energije na grijanje prostora.

Međutim, starogradnja obično ima puno deblje zidove, što prigušuje značajno buku iz susjednih stanova i omogućuje vam da se osjećate udobnije i ugodnije u svojoj nekretnini. Debeli zidovi služe i kao odlična toplinska izolacija pa bi vam u slučaju preuređenja fokus trebao biti na novoj stolariji, koja je najčešće glavni problem kojeg starogradnja ima kada je u pitanju toplinska izolacija.


Interijer

Bilo da ste odlučili angažirati dizajnera interijera ili uređenje unutrašnjosti svoje nekretnine obavljate sami, postoje neke bitne razlike u pristupu starogradnji i novogradnji.

Kao što smo već rekli, možete očekivati da ćete u starogradnju morati uložiti određenu svotu novca kako biste je uredili u stilu koji vama odgovara, posebice ako se u tu nekretninu nije ulagalo neko vrijeme. S druge strane, kupnja novogradnje često se obavlja i prije nego je nekretnina izgrađena, što ostavlja kupcu mogućnost utjecaja i kreiranja luksuznog interijera ako to želi.

Međutim, starogradnja ima prednost da ju kupac može osobno pregledati i uvjeriti se u kvalitetu izrade i materijala koji su korišteni u gradnji. Kod novogradnji, pak, nije nemoguće da investitor radi određene kompromise po pitanju kvalitete materijala pa iako u tom slučaju dizajn interijera može biti po vašim željama, problemi bi se vrlo lako mogli javiti.

Stoga, ako kupujete nekretninu koja je još u izgradnji, posebice ako se radi o stambenoj zgradi, budite sigurni da je investitor tvrtka ili osoba kojoj možete vjerovati.

starogradnja


Lokacija i infrastruktura

Jedna od najočitijih razlika između ovih dviju vrsta nekretnina jest njihova lokacija. Logično, starogradnje su bliže ili ponekad u samom centru gradova, dok su novogradnje najčešće dalje od centra. Pronaći novogradnju u centru grada poput Zagreba ili Splita nije nimalo lagan zadatak.

Lokacija sa sobom nosi različite stvari o kojima treba misliti. Blizina vašeg posla, (ne)postojanje škole ili vrtića i slični detalji se moraju uzeti u obzir. Novogradnje ponekad možete pronaći u planski izgrađenim naseljima u kojima je onda lakše doći do svega što vam treba.

Za normalan svakodnevni život važno je i da vaša nova nekretnina ima dovoljno mjesta za parkiranje. To kod starogradnje može biti problem, budući da se takve zgrade nalaze bliže centru grada pa je i promet gušći, a nedostatak parking mjesta očitiji. Kod novogradnji se parkirna mjesta pažljivo planiraju, stambene zgrade se ponekad grade s vlastitim garažama, a moguće je čak i kupiti ili barem iznajmiti vlastito parkirno mjesto koje će vas uvijek čekati.

Dizalo također može biti iznimno važno u svakodnevnom životu. Stariji stanari, osobe smanjene pokretljivosti pa čak i kućni ljubimci bit će jako zahvalni na njemu, pogotovo ako se radi o stambenoj zgradi s više katova. Tu su novogradnje u velikoj prednosti jer gotovo sve imaju dizala, dok su kod starogradnje dizala puno rjeđa, a ako i postoje, vjerojatno su prilično stara.

Recimo i da će pričuva u prosjeku biti viša kod starogradnje i da će takve zgrade vjerojatno zahtijevati više popravaka. To znači i da će se za odluke o popravcima morati postići konsenzus s ostalim stanarima.


Režije

Kada su u pitanju stvari poput struje, grijanja i vode, morate biti svjesni da u starogradnjama neke od tih stvari neće biti moguće očitati zasebno, što nije slučaj u novim zgradama. To za posljedicu ima nemogućnost utjecaja na mjesečne troškove.

Nadalje, lako je moguće da će kod starogradnje biti potrebno ulagati i u kvalitetu ovih instalacija, što može značiti relativno visoke dodatne troškove. Ipak, starogradnja koja je renovirana relativno nedavno ne bi trebala imati ovakvih problema, no svakako je dobro ispitati stvari prije kupnje.

nova gradnja


Zaključak

Starogradnja, dakle, ne mora biti loš izbor. Naprotiv, ona vam može donijeti kvalitetan stariji stan na dobroj lokaciji za povoljnu cijenu. Međutim, jako je bitno da u tom slučaju dobro provjerite stan koji kupujete kako biste znali koliko vas dodatnih investicija očekuje.

Novogradnja sa sobom donosi prednosti poput parkirnog mjesta ili novog dizala, a moguće je čak i utjecati na dizajn prostora ako kupujete nekretninu koja još nije izgrađena.

U svakom slučaju, bilo da tražite novogradnje ili starogradnje u Dalmaciji, Terra Dalmatica je mjesto na kojem ćete ih najlakše pronaći. Široka ponuda stanova, kuća, zemljišta i vikendica na našim stranicama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a preko jednostavnog sučelja lako možete saznati sve što vas zanima.

Kontaktirajte nas i naši agenti će vam pomoći da brzo dođete to idealne nekretnine i prikupite svu potrebnu dokumentaciju!

Posljednji članci